Fotbal international

Cele mai ciudate echipamente din fotbalul mondial. Două provin de la echipe din Liga 1

29.07.2019 | 12:18

FANATIK.RO vă oferă ocazia de a cunoaşte amănunte cât mai interesante despre echipamentele cele mai ciudate echipamente din fotbalul mondial. Două dintre aceste exemple provin chiar de la echipe din Liga 1. În rândul celor care au creat un design cel puţin bizar atât la nivelul culorile tradiţionale ale cluburilor, înlocuite cu culori care nu au existat niciodată până atunci, dar şi ca aspect al modelelor desenate se află şi grupări de talie mondială, cum ar fi FC Barcelona, Manchester City, Manchester United, Juventus, Real Madrid, Celtic Glasgow, Athletic Bilbao sau PSV Eidhoven.

Desigur, la origini, intenţiile celor care au conceput aceste tricouri, care, ce e drept, nu reprezintă primul set în ordinea utilizării şi majoritatea sunt echipamente de deplasare, au fost bune, însă ceea ce a ieşit a fost exact invers şi a produs rumoare sau chiar furie în rândul suporterilor. Unele dintre ele au şi fost retrase, ca urmare a faptului că atât cluburile, cât şi realizatorii acestor echipamente au conştientizat faptul că nu a ieşit ceva care să placă.

Rapid şi Steaua incluse pe lista echipelor cu cele mai ciudate echipamente din fotbalul mondial

O să începem acest lung peripluu cu două cluburi de mare tradiţie din fotbalul nostru. Steaua (actuala FCSB) a lăsat pe toată lumea cu gura căscată la meciul cu Dinamo, din sezonul 1999-2000, la partida retur, câştigată de “câini” cu 3-2. Jucătorii Stelei au intrat pe teren în cel mai ciudat echipament pe care l-au purtat vreodată, care era în cele trei culori ale drapelului naţional!

Cele mai ciudate echipamente din fotbal. Steaua (actuala FCSB) s-a crezut echipa naţională. Echipament tricolor la un meci cu Dinamo
Cele mai ciudate echipamente din fotbal. Steaua s-a crezut echipa naţională

Şi la Rapid a existat un moment în care suporterii au fost foarte nemulţumiţi de echipamentul purtat de favoriţii lor. Se întâmpla pe vremea lui George Copos, când Rapid avea o pleiadă de jucători străini de bună calitate, în frunte cu brazilianul Cesinha. Fanii giuleşteni au luat pur şi simplu foc atunci când şi-au văzut favoriţii purtând tricouri roz, departe de vişiniul tradiţional al clubului şi au făcut mare tam-tam, cerând retragerea imediată a acelui echipament care nu a fost bine primit nici de jucători.

FC Barcelona

Una dintre cele două mari forţe ale Spaniei, FC Barcelona,apare de două ori pe lista celor mai nereuşite echipamente din istoria clubului. Prima dată, în 1995, model socotit cel mai urât din tot ce a existat vreodată şi în 2013, cu o combinaţie de galben cu portocaliu care dă mai mult impresia de mers la plajă decât a tricou cu care o mare echipă intră pe teren.

Real Madrid

Dacă FC Barcelona e trecută pe răboj doar cu două rânduri de echipament rivala Real Madridare o listă întreagă de aşa nu. Anul de graţie în care şi-a exasperat pur şi simplu suporterii a fost ediţia 1996-97, când toate cele trei rânduri de echipament au fost considerate oribile. Mai recent, înspre ultimii ani, echipamentul roz, cel portocaliul cel gri cu dungi verzi pe margini au stârnit indignarea fanilor.

Athletic Bilbao

Să rămânem în Spania, unde avem pe Athletic Bilbao, care în sezonul 2004-2005 a avut un tricou numit de fani tricoul ketchup, cu nişte pete roşii pe fond alb, design realizat de un mare artist plastic din Bilbao, Dario Urzay şi care a stârnit mult amuzament când jucătorii au apărut astfel echipaţi pe teren, Astăzi un tricou de acest tip se vinde pe internet cu minim 350 euro.

Atletico Madrid

Atletico Madrid apare în nomenclator cu teribilul tricou din anul 2004, cu un păianjen pe centru, iar pentru a fi şi mai clară asocierea chiar scrie Spiderman. Jucătorii au fost sceptici de la bun început când l-au îmbrăcat, iar fanii au confirmat prin huiduieli şi proteste pe adresa clubului faptul că a fost alegere complet neinspirată ca design.

Cultural Leonesa şi Lugo

Şi echipe mai mici din Spania au intrat în cartea celor mai trăznite echipamente. Cultural Leonese, în urmă cu trei ani a prezentat un tricou care semăna teribil cu ţinuta chelnerilor, deşi s-a vrut a copia un smoching. Lugo, liga a doua şi acum, a realizat două rânduri de echipament care să omagieze sponsorii, unul portocaliu din care părea că iese berea şi altul cu imaginea unei caracatiţe, produs foarte consumat în zonă.

La Hoya Lorca, Guijelo, Huelva

Cei de la La Hoya Lorca au avut acum trei ani tricouri care imitau perfect broccoli, iar Guiejelo, zonă unde industria prelucrătoare de carne e la putere a avut tricouri care voiau să sugereze bucăţile de jambon. Decanul de vârstă al fotbalului spaniol, Recreativo Huelva nu lipseşte de pe listă, cu un trio de echipamente care par mai degrabă destinate spectacolelor de circ.

Manchester United

În Anglia Manchester United sezonul 1992-93 a rămas drept cea mai urâtă amintire pentru suporterii alb-roşilor. Pardon, care alb-roşii, pentru că echipamentul era un albastru oribil, departe de culorile tradiţionale, iar designul la fel de neinspirat. Elevii lui Sir Alex Ferguson au utilizat acest echipament creat de sponsorul Umbro numai la partidele de afară, după ce au văzut şi reacţiile fanilor.

Manchester City

Rivalii de la City au şi ei tradiţia lor negativă, cu cinci rânduri de echipament, dar fanii l-au desemnat ca fiind cel mai urât pe cel din ediţia 2008-2009, un portocaliu cu mâneci negre, după ce au văzut că acela nu este doar tricoul portarului, ci al întregii echipe. Nu a fost folosit decât la partidele de afară şi din Cupa UEFA, unde s-a dovedit norocos, după victoria cu 2-0 în faţa lui Schalke 04.

Chelsea

Cel mai urât echipament al celor de la Chelsea este considerat cel din perioada anilor 1994-96, perioadă în care s-a aflat şi Dan Petrescu, alături de Ruud Gullit sau Dennis Wise. Un gri combinat cu portocaliu a fost ţinuta absolut fără gust a londonezilor, care au mai ieşit o dată în faţă în sezonul 2007-2008, cu un echipament galben Citroen, deloc apreciat de fani.

Arsenal

Arsenal se înscrie în graficul nedorit cu echipamentul pe care l-a purtat timp de doi ani, între 1991-93, un galben cu săgeţi negre care nu avea nimic în comun cu tradiţionalul alb-roşu. Fanii au fost foarte indignaţi pentru faptul că acest kitsch s-a prelungit timp de două sezoane şi întâmplare sau nu în această perioadă numărul celor prezenţi în tribunele vechiului Highbury a fost în scădere.

FC Liverpool

FC Liverpool sezonul 2013-2014 este un tricou în care se regăsesc de fapt trei combinaţii: mov cu negru, alb şi a treia secţiune neagră. Comentariile au fost extrem de acide şi s-a decis ca acesta să rămână al treilea echipament din sezonul respectiv, folosit exclusiv la meciuri de afară şi doar din când în când. În sezonul următor acest rând de echipament nu a mai apărut.

Everton

Everton în sezonul 1992-93 şi-a înfuriat cumplit fanii şi a produs adevărate cascade de râs din partea rivalilor, care au făcut nu explicit anumite referinţe la un anumit tip de relaţii sexuale. Tricoul, un roz aprins, cu doi elefanţi mititei pe piept a aprins rău imaginaţia unora, care au început să insinueze despre jucători că au început să aibă comportament de altă natură.

Juventus

În Italia suporterii lui Juventus au avut şi ei parte de un moment horror în sezonul 2011-2012. Echipa a primit un set de echipament roz cu o uriaşă stea neagră care făcea conturul tricoului. Un echipament care chiar dacă purta sigla Nike nu a fost primit nici o secundă în mod pozitiv nici de tifosi, nici de presă, care nu s-a sfiit să scrie că doar Palermo are ca tradiţie culoarea roz, dar acest lucru este deja istorie în Sicilia, şi nu o noutate.

Fiorentina

Şi suporterii Fiorentinei au rămas interzişi în sezonul 1992-93, când au văzut pe partea superioară a tricoului o grămadă de zvastici negru cu mov. Telefoanele au sunat ca la gară la sediul clubului, tifosii toscani cerând o retragere imediată a echipamentului, altfel nu se vor mai prezenta la stadion. În cele din urmă au fost nevoiţi să accepte situaţia, pentru că sponsorul Seven Up ceruse acel model.

Cluburi din SUA

În fotbalul din campionatul SUA avem de asemeni trei modele de echipament absolut greu de imaginat. Unul, cel al echipei Colorado Caribous din anul 1978 amintea perfect de vremea Vestului sălbatic, a cowboy-lor, lipsind doar tecile cu pistoale la brâu. Cei de la San Jose Clash în 1996 aveau jumătate de tricou alb, cealaltă galbenă, cu margini bleu. Iar Kansas City Wiz în acelaşi an a avut un tricou cu curcubeu, pe care l-a schimbat în sezonul următor, după ce jucătorilor li s-a sugerat că fac parte dintr-un contigent aparte din punct de vedere sexual.

Echipe naţionale

Şi la nivel de echipe naţionale au existat ciudăţenii. Chiar la primul turneu final de CM, în 1930, naţionala Boliviei a ales să omagieze ţara gazdă cu un mod cu totul special. Cei unsprezece intraţi pe teren au alcătuit un mesaj superb: Viva Uruguay, fiecare literă pe câte un tricou. Tricoul Norvegiei din 1996 a fost aspru criticat de suporteri, iar cel al Australiei seamănă cu o costumaţie de junglă sau de safari. Cel mai tare au acţionat camerunezii în două rânduri, în anul 2002. Un echipament cu tricou fără mâneci şi altul ca un combinezon, tricou şi şort la un loc.