Cele două orașe din România care se ceartă și nu se suportă deloc. Rivalitatea este veche de ani de zile și pare că securea războiului nu va fi îngropată prea curând.
Cu toții știm că în România există orașe care nu se au deloc la suflet. Nu doar Galați și Brăila nu se suportă deloc, ci și alte zone urbane. Poate că nu mulți știu, dar tensiunile sunt la fel de mari și între Sibiu și Vâlcea.
Sentimentele de ură dintre sibieni și vâlceni nu sunt de ieri, de azi, ci sunt vechi de ani de zile. Însă, odată cu trecerea timpului, se pare că acestea devin mult mai puternice și mai vizibile.
În urmă cu câțiva ani, sibienii s-au asigurat că le arată vâlcenilor că nu au ce căuta pe ”teritoriul” lor. Astfel, cineva a lipit pe o mașină înmatriculată în Vâlcea un mesaj care nu mai are nevoie de nicio interpretare.
”Marș înapoi în Vâlcea!” a fost mesajul pe care l-a găsit un șofer lipit pe portbagajul său. Chiar dacă pentru unii poate părea o glumă, se pare că sentimentul de ură pe care îl au sibienii față de vâlceni ia amploare.
”Sunt niște prejudecăți care se întrețin și care nutresc o formă de agresivitate ce poate degenera. Poliția, în acest caz, ar trebui să ia măsuri. Persoana respectivă trebuie identificată și amendată.”, a declarat pentru Turnul Sfatului psihologul Mihai Copăceanu.
Psihologii sunt de părere că acesta este un fenomen îngrijorător care se poate transforma într-o ură colectivă. Potrivit lor, totul a pornit de la o serie de prejudecăți și idei greșite. Perpetuate, aceste sentimente pot lua forma discriminării sau a agresivității.
”În Sibiu există o serie de sentimente respingătoare, chiar de ură, între sibieni și vâlceni. Aceste sentimente au la bază o serie de prejudecăți și idei greșite vizavi de ce înseamnă să te fi născut în județul Vâlcea și care pot duce nu doar la ură, uneori discriminare, cât la agresivitate.”, a mai spus psihologul.
Psihologii cred că sibienii au început să îi urască din ce în ce mai mult pe vrânceni după ce au văzut că aceștia se mută în Sibiu. Tinerii din Vâlcea merg în Sibiu pentru a studia, iar mai apoi decid să se stabilească acolo.
Specialiștii se declară îngrijorați de amploarea pe care o poate lua un astfel de fenomen. Tocmai de aceea, sunt de părere că, în unele cazuri, poliția ar trebui să își facă treaba și să ia măsuri serioase împotriva agresorilor verbali.