News

Cele mai grosolane fake news-uri şi momente din campaniile electorale românești. De la “droguri la PNȚ-eu”, la bătăi și amenințări între candidați

02.10.2020 | 14:25
Cele mai grosolane fake newsuri si momente din campaniile electorale romanesti De la droguri la PNTeu la batai si amenintari intre candidati
ADVERTISEMENT

Cele mai grosolane fake news-uri și momente din campaniile electorale românești au definit scena politică. Indiferent că vorbim de stânga sau dreapta, cei doi mari poli au propus de-a lungul timpului polemică și scandal cât pentru o viață întreagă.

Totul a început imediat după Revoluție. Astfel, la finalul lunii ianuarie 1990 are loc un miting de amploare organizat la Bucuresti, în Piaţa Victoriei de PNŢCD, PNL şi alte partide.

ADVERTISEMENT

Lumea ieșită în stradă protesta în acest fel faţă de ascensiunea politică a FSN, organizație care anunţase că participă la alegeri, deși la început a spus că nu va face sub nicio formă așa ceva.

Cum s-au desfășurat campaniile electorale românești de-a lungul timpului

În replică, FSN nu a ezitat și a mizat din plin pe muncitorii de la IMGB, ICTB, IMMR şi IIRUC. Aceștia au avut și ei propria manifestație. O zi mai târziu, lucrurile scăpau pentru prima oară de sub control. Susţinătorii Frontului Salvării Naționale au devastat sediile partidelor istorice din Bucureşti și liderul PNŢCD, Corneliu Coposu era evacuat și scăpat de linșaj de către primul-ministru, Petre Roman.

ADVERTISEMENT

Rămânem la capitolul manipulare, doar că trecem la mineriade. Și aici avem parte de un clip care a rămas în istorie. Aduși în București, minerii au călcat totul în picioare și au devastat un oraș care protesta împotriva puterii. Pe străzile din centrul orașului, ortacii au bătut manifestanţi anti-comunişti şi simpli trecători. „Am găsit la PNŢ-eu droguri, armament, muniţie, maşină de scris automată… Tipărit bani la PNL…”, anunța întreaga țară unul dintre mineri.

Cu toate acestea, președintele Ion Iliescu iese public și le mulțumește minerilor pentru ajutorul dat în restabilirea ordinii. Oamenii nu mai înțeleg nimic, zeci de răniți în spitale, familii își plâng morții, dar șeful de stat nu pare prea afectat.

ADVERTISEMENT

Prima mare replică a democrației: „măi, animalule”

La alegerile din 1992, Ion Iliescu intră din nou în istorie. O face de data aceasta cu o replică la adresa unui jurnalist. Pentru că nu i-au plăcut întrebările acestuia, șeful statului îl repede cu o furie ieșită din comun. “Măi, animalule!”, rostește Iliescu fără să știe că fraza avea să devină „un clasic al politicii românești”.

Singurul moment de respiro al României a fost în luna aprilie a anului 1992, atunci când un milion de oameni au ieșit pe străzi ca să-l vadă, să-l aplaude și să-i ceară să nu mai plece niciodată Regelui Mihai. Puterea de atunci se sperie și l-au urcat de urgență pe acesta în avion.

ADVERTISEMENT

Țara trăia ani grei, ani în care democrația încă era departe, dar Michael Jackson oferă un impuls. Concertul megastarului în România a fost probabil evenimentul anului. Un eveniment pe care politicienii l-au acaparat imediat. „Mulţumim domnilor Ion Iliescu şi Adrian Năstase”, s-a auzit la finalul concertului de la microfonul principal.

Patru ani mai târziu, mai exact în 1996, forțele de dreapta reușesc să-l învingă pe Ion Iliescu. În fața sediului PRO TV, cele două echipe n-au ezitat să se îmbrâncească serios. Dan Iosif, susținător al social democratului a sărit chiar la bătaie, dar, conform martorilor, nu a reușit să-l atingă pe Emil Constantinescu, viitorul câștigător.

Manipulări, minciuni și primele tentative de fake news

În anul de grație 2000, campaniile electorale au trecut la un alt nivel. Corneliu Vadim Tudor nu a ezitat o clipă și a transmis că ţara nu mai poate fi condusă decât cu mitraliera proclamând sfârşitul mafiei care a jefuit România. „Execuții publice pe stadioane!”, anunța „Tribunul” care l-a acuzat pe Emil Constantinescu că are o aventură cu actriţa Rona Hartner.

Scandalul avea să se dovedească ulterior a fi o înscenare, dar a monopolizat dezbaterile televizate din timpul campaniei electorale. Pentru că dreapta nu s-a unit în jurul unui candidat comun, țara a ales pentru prima oară răul cel mai mic și s-a reîntors la regimul Iliescu.

Pe 2 octombrie 2004, România traversează un nou moment de referință. Cu mai puţin de două luni înainte de alegeri, Alianţa D.A. a organizat o conferinţă de presă în care Theodor Stolojan a anunţat că se retrage din cursa prezidenţială. Acesta a invocat mai multe probleme de sănătate.

Punctul culminant este atins atunci când Băsescu izbucnește în plâns în momentul în care i se adresează colegului său. Replica „Dragă, Stolo” prinde aripi și devine un adevărat slogan de campanie. Mai ales că a doua zi, Băsescu organizează o nouă conferință.

Băsescu, față în față cu asalturile PSD-ului

Din nou cu ochii în lacrimi, acesta acuză PSD-ul că l-a şantajat pe Theodor Stolojan pentru a se retrage din cursa electorală: „Ei, băieţi, pe mine nu mă învingeţi! În Piaţa Victoriei, la ţepe, după 28 noiembrie!”. Este contrazis la ani distanță chiar de Stolojan.

Acesta a spus că a renunţat pentru că ceea ce făcea Băsescu „eu nu puteam să fac. Îmi amintesc o emisiune de atunci în care a fost întrebat: Ei, şi ce-o să-i faceţi lui Năstase?.Şi Băsescu zice: O să-l iau şi-o să-l dau cu capul de toţi pereţii. Iar a doua zi România era pe burtă de splendoarea acestui dialog. Eu n-aş fi putut să fac aşa ceva”, a declarat Stolojan.

Nu se termină aici și pentru că adevărata replică a campaniei electorale abia urma. „Ce blestem o fi pe acest popor de a ajuns să aleagă între doi foşti comunişti, între Năstase şi Băsescu?”, l-a întrebat ultimul pe candidatul PSD-ului. A fost un șah mat, în direct și cu milioane de urmăritori.

Drumul de la ciocul mic la primul fake news adevărat

Un episod celebru are loc și după alegerile legislative. Anca Constantinescu, membră a partidului democrat-liberal și deputată și-a pus la punct adversarii. Aceasta a transmis opoziției pesediste chiar în plenul Camerei Deputatilor „Ciocu’ mic, ca acuma noi suntem la putere!…”.

Primele campanii cu adevărat murdare debutează în 2008, mai ales că atunci se implică puternic și presa. Televiziunile de serviciu încep să aibă un rol major. Dinu Patriciu declara la Realitatea TV că îl detestă pe Traian Băsescu încă din 2004, când liderul „portocaliu” ar fi lovit peste faţă un copil.

A doua zi, site-ul ziarului „Gardianul“, finanţat de Sorin Ovidiu Vîntu, difuzează chiar clipul în care Traian Băsescu părea că loveşte un copil, la mitingul electoral din 2004.

Cum s-a apărat Băsescu de taifunul PSD

În replică, președintele spune că totul este o făcătură şi că nu a lovit niciodată un copil. Dar lovește furtunos într-o conferință de presă când intră definitiv în istoria replicilor: „Să-ţi fie ruşine, Dinu Patriciu!“

Față în față cu Mircea Geoană, Traian Băsescu detonează bomba când îl întreabă pe candidatul social democraților. „Da’ aseară, la Vîntu, v-a plăcut? Aseară când v-a chemat Vîntu în urgenţă, v-a plăcut?”. Geoană este la pământ și PSD își recunoaște din nou înfrângerea.

În 2014, se duce totul la un alt nivel. Conform presei, Mitropolia Clujului ar fi cerut preoţilor să spună oamenilor să voteze un preşedinte “credincios, ortodox, român”. Adică nu pe Klaus Iohannis. Mai mult de atât, Gabriela Firea, pe atunci purtătorul de cuvânt al campaniei prezidențiale a PSD, l-a atacat pe candidatul advers pe motiv că nu are copii.

“Din punctul meu de vedere, a fi un bun familist inseamna nu doar a fi casatorit, ci si a avea copii… Nu esti un om complet fara sa cresti un copil”, a spus Gabriela Firea într-o declarație care îi atârnă și acum ca o piatră de moară legată de picioare fostului primar bucureștean.

2016, anul în care PSD și-a luat țara înapoi

PSD-ul își revine din toți pumnii în 2016. Social democrații stau la cutie după drama de la Colectiv și la adăpostul unei campanii perfecte jucată de Liviu Dragnea și strategi din Israel reușesc „să-și ia țara înapoi”. Dreapta nu înțelege nici măcar ce a lovit-o și rămâne cu clipurile din campanie în care Alina Gorghiu se chinuie să convingă niște copii să-i dea drumul la ușă.

 

Ultima campanie electorală, cea pentru alegerile locale din 2020 nu a fost lipsită de replici dure, deși nu am avut parte și de o confruntare față în față între cei doi favoriți. Gabriela Firea a preferat să-l trimită pe Aurelian Bădulescu cu un dulap și să-l bruieze pe Nicușor Dan, în timp ce angajații de la Salubritatea Sectorului 5 i-au stricat și ei o conferință candidatului dreptei unite.

Așadar, după ceva mai bine de 30 de la ani de la Revoluție, ani grei, ani dificili, România încă se caută și speră la o clasă politică în stare să-și țină promisiunile din campanie. Dar, mai ales, capabilă să arate și o altă abordare.

ADVERTISEMENT