Cupa Africii pe naţiuni se va disputa între 13 ianuarie şi 11 februarie în Coasta de Fildeş. Senegal a câştigat trofeul pentru prima oară în 2021, după o finală cu Egipt, decisă după executarea loviturilor de departajare.
Ca la fiecare ediţie, există controverse înainte de Cupa Africii, în condiţiile în care majoritatea cluburilor europene importante pierd jucători importanţi în lunile ianuarie şi februarie. Iar în ultimul deceniu, Premier League a fost printre cele mai afectate campionate.
De această dată situaţia este şi mai complicată, în condiţiile în care Cupa Africii se suprapune cu o altă competiţie internaţională: Cupa Asiei, care se desfăşoară între 12 ianuarie şi 10 februarie în Qatar.
Majoritatea echipelor din Premier League dau jucători la cele două competiţii internaţionale, mai puţin Manchester City, Newcastle şi Burnley, singurele echipe care nu sunt afectate de desfăşurarea celor două turnee finale.
Cei mai mulţi jucători îi dă Nottingham Forest, nu mai puţin de şase fotbalişti din lotul englezilor vor participa în Cupa Africii. Pentru Jurgen Klopp va fi o provocare ca în următoarea lună şi jumătate să joace fără starul Mo Salah.
Liverpool îl dă la Cupa Asiei şi pe Wataru Endo, dar absenţa lui Salah va conta cel mai mult. Asta în condiţiile în care sunt etape cruciale în Premier League în cea mai strânsă luptă pentru titlu din ultimele sezoane.
Manchester City este avantajată, neavând niciun jucător. De la Arsenal vor lipsi Mohamed Elneny (Egipt), Takehiro Tomiyasu (Japonia), de la Manchester United sunt Sofyan Amrabat (Maroc), Amad Diallo (Coasta de Fildeş) şi Andre Onana (Camerun), în timp ce Tottenham rămâne fără Yves Bissouma (Mali), Son Heung-min (Coreea de Sud) şi Pape Matar Sarr (Senegal).
Napoli traversează o formă foarte slabă în Serie A, iar ca şi cum seria neagră nu ar fi de ajuns, rămâne şi fără doi jucători cheie: Osimhen (Nigeria), Anguissa (Camerun). Inter şi Juve, principale favorite în lupta la titlu nu au pe nimeni.
AC Milan îi trimite la competiţia africană pe Bennacer (Algeria) şi Chukwueze (Nigeria), în timp ce Atalanta rămâne fără un om de bază, Ademola Lookman, care va evolua pentru Nigeria.
Dar, cei mai mulţi jucători care participă la Cupa Africii din campionatele puternice provin din Ligue 1. Sunt 56 de jucători din campionatul Franţei, iar Marseille dă nu mai puţin de şapte jucători.
De la PSG va lipsi doar Achraf Hakimi, dar este o absenţă importantă pentru Luis Enrique, în timp ce Nice, echipa de pe locul secund, este nevoită să se descurce fără trei jucători: Jérémie Boga (Coasta de Fildeş) şi algerienii Youcef Atal şi Hicham Boudaoui.
Granzii Spaniei, Real Madrid şi Barcelona nu sunt afectaţi de cele două competiţii internaţionale, cel mai important jucător din La Liga fiind Iñaki Williams de la Athletic Bilbao, care va juca pentru Ghana.
Bayern îi va pierde pe Kim Min Jae, care va juca pentru Coreea de Sud, şi pe marocanul Noussair Mazraoui, dar o lovitură puternică o are liderul din Bundesliga, Bayer Leverkusen. Xabi Alonso nu îi va avea la dispoziţie pe Odilon Kossounou (Coasta de Fildeş), Victor Boniface (Nigeria) Edmond Tapsoba (Burkina Faso), Amine Adli (Maroc).
Trei jucători care evoluează în România vor participa la Cupa Africii pe Naţiuni. Este vorba de Basilio Ndong de la Universitatea Craiova (Guineea Ecuatorială), Aly Abeid, de la UTA Arad (Mauritania) şi Esteban Obiang de la FC Argeş (Guineea Ecuatorială).
Fundaşul central al celor de la FCSB, Siyabonga Ngezana, nu a fost convocat în lotul Africii de Sud, selecţionerul fiind criticat în spaţiul public de a nu apela la fotbalistul roş-albaştrilor.