News

Cele mai afectate alimente din cauza coronavirusului. Pandemia de COVID-19 a schimbat dramatic prețurile

12.04.2020 | 11:32
Cele mai afectate alimente din cauza coronavirusului Pandemia de COVID19 a schimbat dramatic preturile
ADVERTISEMENT

În plină pandemie de COVID-19 s-a alcătuit și un top pentru cele mai afectate alimente din cauza coronavirusului. Astfel, acestea au suferit modificări importante de preț față de ce se întâmpla în urmă cu doar câteva luni, atunci când erau considerate drept piese importante ale retailerilor.

Cele mai afectate alimente din cauza coronavirusului

Concret, Organizaţia pentru Alimente şi Agricultură, adică instituția care măsoară lunar modificările indicilor prețurilor alimentare au anunțat o scădere cu 4,3% față de luna februarie.

ADVERTISEMENT

Deși este vizibilă o creștere a volumului de cumpărare a alimentelor din supermarketuri, statisticile arată că prețurile produselor alimentare au intrat pe o pantă descendentă.

Pandemia de COVID-19 a schimbat dramatic prețurile

Concret, FAO spune că în luna martie, cererea este factorul care a determinat scăderea bruscă a prețurilor la nivel mondial.

ADVERTISEMENT

„Scăderile de preţ sunt determinate în mare măsură de factori de cerere, nu de ofertă, iar factorii cererii sunt influenţaţi de perspectivele din ce în ce mai deteriorate”, a declarat Abdolreza Abbassian, economist FAO.

Trebuie să știți că pandemia de coronavirus a dat peste cap mai multe domenii. În acest context, așa cum era normal, cererile adresate producătorilor de alimente au fost tot mai puţine.

ADVERTISEMENT

Căderea cea mai importantă a avut-o zahărul. Prețul acestuia a înregistrat cea mai mare scădere, cu 19,1% faţă de luna februarie. Așadar, discutăm despre o diferență de doar câteva săptămâni, diferență care s-a dovedit a fi una uriașă.

În tot acest timp şi preţul uleiului vegetal a scăzut cu 12%. Şi în acest caz lucrurile s-au petrecut la fel. Astfel, cine s-a îngrămădit în magazine să cumpere cantități mari în debutul pandemiei, trebuie să știe că nu a făcut altceva decât să se păcălească la bani.

ADVERTISEMENT

Indicele preţurilor produselor lactate a scăzut și el cu 3%, cauzat de încetinirea cererii globale de import pentru lapte praf degresat şi lapte integral, în timp ce indicele de carne a scăzut cu doar 0,6%.

FAO a mărit producţia mondială de cereale pentru anul 2019 și estimează că cea din 2020 rămâne neschimbată, la 763 milioane de tone.

 

 

ADVERTISEMENT