News

Cele mai echilibrate alegeri din istoria Bucureștiului. El este primarul care a câștigat Capitala la cea mai mică diferență

22.09.2020 | 15:30
Cele mai echilibrate alegeri din istoria Bucurestiului El este primarul care a castigat Capitala la cea mai mica diferenta
ADVERTISEMENT

Cele mai echilibrate alegeri din istoria Bucureștiului au avut loc în anul 1998. Surprinzător, însă nu victoria Gabrielei Firea de acum patru ani de zile reprezintă scrutinul cel mai contestat de contracandidați.

De altfel, de-a lungul timpului, în Capitală au existat câteva meciuri grele pentru postul de primar. Vă readucem aminte că până în 1992, Bucureștiul a avut parte de edili numiți, nu aleși, în perioada imediat următoare Revoluției.

ADVERTISEMENT

Concret, Dan Predescu cel care a stat aproximativ 7 luni în funcția de primar a fost pus de către adunarea Consiliului Municipal Bucureşti, alcătuită din 49 de membri, care l-a votat în unanimitate. A urmat Ştefan Ciurel și el numit pe aceeași filieră.

Dreapta, diferențe mari în ziua votului față de adversari

La 16 noiembrie 1990, Ştefan Ciurel a demisionat, ca urmare a criticilor venite de la Guvern privind lipsa de fermitate în aplicarea reformelor legate de salubritate, sănătate, protecţia mediului şi dezvoltarea urbanistică. Premierul avea să-l desemneze pe Nicolae Viorel Oproiu ca primar al Capitalei.

ADVERTISEMENT

Tot șeful Executivului l-a numit și pe Doru Pană în funcție, acesta ocupând poziția de primar până în februarie 1992 când au avut loc primele alegeri libere, așa cum au fost numite de presa de atunci. După un prim tur echilibrat, reprezentantul Convenţiei Democratice, Crin Halaicu aproape că nu a avut emoții.

A câștigat Capitala cu 45,64% din voturi, în timp ce candidatul FSN, Cazimir Ionescu a obținut numai 31,45 de procente din opțiunile valabil exprimate.

ADVERTISEMENT
Sursa foto – hepta.ro

Patru ani mai târziu, la scrutinul local, în turul doi, din 16 iunie 1996, Victor Ciorbea a fost ales primar general al Capitalei, reprezentând CDR. A obţinut fotoliul de primar al Capitalei, cu 56,74% din voturi învingându-l, astfel, pe contracandidatul său, Ilie Năstase (PDSR), care a câştigat doar 43,26% din sufragii.

El este primarul care a câștigat la cea mai mică diferență de voturi șefia Bucureștiului

Discutăm despre 333.030 de oameni care au votat cu Ciorbea, în timp ce primul lider din istoria circuitului ATP a convins numai 144.146 de persoane. La nici doi ani distanță, Victor Ciorbea a devenit premier și primar general interimar a fost desemnat Viorel Lis.

ADVERTISEMENT

La următoarele alegeri, avea să urmeze cea mai echilibrată votare. Astfel, pe 10 noiembrie 1998, Biroul Electoral Central a dat câştig de cauză candidatului CDR, Viorel Lis, după analizarea proceselor verbale şi numărarea unor voturi anulate.

Sursa foto – hepta.ro

Astfel, cu 329.620 voturi favorabile valabil exprimate, Viorel Lis a reuşit să-l scoată din joc pe Sorin Oprescu care a primit 322.825 voturi, adică 49,5%. Așadar, 6795 de oameni în plus care au votat pentru Lis au decis soarta postului de primar atunci.

Traian Băsescu a obţinut primul mandat de primar general al Capitalei în urma celui de-al doilea tur de scrutin al alagerilor locale din 18 iunie 2000. A câştigat și el cu o diferență foarte mică. A convins 50,69% din votanți, în timp ce Sorin Oprescu, candidatul PDSR, a fost din nou perdantul cu 49,31% din opțiuni. Culmea, după primul tur, Oprescu se afla pe prima poziție.

Traian Băsescu, veni, vidi, votat

Băsescu a reușit să ia 362.853 de voturi, iar Oprescu numai 353.038. Vorbim despre o diferență de 9815 voturi, 9815 voturi care au decis cine conduce Bucureștiul.

La următorul scrutin, Traian Băsescu și-a desființat adversarii și s-a impus din partea Alianţei Dreptate şi Adevăr PNL-PD, cu 417.153 de voturi valabil exprimate (54,95%). Mircea Geoană abia a strâns 225.774. După ce, la 12 decembrie 2004, Traian Băsescu a fost ales preşedinte al României, în funcţia de primar al Capitalei a fost desemnat, ca interimar, viceprimarul Răzvan Murgeanu.

Sursa foto – ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

A urmat în funcție Adriean Videanu. Și el a câștigat din primul tur scrutinul desfăşurat la 3 aprilie 2005, cu 53,01% din voturile valabil exprimate. Daniel Marian Vanghelie a convins numai 29,55% din cei cu drept de vot.

Sorin Oprescu a devenit în sfârșit primar general al Capitalei, după ce l-a devansat în turul al doilea al alegerilor locale din 15 iunie 2008, pe democrat-liberalul, Vasile Blaga. A reușit să câștige ca independent cu 315.981 de voturi (56,55%), în timp ce contracandidatul său a luat 242.760 de voturi (43,45%).

Firea, 71.434 în plus față de Nicușor Dan

Ștefănel Dan Marin și Ioan Răzvan Sava au fost cei doi primari interimari după ce Sorin Oprescu a avut probleme cu justiția.

Sursa foto – ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

În urmă cu 4 ani de zile, Gabriela Firea a fost aleasă pentru funcția de edil. I-a învins pe Nicușor Dan și Cătălin Predoiu, obținând peste 43% din voturile bucureștenilor.

246.553 de voturi a numărat la final Gabriela Firea. O diferență suficientă față de Nicușor Dan, cel care a avut numai 175.119 oameni pe care i-a convins.

 

 

ADVERTISEMENT