News

Cele mai frumoase locuri din Delta Dunării. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare la Gura Portiței

Topul celor mai frumoase locuri din Delta Dunării, paradisul de care se bucură România. Cât trebuie să plătiți pentru o singură noapte de cazare la Gura Portiței
26.07.2022 | 09:02
Cele mai frumoase locuri din Delta Dunarii Cat a ajuns sa coste o noapte de cazare la Gura Portitei
Cele mai frumoase locuri din Delta Dunării, topul zonelor de poveste. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

FANATIK îți propune un clasament al celor mai frumoase locuri din Delta Dunării, un top care te poate ajuta atunci când îți creionezi următoarea escapadă. Sunt câteva detalii de care trebuie să țineți cont dacă vreți să vă bucurați din plin de ceea ce poate să ofere acest colț de rai.

Cum arată locurile pe care nu trebuie să le ratezi în Delta Dunării

Considerată un adevărat paradis, Delta Dunării a lăsat în spate turismul făcut pe „repede înainte” și a intrat definitiv într-o nouă eră. Așa au apărut în cele mai îndepărtate locuri resorturi exclusiviste, resorturi pentru care trebuie să scoateți mii de euro din buzunare.

ADVERTISEMENT

Nu toate locurile de cazare costă o avere și Delta are oferte pentru toată lumea. Se întâmplă lucrul acesta încă din perioada comunistă, dar, în mod categoric, situația s-a schimbat la puțin timp după Revoluție. De altfel, în 1991, Delta Dunării avea să intre în mod oficial în patrimoniul european.

Interesant este că zona e clasificată atât ca rezervație a biosferei, dar, atenție mare, vorbim și despre un parc național. Unul în care trăiesc peste 300 de specii de păsări, zeci de tipuri de pești, amfibieni și reptile. De asemenea, toți cei care se gândesc la un astfel de concediu, este musai să bifeze și o tură menită să le scoată în cale caii sălbatici, o raritate în lume.

ADVERTISEMENT

Oficial, Delta Dunării este poziționată în estul României, exact acolo unde se formează gura de vărsare a Dunării în Marea Neagră. Două orașe, Tulcea și Sulina sunt în jurul paradisului, dar și alte câteva mici localități, unele dintre ele imposibil de atins cu mașina.

Așadar, pentru o vizită cât mai adânc în natură este nevoie de transport cu vaporașe sau bărci, ambarcațiunile fiind singurele care pot intra pe canalele și lacurile împărțite în jurul celor trei brațe ale Dunării.

ADVERTISEMENT

Pădurea Letea, locul unde încă mai trăiesc cai sălbatici

FANATIK a scris pe larg AICI despre masacrul pe care samsarii de cai l-au pornit împotriva acestor animale. Din nefericire, nici caii sălbatici din Pădurea Letea nu au scăpat de dorința acestora de a face bani cât mai repede posibil și, în mod evident, pe lângă legile și regulile impuse tuturor.

În trecut, mulți cai sălbatici și-au găsit sfârșitul în abatoarele din Italia până când autoritățile din România au stopat flagelul. În prezent, în Pădurea Letea trăiesc în libertate aproape totală peste două mii de exemplare. Aproape totală pentru că animalele nu au voie să intre în zona rezervației naturale, aceasta fiind protejată prin garduri de sârmă ghimpată.

ADVERTISEMENT

Se întâmplă lucrul acesta și pentru că animalele, în lipsă de frunze sau iarbă, s-au adaptat perfect și au început să mănânce scoarța copacilor sau lăstarii acestora. Pădurea Letea le-a devenit însă adăpostul ideal și liniștea cailor este „deranjată” din când în când numai de de ambarcațiunile cu turiști. Oamenii zonei știu însă regulile scrise și nescrise și nu se apropie prea mult, fotografiile fiind făcute întotdeauna de la o distanță apreciabilă.

Trebuie să știți că Pădurea Letea este considerată cea mai veche rezervație naturală din România. Pe lângă caii sălbatici, aici puteți vedea și o mulțime de specii de plante, dar și alte animale unice. Aveți nevoie de un aparat foto și de restul se ocupă natura.

Satul Sfântu Gheorghe, paradisul scos la iveală de filme

Festivalul Anonimul a fost cel care a scos din amorțeală satul Sfântu Gheorghe. Ajuns la a 19-a ediție, acesta a propus iubitorilor de filme o incursiune în Delta Dunării, într-o zonă atât de mirifică încât aproape că nu îți vine să crezi că există.  De altfel, tot pentru pasionații de instantanee, aici există un far vechi construit în urmă cu peste 150 de ani.

Între timp, satul are și un far nou, dar ambele atrag turiștii ca un magnet. De asemenea, aici se află și cea mai lungă plajă neamenajată de pe coasta Mării Negre. Zeci de kilometri te poți plimba pe o bucată de pământ pe care Dumnezeu pare că a ascuns-o și a păstrat-o strict pentru cei meniți să vadă și să trăiască asemenea minuni.

Nu puțini sunt cei care au observat că, în ultima perioadă, casele bătrânești din Sfântu Gheorghe, faimoasele așezări pescărești încep să aibă parte și de alt gen de vecini. În sat și-au făcut apariția și case mai noi, vile sau pensiuni, contrastul fiind unul evident.

Cu toate acestea, campingul și căsuțele din lemn amenajate, reprezintă în continuare o parte de Eden, un loc care poate fi confundat cu ușurință cu orice screensaver. Nu, nu discutăm despre așa ceva, ci doar despre o parte idilică a României.

Gura Portiței, poarta către Rai

În ultimii ani de zile, Gura Portiței a devenit din ce în ce mai cunoscută. Imagini din această zonă a țării au apărut pe internet, televiziunile și-au trimis mirate reporterii, turiștii noi și-au făcut și ei apariția. Cei vechi însă mai strâmbă din nas și cred că o mediatizarea prea mare nu are cum să facă bine.

De altfel, aici există o adevărată familie formată din oameni care vin anual din toate colțurile țării. Mai toți preferă cortul, deși, între timp există și locuri de cazare. Mulți au acuzat însă prețurile uriașe, dar, potrivit site-ului, sunt printre cei puțini care au transmis că, în caz de forță majoră, de exemplu stări de urgență sau evenimente legate de războiul din Ucraina, proprietarii și-au luat angajamentul ca sumele să fie achitate integral celor care le-au achitat.

Un apartament în vila Holbina îți poate scoate din buzunare și 745 de lei, bani la care se adaugă masa. O căsuță pe plajă cu grup sanitar și duș la comun costă însă numai 200 de lei, indiferent de perioada în care mergeți. Tariful de masă este de 250 lei pentru fiecare persoană, pe zi.

Mai trebuie spus că dacă vreți să stați cel puțin trei nopți, atunci primiți parcarea gratis în Jurilovca, dar și transportul pe lac cu vaporul de la Jurilovca la Gura Portiței, tur – retur. De asemenea, în banii plătiți pentru cazare intră și un șezlong pe plajă și o oră pe zi plimbare cu hidrobicicleta pe lac.

Sulina, orașul din care Jean Bart și-a creionat călătoriile

Sulina reprezintă cel mai estic punct al României și a avut parte, în mod categoric, de zile mult mai frumoase. Astfel, în trecut, a fost un port prosper, dar și un important șantier naval. Fără posibilitatea de a se ajunge aici cu mașina, Sulina și-a pierdut însă din farmec și a fost lăsată ani de zile în paragină.

Interesant este că orașul prezintă chiar și în zilele noastre o particularitate cel puțin interesantă. Vorbim despre șase străzi paralele și 13 perpendiculare pe Dunăre. Culmea, la fel ca în metropola americană New York, orașul despre care se spune că nu doarme niciodată, Sulina are străzi fără nume, ci cu numere.

Farul situat în centrul urbei, dar și romanele lui Jean Bart au sporit farmecul unui oraș care merită descoperit la pas. Descoperit și mai ales trăit pentru a putea fi înțeles perfect. De altfel, frumusețea Sulinei vine chiar din poveștile de odinioară și se îmbină sublim cu ceea ce propune orașul port în zilele noastre.

ADVERTISEMENT