News

Cele mai ciudate nume de parlamentari: Karmencita, Dilly, Richard, Putin, Senior, Ciuciu. Moldoveanul rătăcit printre unguri și prenumele uitate

În cei 30 de ani de democrație post-decembristă, peste 3.000 de oameni s-au perindat prin Parlament, iar unii dintre ei au avut nume care provoacă amuzament sau chiar stupoare.
12.08.2022 | 17:18
Cele mai ciudate nume de parlamentari Karmencita Dilly Richard Putin Senior Ciuciu Moldoveanul ratacit printre unguri si prenumele uitate
William Brînză, Cosette Chichirău și Niculae Bădălău, doar trei dintre parlamentarii cu nume stranii din ultimii 30 de ani/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Lista completă a membrilor Camerei Deputaților și Senatului din 1990 încoace este cât registrul de stare civilă al unei comune în care găsești inevitabil combinații stranii de nume și prenume, cea mai frecvență situație fiind cea în care unui nume românesc neaoș, câteodată chiar bolovănos i se alătură un prenume pretențios, cu rezonanțe străine, combinație ce deseori stârnește râsul.

De la Richard la Glicherie

Unele dintre numele parlamentarilor par să sugereze că fie au fost copii nedoriți, fie nu au lăsat părinților o impresie prea bună la primul contact astfel că aceștia s-au răzbunat când au completat actele pentru certificatul de naștere. Un exemplu este cel al deputatei USR Chichirău. În mod normal, un asemenea nume lasă loc pentru puțină imaginație când vine vorba de alegerea prenumelui: o Marie, o Elenă, care să mai atenueze din brutalitatea numelui de familie. Însă părinții actualei șefe a organizației USR Iași au supralicitat și au ales mult mai sonorul Cosette, numele unui personaj din „Mizerabilii” lui Victor Hugo.

ADVERTISEMENT

Iar aceasta nu este singura combinație care te face să-ți dorești să fi asistat la discuția prin care părinții au decis cum să-și boteze copiii. Astfel, au trecut prin Parlamentul României Odisei Manole,  Ulis-Mihai Tînjală, Doru-Geany Bălan, Gigi-Christian Chiru, Erland Cocei, Allen Coliban, Constantin-Klaps Constantinescu, Ringo Dămureanu, Viorel-Senior Duca, Toni Greblă, Andrian-Sirojea Mihei, Karmencita Pricop, Decebal-Traian Remeș, Niculae-Napoleon Antonescu sau Constantin-Dilly Șerbănoiu.

Richard este un nume ilustru purtat de trei regi ai Angliei, compozitorul Richard Wagner sau actorul Richard Burton, însă doi Richarzi a avut și Parlamentul de la București: Claudiu-Richard Târziu, o vreme copreședinte al AUR, și Viorel-Riceard Badea, ai cărui părinți nu s-au îngrijit prea mult de ortografia numelui fiului lor. Tot de sorginte anglo-saxonă este și prenumele fostului deputat PDL Brînză, pe care genitorii săi l-au cadorisit cu prenumele William, care s-a alăturat unei galerii din care mai fac parte Ovidiu Brînzan, Emilian Brânzan și Gheorghe Brânzei.

ADVERTISEMENT

De asemenea, te poți întreba ce o fi fost în capul părinților lui Glicherie Stanciu când l-au botezat astfel. La polul opus, sunt părinții lui Anton Anton, fost deputat ALDE și ministru al Energiei, care par să nu fi depus niciun efort pentru a găsi un nume mai acătării pentru progenitura lor.

O altă categorie este reprezentantă de cei damnați din start să aibă o viață grea la școală din cauza numelui de familie, prenumele nemaiputând salva nimic, indiferent de strădaniile depuse de părinți la alegerea lui: Adrian Alui-Gheorghe, Ionesie Ghiorghioni, Florentin Gust-Băloșin, Ion Hopulele, Mihai Mălaimare, Ninel Peia, Ristea Priboi,  Octavian Sadici, Minică Boajă, Octavian Bot, Emilian Buzică,  Alexandru Casapu, Jean Decuseară, Nicu Fălcoi, Nuțu Fonta, Vasile Fudulică, Victor Barbăroșie, Vasile Ciuciu.

ADVERTISEMENT

Parlamentari ajunși la bătrânețe cu nume de copii

Nume de familie prea frumoase nu au avut nici Constantin Băbălău, Niculae Bădălău, Constantin Bălălău, iar când ai sinistrul nume de Leș – Gabriel-Beniamin Leș sau Ioan – este greu să găsești o soție care să nu-și păstreze numele de fată și după căsătorie.

Mai există categoria părinților care, atunci când aleg numele plozilor, nu se gândesc la faptul că aceștia vor îmbătrâni și ei cândva purtând însă povara unor prenume care sunt mai potrivite ca diminutive pentru copii: Jenel Copilău, Renică Diaconescu, Mărinică Dincă, Culiță Tărîță, Triță Făniță sau Florică Ică Calotă. În cazul acestuia din urmă, nu doar că din două prenume ambele sunt diminutive, dar s-a mai pricopsit și cu o cacofonie în nume, pe lângă stridenta aliterație ică-ică-ca.

ADVERTISEMENT

Prin Parlamentul de la București a trecut și un Putin, însă nu este vorba de Vladimir Vladimirovici, ci Emil Liviu Nicolae. De asemenea, au fost frecvente cazurile de nume de orgine străină, lucru firesc în condițiile în care toate minoritățile din România au cel puțin un parlamentar pe legislatură. Interesant este că UDMR a fost reprezentată de un deputat pe nume Moldovan Jozsef, semn că românii și ungurii  s-au corcit între ei într-o măsură mai mare decât ar fi dispuși să admită naționaliștii de ambe etnii. Un alt indiciu este faptul că Uniunea a avut un deputat Kerekes Karoly, iar diverse partide românești au fost reprezentate de Cătălin Cherecheș, Viorica Cherecheș și Florica Cherecheș.

Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu este socotit îndeobște ca politicianul cu cel mai lung nume, însă recordul său este egalat de Mira-Anca-Victoria Mărculeț-Petrescu, cunoscută mai mult ca Anca Petrescu, arhitectul care a făcut planurile Casei Poporului și apoi a fost trimisă în Parlament ca deputat de către PRM.

Dan, un nume enigmatic

„Dan” este numele care a generat cele mai multe confuzii prin Parlament. Dan Iosif a devenit cunoscut publicului larg încă de pe vremea Revoluției, dar nici după moartea sa nu prea se știe că, în cazul lui, prenumele era Iosif, iar numele Dan. Aceeași situație este valabilă și în cazul primului președinte al Camerei Deputaților. Cunoscut drept Dan Marțian, în acte figura cu Marțian ca premume și Dan ca nume. În schimb, în cazul lui Dan Matei Agathon confuzia a fost în sens invers. Se credea că prenumele fostului ministru al Turismului este Dan-Matei, iar numele Agathon. În realitate, prenumele este Matei-Agathon și numele Dan.

În ce privește cele mai frecvente nume de familie înregistrate în rândurile parlamentarilor, în vârful ierarhiei se regăsește. în mod previzibil, numele de Popescu, de 44 ori. Este urmat de Popa-24, Ionescu 22, Pop-21, Dumitrescu-17, Stoica-15, Roman-11 etc.

ADVERTISEMENT