News

Cele mai controversate teorii despre coronavirus, demontate pas cu pas! Cât de departe merge mintea omului

11.04.2020 | 12:35
Cele mai controversate teorii despre coronavirus demontate pas cu pas Cat de departe merge mintea omului
ADVERTISEMENT

Pandemia de coronavirus a dat naștere unora dintre cele mai bizare teorii ale conspirației. FANATIK vă prezintă cât de departe a mers mintea umană pentru a găsi răspuns la apariția COVID-19, dar și ce tratamente absolut ireale sunt recomandate pe internet.

Cele mai controversate teorii! Coronavirus, între mit și realitate

Pe 2 februarie, OMS a declarat că există un flux imens de informații despre noul coronavirus, unele adevărate iar altele complet false, ceea ce face “ca oamenii să găsească tot mai greu surse de infromare reale atunci când au nevoie de ele”.

ADVERTISEMENT

Din acest motiv, FANATIK vă prezintă cele mai populare teorii ale conspirației despre coronavirus, pentru a ști de ce să vă feriți atunci când căutați informații depre COVID-19.

Noul coronavirus, “armă biologică chineză”

În luna ianuerie, BBC a publicat un articol despre o serie de informații false legate de noul coronavirus, citând două articole scrise pe Washington Times, ce relatau faptul că noul coronavirus este o armă biologică chineză, ca parte a unui program desfășurat de Institutul de Virusologie Wuhan.

ADVERTISEMENT

Ulterior, The Washington Post a publicat un alt articol, ce demontează această teorie, citând experți americani care au explicat faptul că institutul chinez nu are capacitatea de a face cercetări în vederea realizării unei arme biologice, dar și că nu există dovezi că noul coronavirus ar fi produs în labrator.

Bill Gates ori a prezis, ori a plănuit pandemia COVID-19

Niște conspiraționiști de extremă dreapta din SUA au distribuit masiv ideea că Bill Gates e creatorul Coronavirusului. Şi asta pentru că faimosul american a distribuit în 2015 un link despre un patent asemănător Coronavirusului – vezi video, o versiunea mai slabă care ar putea fi folosită ca vaccin pentru tratarea bolilor respiratorii. Totodată, Bill Gates e un finanțator al Institutului Pirbright (care a dezvoltat patentul asemănător) și a dezvoltării vaccinului. Așa că li s-a părut ușor oamenilor să taie vreo două cuvinte și să fabrice o conspirație.

ADVERTISEMENT

Bill Gates ori a prezis, ori a plănuit pandemia COVID-19”, este textul care însoțește controversata postare, distribuită masiv pe rețelele de socializare. În doar câteva zile de la publicare, imaginile au fost vizualizate de cel puțin 500.000 de internauți

“COVID-19 răspândit cu ajutorul rețelelor 5G”

Această teorie, demontată și explicată AICI de FANATIK, a fost distribuită masiv în Marea Britanie, fapt ce a dus la incendierea mai multor relee de telefonie mobilă.

ADVERTISEMENT

Singura explicație plauzibilă pentru apariția acestei teorii ar fi aceea că în dezvoltarea rețelei 5G a luat parte și compania Huawei din China.

“Virusul, creat de americani pentru a submina economia Chinei”

Pe 22 februarie, mai mulți oficiali americani au declarat că Rusia se află în spatele unei campanii de dezinformare, folosind mii de conturi pe rețelele de socializare pentru a promova o teorie a conspirației potrivit căreia noul coronavirus este o armă biologică dezvoltată de CIA pentru a submina economia Chinei.

Asistentul secretarului de stat american pentru Europa și Eurasia, Philip Reeker, a declarat că “Rusia intenționează să propage informații false și să destabilizeze alianțele pe care le are Statele Unite, prin răspândirea de fake news despre coronavirus”.

După cum era de așteptat, Rusia a negat total aceste fapte. Ulterior, oficialii chinezi au început și ei să acuze autoritățile de la Washington de faptul că au încercat să pună la pământ economia Chinei cu ajutorul COVID-19.

Mai mult, pe 26 ianuarie, site-ul presei militare din Cina, Xilu, a publicat un articol în care detalia modul în care virusul a fost conceput artificial de americani “pentru a ataca în mod special cetățenii chinezi”, însă a șters articolul la începutul lunii februarie.

Pandemia de coronavirus a dat naștere unora dintre cele mai bizare teorii ale conspirației.
Cât de departe merge mintea omului! FANATIK vă prezintă cele mai bizare teorii despre coronavirus, demontate pas cu pas. Sursa foto: Hepta.ro

“Virusul a fost creat pentru a controla creșterea populației globale”

Potrivit acestei teorii, pandemia de coronavirus este de fapt o schemă de control a creșterii populației planetei, creată de Institutul Pirbright din Marea Britanie și susținută financiar de către fostul CEO Microsoft, Bill Gates.

Promovarea ei s-a făcut cu ajutorul extremiștilor de dreapta, a celor care cred în conspirația Noii Ordini Mondiale, dar și de către fundamentaliștii creștini.

Tratamente false împotriva COVID-19

Astfel de teorii au depășit limita realității și referitor la tratamentele ce pot fi folosite pentru a distruge noul coronavirus. Una dintre supoziții spune că, pentru a scăpa de infecția COVID-19, trebuie să bei apă fiartă cu ghimbir pe stomacul gol, lucru demontat de medicii specialiști.

O altă terorie falsă este aceea că, dacă bei apă cu lămâie, poți preveni infecția cu coronavirus, întrucât îți va crește nivelul de vitamina C din organism. În eventualitatea în care vrei să afli dacă suferi de COVID-19, este suficient să îți ții respirația timp de 10 secunde, spune o altă teorie falsă.

Saunele fierbinți sau uscătoarele de păr pot și ele ucide noul coronavirus, la fel ca și o băutură străveche din Sri Lanka, mai spun alte teorii despre agentul patogen, ambele demontate de specialiști.

Alte prezumții care nu sunt doar false, ci și periculoase, spun că razele ultra-violete, clorul și temperaturile peste 56 de grade Celsius pot fi folosite pe oameni pentru a scăpa de infecție.

Important: Toate aceste teorii ale conspirației vă sunt prezentate cu titul informativ. Sub nicio formă ele nu sunt recomandate a fi puse în practică! 🙂

ADVERTISEMENT