News

Cele mai ciudate cerințe pentru ultima masă ale condamnaților la moarte. Cum a apărut tradiția

Timp de secole, deținuții condamnați la moarte și-au cerut ultima masă. Unele dintre cereri sunt banale, în timp ce altele sunt de-a dreptul ciudate
01.04.2023 | 07:44
Cele mai ciudate cerinte pentru ultima masa ale condamnatilor la moarte Cum a aparut traditia
Unii condamnați la moarte au avut cerințe bizare pentru ultima masă Sursa foto: Phoenix New Times
ADVERTISEMENT

Nu toate cererile au fost aprobate, dar ele oferă o privire interesantă în mințile celor aflați în pragul morții. Tradiția ultimei mese se întinde probabil pe secole și chiar mult mai mult. Unii speculează că aceasta a apărut din teama de fantome sau că ar putea fi legată de ultima masă a lui Iisus.

Cum a apărut tradiția ultimei mese pentru condamnații la moarte

În Grecia antică, trebuia să hrănești persoana care urma să fie executată pentru ca aceasta să poată traversa râul Styx în lumea de dincolo. În caz contrar, se putea întoarce ca fantomă înfometată. Se spune că puritanii organizau mari ospețe pentru persoanele condamnate, crezând că ritualul onora Cina cea de Taină a lui Hristos și reprezenta ispășirea, scrie publicația History Defined.

ADVERTISEMENT

Ultima masă a devenit mai frecventă în Statele Unite la începutul anilor 1800. Era considerată o modalitate de a ușura tranziția pentru persoana care se confrunta cu execuția și un act uman. Deși este probabil ca tradiția să fi început mult mai devreme în lumea modernă, cel puțin în Statele Unite, cel mai probabil a început în 1924.

De exemplu, în Texas, “ultima masă” a fost inițiată imediat după ce guvernul a înlocuit spânzurătoarea cu scaunul electric, iar statul a preluat execuțiile din fiecare dstrict. Să vedem ce au cerut deținuții condamnați la moarte și dacă penitenciarul le-a îndeplinit dorința.

ADVERTISEMENT

Cele mai ciudate cerințe pentru ultima masă

Deși este tipic ca persoanele condamnate să nu primească ceea ce cer – din cauza limitărilor financiare sau a altor limite de hrană – există totuși cereri neobișnuite. Iată câteva dintre cele mai ciudate cereri:

Timothy McVeigh

Atentatorul din Oklahoma City a cerut 500 de grame de înghețată cu mentă și ciocolată ca ultimă masă. În schimb, se pare că a mâncat înghețata singur în celula sa fără ferestre, în noaptea dinaintea momentului în care trebuia să moară prin injecție letală.

ADVERTISEMENT

Victor Feguer

La 15 martie 1963, Victor Feguer a fost executat prin spânzurare în Iowa, după ce a fost condamnat pentru uciderea doctorului Edward Bartles. Feguer a ales o singură măslină cu sâmbure pentru ultima sa masă și a sperat că din mormântul său va răsări copacul care simbolizează pacea. În schimb, oficialii au găsit sâmburele de măslină în buzunarul costumului său în timpul înmormântării.

Velma Barfield

Prima femeie executată prin injecție letală după reinstaurarea pedepsei capitale, supranumită “Bunicuța de pe culoarul morții” (Death Row Granny), Velma Barfield a cerut ca ultimă masă o pungă de Cheez-Doodles și o cutie de Coca-Cola.

ADVERTISEMENT

James Edwards Smith

James Edward Smith, Ucigașul din Texas, pe care l-au condamnat la moarte în iunie 1990, câștigă premiul pentru una dintre cele mai ciudate cereri de ultimă masă: o grămadă de pământ. Pentru că pământul nu se afla pe lista de alimente aprobate oferită de oficialii închisorii, aceștia au refuzat cererea lui Smith și i-au dat în schimb iaurt.

Gary Carl Simmons, Jr.

Măcelar și dependent de droguri, Gary Carl Simmons Jr. a fost condamnat în 1996 pentru uciderea și dezmembrarea lui Jeffery Wolfe și pentru violarea prietenei sale, care venise la el acasă pentru a încasa o datorie de aproape 20.000 de dolari pentru droguri.

Pentru ultima sa masă, Simmons a cerut un meniu de 29.000 de calorii constând în pizza, Doritos, cartofi Mcdonald’s, shake-uri de căpșuni și înghețată, dar nu a terminat festinul.

Phillip Workman

În ziua dinaintea execuției sale, în 2007, Workman a cerut ca o pizza vegetariană mare să fie dată unei persoane fără adăpost din Nashville, în loc să ia ultima sa masă. Închisoarea a refuzat cererea, dar multe alte persoane din Tennessee i-au îndeplinit totuși dorința și au dus sute de pizza la adăposturile locale pentru persoanele fără adăpost.

Gerald Lee Mitchell

În 2011, Gerald Lee Mitchell, rezident în Georgia, nu a cerut o cină completă, ca alții, ci o pungă de dulciuri Jolly Ranchers asortate.

Peter J. Miniel

Peter J. Miniel a cerut una dintre cele mai uriașe cine din istorie în rândul condamnaților la moarte. Bărbatul în vârstă de 42 de ani a cerut 20 de tacos și enchiladas cu carne de vită, doi cheeseburgeri dubli, o pizza cu jalapeño și pui prăjit.

În plus. deținutul a mai cerut spaghete, tort de fructe, jumătate de tort de ciocolată și jumătate de tort de vanilie, înghețată cookies-n-cream și caramel-pecan fudge, două Coca-Cola, două Pepsi, două sticle cu root beer și două pahare de suc de portocale.

Lawrence Russell Brewer

Lawrence Russell Brewer, cel mai ciudat dintre deținuții condamnați la moarte, a cerut o ultimă masă exorbitantă: două fripturi de pui prăjite cu ceapă îmbibată cu sos, un cheeseburger cu bacon și triplă carne cu toate garniturile alături, o omletă cu brânză încărcată cu carne tocată de vită, roșii, ceapă, ardei gras și jalapeńo.

Ochii deținutului erau mai mari decât stomacul său în timp ce a continuat să ceară și alte lucruri, cum ar fi un castron masiv de okra prăjită înăbușită cu ketchup, carne la grătar la kilogram cu o jumătate de pâine albă și trei fajitas complet garnisite. Brewer a mai cerut și altele, cum ar fi o pizza Pizza Hut Meat Lovers, o înghețată de vanilie Blue Bell, o bucată de caramel cu unt de arahide cu alune pisate și trei sticle de root beer.

Chiar dacă majoritatea sistemelor penitenciare nu ar fi aprobat o cerere atât de extravagantă, sistemul penitenciar din Texas a făcut-o. Brewer a refuzat să mănânce când a sosit mâncarea, declarând că nu îi era foame. Ulterior, Texasul a încetat să mai onoreze cererile de ultimă masă.

ADVERTISEMENT