News

Cele mai bizare taxe din istorie. Oamenii plăteau pentru lașitate, barbă sau numărul de ferestre

01.03.2021 | 11:03
ADVERTISEMENT

Care sunt cele mai bizare taxe din istorie? De-a lungul timpului, autoritățile din toată lumea au găsit uneori metode absurde de a impozita cetățenii.

Taxa pe lașitate, impozitul pe numărul de geamuri sau pe barbă sunt doar câteva din exemplele care au șocat la vremea respectivă și au un ecou amuzant și în prezent.

ADVERTISEMENT

Cele mai bizare taxe din istorie. În trecut a existat impozit pe barbă (poate ar trebui reintrodus)…

Cele mai bizare taxe din istorie. Cum au ajuns oamenii să plătească pentru lașitate, barbă sau numărul de ferestre
Foto: Hepta.ro

Barba a devenit o modă în ultimii ani. Probabil că sunt mai mulți bărbați cu barbă decât fără în acest moment. Cine știe exact? Poate ar trebui făcut un studiu pe tema asta când ne mai lasă Covidul să respirăm și să ne ocupăm și cu alte lucruri. Întrebare este câtă lume și-ar mai scoate barba la vedere dacă ar fi introdusă o taxă pentru acest „accesoriu”. Ei bine, acum 500 de ani, regele Henric al VIII-lea al Angliei a făcut exact acest lucru. Suma plătită varia în funcție de poziția socială a purtătorului, conform Avocatnet.ro. Impozitul a apărut, de asemenea, în Rusia în 1705, însă dintr-un motiv total diferit.

Țarul Petru cel Mare al Rusiei voia o apropiere de țările occidentale, iar barba era considerată ca fiind un semn al lipsei de civilizație. Oamenii bisericii erau scutiți de acest impozit ridicol. Cei care plăteau taxa erau obligați să poarte asupra lor o monedă de cupru sau argint inscripționată cu două fraze: “taxa pe barbă a fost încasată” și “barba este o povară inutilă”, conform sursei citate.

ADVERTISEMENT

De ce a fost introdusă taxa de lașitate

În timpul domniei regelui Henry I al Angliei (între anii 1100–1135), tinerii care refuzau să lupte pentru rege erau taxați.

Pentru ca impactul mental să fie mai convingător, ea a fost denumită taxă de lașitate. A fost eliminată abia după 300 de ani.

ADVERTISEMENT

Cele mai stupide taxe din istorie. Oamenii plăteau pentru numărul de ferestre și pentru pălărie

Englezii au dat tonul în multe din cazurile halucinante în care cetățenii erau impozitați absurd. Așa s-a întâmplat și cu taxa pentru numărul de ferestre. Ea fost instituită în timpul lui William III, iar scopul urmărit era să fie impozitați cei care aveau locuințe mari. Unele persoane n-au acceptat această taxă absolut stupidă și au ales să-și zidească ferestrele locuințelor.

O altă născocire a guvernului Britanic a fost aplicarea unui impozit pe palărie pentru bărbați, între 1784 și 1811. Pentru că era un accesoriu la modă, pălăria a adus mulți bani la buget. Pentru a depista cine nu-și plătește taxa, pălăriile aveau o licență specială și un semn distinct. Persoanele prinse că au uitat să cotizeze impozitul erau amendate aspru.

ADVERTISEMENT