News

Cele mai bizare afirmații ale lui Donald Trump despre Rusia. Cum încearcă să modifice adevărul în contextul crizei din Ucraina

Donald Trump nu este cunoscut pentru remarci atente, care reflectă întotdeauna adevărul, dar există un subiect asupra căruia pare să se îndepărteze cel mai tare de la realitate: Rusia.
06.04.2022 | 13:24
Cele mai bizare afirmatii ale lui Donald Trump despre Rusia Cum incearca sa modifice adevarul in contextul crizei din Ucraina
Donald Trump încearcă să construiască o imagine diferită a relației sale cu Rusia Foto: EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV, EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Fostul președinte al SUA și-a încheiat mandatul la Casa Albă în ianuarie 2021, după ce a petrecut patru ani în contradicție publică cu jurnaliştii, alți republicani și chiar cu propriile agenții de informații cu privire la problemele relațiilor dintre SUA și Rusia și campania Moscovei de a influența politica SUA prin dezinformare în social media.

Cele mai bizare afirmații ale lui Donald Trump despre Rusia

Dar cuvintele sale calde pentru Vladimir Putin și guvernul rus nu s-au terminat aici, deoarece fostul președinte SUA abordează frecvent subiectul după ce și-a terminat mandatul. O face în interviuri, la mitinguri în stil campanie și în alte părți.

ADVERTISEMENT

Unele dintre declarațiile lui Trump cu privire la Rusia nu s-au ridicat la nivelul minciunilor sau afirmațiilor incorecte, însă, în multe cazuri, cel de-al 45-lea președinte american doar s-a abătut de la norme, părând că îmbrățișează din toată inima un lider străin denunțat de oficialii americani și aliații Americii din întreaga lume drept un criminal și un autocrat brutal.

În ultimele săptămâni, multe dintre declarațiile trecute ale fostului lider de la Casa Albă sunt revizuite pe fondul invaziei Rusiei în Ucraina și a afirmației lui Trump și a aliaților săi că a fost „dur” cu Rusia și cu Putin și nu ar fi permis să izbucnească un astfel de război. sub supravegherea lui.

ADVERTISEMENT

Având în vedere acest lucru, să aruncăm o privire la unele dintre „cele mai mari hituri” ale lui Donald Trump în ceea ce privește Rusia, de dinainte de a depune jurământul și până în prezent.

1. Prima și ultima conferință de presă comună

Când Donald Trump s-a întâlnit la Helsinki, Finlanda, cu Vladimir Putin în 2018, undele de șoc rezultate din conversația lor au reverberat luni de zile.

ADVERTISEMENT

Ieșind dintr-o întâlnire privată cu liderul rus, Trump a stat alături de Putin, un eveniment destul de rar pentru orice președinte american, înainte de a face ceva care va rămâne în istorie: să contrazică public concluziile propriei sale comunități de informații și să se alăture Rusiei cu privire la explicația sa pentru amestecul în alegerile din 2016.

“Președintele Putin spune că nu Rusia e vinovată. Nu văd niciun motiv pentru care ar fi”, le-a spus Trump reporterilor șocați, în timp ce mulți oficiali americani și propriii săi asistenți probabil au fost la fel de surprinși.

ADVERTISEMENT

Comunitatea serviciilor de informații americane concluzionase într-un raport, publicat public cu mai bine de un an în urmă: „Evaluăm că președintele rus Vladimir Putin a ordonat o campanie de influență în 2016, care vizează alegerile prezidențiale din SUA.

Obiectivele Rusiei au fost să submineze încrederea publicului în procesul democratic al SUA, să o denigreze pe Hillary Clinton și să-i prejudicieze eligibilitatea și potențiala președinție.

Evaluăm în continuare că Putin și guvernul rus a dezvoltat o preferință clară pentru președintele ales Trump”.

Prejudiciul pe care l-a provocat Trump prin cuvintele sale a fost imediat, iar consilierii Casei Albe au încercat să-i repare efectul declarației.

Dar a urmat un tipar îndelungat în care Trump a aruncat îndoieli cu privire la explicația interferenței în alegerile din 2016 publicată de oficialii serviciilor de informații americane.

2. Presupusul cadou de 3,5 milioane de dolari pentru Hunter Biden

În timp ce investigațiile penale foarte reale asupra funcționării Organizației Trump, precum și în jurul atacului din 6 ianuarie asupra Congresului continuă, Donald Trump a rămas concentrat asupra crimelor în care a pretins fără temei că este implicată familia Biden.

Printre cele mai recente acuzații ale sale împotriva familiei Biden se numără acuzația că Hunter Biden a primit un cadou de 3,5 milioane de dolari de la soția fostului primar al Moscovei prin intermediul unei firme de investiții pe care se presupune că a cofondat-o.

Problema? Avocații lui Hunter Biden au negat ferm că acesta ar fi avut vreo implicare în firma de investiții în cauză și că a fost cofondator, așa cum au susținut republicanii.

Hunter Biden a cofondat o firmă cunoscută sub numele de „Rosement Seneca”, dar a negat ferm orice implicare în „Rosemont Seneca Thornton”, firma care a primit cei 3,5 milioane de dolari.

Afirmația lui Trump în acest caz se bazează, de fapt, pe o concluzie a unui raport al republicanilor din Comitetul pentru Securitate Internă a Senatului, care a afirmat și el că Hunter Biden „a primit un transfer bancar” pentru 3,5 milioane de dolari de la Elena Baturina, văduva fostului primar al Moscovei, Yury Luzhkov.

Avocații lui Hunter Biden au spus că rezultatul raportului este eronat, deoarece se bazează pe aceeași presupunere că Biden este implicat în Rosemont Seneca Thornton.

3. „Nu am nimic de-a face cu Rusia”

De-a lungul campaniei din 2016 și în primele luni ale președinției sale (când a fost publicată evaluarea comunității de informații din Rusia), candidatul de atunci Trump a insistat în mod repetat că nu are nicio afacere în Rusia sau interese în țară în afara unui vechi acord de afaceri.

„Ce am eu de-a face cu Rusia? Știți că cea mai apropiată interacțiune cu Rusia a fost atunci când mi-am cumpărat o casă în urmă cu câțiva ani în Palm Beach, Florida”, a spus Trump la o conferință de presă cu puțin timp înainte de a prelua mandatul în ianuarie 2017.

„A fost un bărbat care a dat faliment și am cumpărat casa cu 40 de milioane de dolari și am vândut-o unui rus cu 100 de milioane de dolari, inclusiv comisioanele de intermediere.”

Nu era adevărat. Ulterior, a fost dezvăluit că Donald Trump avea planuri pentru un „Trump Tower Moscova”, iar în 2019, Buzzfeed News a raportat că avocatul de atunci al lui Trump, Michael Cohen, a mințit Congresul în legătură cu amploarea afacerilor sale cu Rusia.

În Raportul Mueller, care a investigat legăturile sale cu Rusia, s-a constatat că Trump știa potențial acest lucru. Raportul spunea: „Există dovezi… că președintele știa că Cohen a oferit mărturii false Congresului” cu privire la afacerile sale.

4. Aiureli legate de NATO

Una dintre afirmațiile preferate ale fostului președinte Trump la care se revine în problema relațiilor dintre SUA și Rusia este afirmația falsă și insistentă cu privire la contribuția țărilor la alianța NATO.

Trump a insistat în repetate rânduri că datorită lui țări precum Germania au promis să contribuie mai mult la alianța NATO, chiar declarând acest lucru Consiliului de Securitate al ONU în 2019, în timp ce era încă președinte: „Am reușit ca, în ultimii doi ani, să-i determin să-și mărească contribuția”, cu referire la țările NATO.

„În ultimii doi ani, i-am făcut să o crească cu 130 de miliarde de dolari”, a susținut el în mod fals.

Există o națiune aliată la NATO care a crescut semnificativ cheltuielile defensive pentru Europa în timpul administrației Trump – Statele Unite, a remarcat secretarul general al NATO, Jens Stoltentberg, în 2018.

„De când Trump a devenit președinte, finanțarea SUA pentru prezența militară în Europa – Inițiativa Europeană de Descurajare – a crescut cu 40%”, a spus Stoltenberg la un summit NATO din acel an, glumind că „acțiunile vorbesc mai tare decât cuvintele”.

Trump a promis că va reduce contribuția către NATO dacă aliații SUA nu și vor mări propriile contribuții.

În ceea ce privește alte națiuni din pactul defensiv, creșterea cheltuielilor pentru apărarea europeană datează cu mult înaintea președinției lui Trump.

Un grafic al contribuțiilor statelor membre NATO întocmit de organizația însăși arată că cheltuielile militare au început să crească constant în 2014, după invazia Crimeei de către Rusia, iar această tendință nu s-a schimbat semnificativ în sus sau în jos în timpul președinției Trump.

5. „Eu am trimis sistemele de rachete Javelin”

La un miting în Florence, Carolina de Sud, la începutul acestei luni, Trump a făcut una dintre cele mai bizare încercări de până acum de a-și modifica moștenirea mandatului său cu privire la problema Rusiei.

Abordând invazia Ucrainei și lupta armatei ucrainene împotriva forțelor ruse, Trump a declarat: „Eu am trimis Javelin-urile” pe care forțele ucrainene le folosesc împotriva tancurilor și altor vehicule rusești.

A fost una dintre declarațiile pe care fostul președinte și aliații săi le-au făcut în ultimele zile, încercând să-și asume creditul pentru ajutorul acordat de SUA Ucrainei, care a devenit brusc o problemă politică extrem de populară.

Deși nu este o minciună totală, declarația intră în mod clar în domeniul unei încercări de a denatura adevărul, având în vedere că cel de-al 45-lea președinte a fost pus sub acuzare (pentru prima dată) în 2020, după ce s-a aflat că a încercat să facă presiuni asupra liderului Ucrainei, Volodimir Zelenski, să deschidă o anchetă penală asupra afirmațiilor conform cărora Joe Biden sau fiul său au încălcat legea în țară cu afacerile lor anterioare.

La acea vreme, administrația Trump bloca de fapt ajutorul militar pentru Ucraina, în loc să-l lase să fie transferat fără piedici.

Și, în vreme ce Trump nu a menționat transporturile de ajutor militar în cadrul apelul său cu Zelenski, decizia de a suspenda ajutorul a fost luată cam în același timp cu conversația din iulie 2019, iar ajutorul nu a fost trimis timp de luni de zile.

ADVERTISEMENT