Life

Cele două vârste la care au loc schimbări majore în organism. Descoperirea făcută de cercetători

Cele două vârste la care au loc schimbări majore în organismul uman. Descoperirea importantă făcută de oamenii de știință.
14.08.2024 | 22:20
Cele doua varste la care au loc schimbari majore in organism Descoperirea facuta de cercetatori
Cele două vârste la care au loc schimbări majore în organism. Sursa foto: Freepik/julos
ADVERTISEMENT

Cele două vârste la care au loc schimbări majore în organism. Cercetătorii au făcut o descoperire importantă. Transformările afectează atât femeile, cât și bărbații. Ce se întâmplă în corpul uman?

Cele două vârste la care au loc schimbări majore în organism. Ce se întâmplă, de fapt

Odată cu înaintarea în vârstă, pot apărea diverse schimbări în organism, însă transformările ar putea să fie mai bruște decât am crede, conform unor cercetări.

ADVERTISEMENT

Anumite transformări au loc în anumite momente ale vieții. Studiile au arătat că sunt două vârste în viața cuiva în care apar cele mai multe schimbări.

Studiul a fost realizat de Stanford Medicine. Acesta arată că numărul multor molecule și microorganisme din corp cresc sau scad brusc în niște momente specifice din viață.

ADVERTISEMENT

Este vorba despre două vârste, și anume 44 și 60 de ani. Oamenii de știință au ajuns la această concluziile după ce au evaluat, la persoane cu vârste cuprinse între 25 și 75 de ani, mii de molecule, printre care și ARN, proteine și metaboliți, dar și microbiomul, bacteriile, virusurile și ciupercile care trăiesc în organism.

Cercetătorii au realizat că 81% dintre moleculele studiate au prezentat fluctuații neliniare. Acest lucru a arătat că au avut parte de mai multe transformări în unele momente decât în altele. Descoperirile au fost publicate recent, în revista Nature Aging, potrivit New York Post.

ADVERTISEMENT

“Nu ne schimbăm doar treptat în timp; există unele schimbări cu adevărat dramatice. Se pare că mijlocul anilor 40 este o perioadă de schimbări dramatice, la fel ca și începutul anilor 60.

Și acest lucru este valabil indiferent de clasa de molecule la care vă uitați”, a explicat Michael Snyder, profesor de genetică și principalul autor al studiului, citat de Adevărul.

ADVERTISEMENT

Părerea specialiștilor este faptul că aceste schimbări dramatice sunt reflectate în transformări semnificative în organismul uman.

Cercetătorii au urmărit și efectele schimbărilor moleculare și microbiene după ce au sesizat că riscul dezvoltării afecțiunilor legate de vârstă, cum ar fi boala Alzheimer, dar și bolile cardiovasculare, a înregistrat o creștere bruscă și nu constantă.

Schimbările care au fost observate

La persoanele de 40 de ani, s-au observat modificări moleculare în numărul de molecule legate de alcool, cafeină, boli cardiovasculare, metabolizarea lichidelor, piele și mușchi.

În schimb, la persoanele cu vârsta de 60 de ani, au fost observate schimbări privind metabolismul carbohidraților și al cafeinei, reglarea imunității și funcția renală. Și la acestea s-au observat schimbări în legătură cu bolile cardiovasculare, pielea și mușchii.

Oamenii de știință au identificat, printre cei 108 participanți la acest studiu, patru “ageotypes”. Acest lucru a indicat faptul că ficatul, rinichii, metabolismul și sistemele imunitare îmbătrânesc în ritmuri diferite în cazul diverselor persoane.

Cercetătorii au căutat grupurile de molecule care aveau cea mai mare fluctuație a cantității. Schimbările au avut loc cel mai mult atunci când oamenii au ajuns la mijlocul anilor 40 și, respectiv, la începutul anilor 60.

În primă fază, fluctuația moleculară de la vârsta de 40 de ani a fost atribuită menopauzei și perimenopauzei. După ce grupul de studiu a fost împărțit în funcție de sex, s-a descoperit că și bărbații au fost și afectați. Și în cazul acestora, schimbarea clusterului a afectat organismul.

“Acest lucru sugerează că, în timp ce menopauza sau perimenopauza pot contribui la schimbările observate la femeile în mijlocul anilor 40, există probabil alți factori mai semnificativi care influențează aceste schimbări atât la bărbați, cât și la femei.

Identificarea și studierea acestor factori ar trebui să fie o prioritate pentru cercetările viitoare”, a transmis Xiaotao Shen, fost cercetător la Stanford Medicine și primul autor al studiului.

Ce e bine să faci după 40 de ani. Sfatul specialiștilor

Acesta a mai spus, de asemenea, că este necesar să fie realizate mai multe cercetări pentru a putea explora forța motrice a schimbărilor bruște, în cazul în care rezultatele reprezintă produsul unor factori comportamentali sau biologici.

Specialiștii au sfaturi pentru ca oamenii să poată face față acestor schimbări. Astfel, la 40 – 60 de ani, este recomandat ca oamenii să acorde mai multă atenție sănătății.

De exemplu, numărul exercițiilor fizice poate fi crescut, iar consumul de alcool să fie redus. “Cred cu tărie că ar trebui să încercăm să ne ajustăm stilul de viață cât timp suntem încă sănătoși”, a spus Snyder.

ADVERTISEMENT
„Domnule Ion Țiriac, ați primit pensia recalculată?” » Răspunsul miliardarului e fabulos: „Mi-e...
„Domnule Ion Țiriac, ați primit pensia recalculată?” » Răspunsul miliardarului e fabulos: „Mi-e rușine să spun! Scuzați-mă...”
Orașul european unde oamenilor le este frică să iasă din casă din cauza...
Orașul european unde oamenilor le este frică să iasă din casă din cauza găștilor sângeroase. O adevărată capitală a infracțiunilor
Cum a ajuns Elena Lasconi să-i rupă sufletul lui Dumitru Dragomir. Fostul șef...
Cum a ajuns Elena Lasconi să-i rupă sufletul lui Dumitru Dragomir. Fostul șef al LPF a susținut-o pe șefa USR în „războiul” cu propria-i fiică
Trabant
Trabant "tunat" cu 10.000 de euro, din '88, la paradă prin Buftea. "Acesta roz a fost prima iubire"
Milionarul român de doar 28 de ani, gest uriaş pentru o mamă singură...
Milionarul român de doar 28 de ani, gest uriaş pentru o mamă singură cu 3 copii: Ai un suflet minunat
Doamne, ce-a putut să spună Bebeto despre tatăl lui, Laurențiu Reghecampf: ”RUȘINE..”
Doamne, ce-a putut să spună Bebeto despre tatăl lui, Laurențiu Reghecampf: ”RUȘINE..”
BANII au intrat deja în CONTURI! Simona Bucura-Oprescu a ANUNȚAT
BANII au intrat deja în CONTURI! Simona Bucura-Oprescu a ANUNȚAT
Drum lin, campioana noastra! Astăzi, ne luăm rămas bun de la una dintre...
Drum lin, campioana noastra! Astăzi, ne luăm rămas bun de la una dintre cele mai emblematice figuri ale gimnasticii românești
Florin Piersic, surpriză pentru fani. Marele actor se întoarce pe scenă
Florin Piersic, surpriză pentru fani. Marele actor se întoarce pe scenă
Încă o plecare de la Neatza, după Dani Oțil. Este a treia persoană...
Încă o plecare de la Neatza, după Dani Oțil. Este a treia persoană care își ia adio de la emisiune, în doar câteva zile
Soluția sugerată de Donald Trump pentru a pune capăt războiului din Ucraina: „Putin...
Soluția sugerată de Donald Trump pentru a pune capăt războiului din Ucraina: „Putin nu poate lupta”
Băncile care oferă cele mai bune depozite bancare în septembrie 2024. Unde câștigi...
Băncile care oferă cele mai bune depozite bancare în septembrie 2024. Unde câștigi cei mai mulți bani la depozitele în lei sau euro