Pentru că sezonul rece se apropie cu pași repezi și știm că ești deja cu gândul la murăturile pe care le vei savura alături de friptura preferată sau orice alt fel principal bazat pe carne, așa că îți propunem o rețetă bună de te lingi pe degete.
Ne-a fost împărtășită chiar de gospodinele săsoaice din satul Viscri, recunoscute în întreaga lume pentru secretele păstrate de mai bine de 1000 de ani. Dintre acestea se distinge cel al castraveţilor muraţi în saramură și nu conservați în oțet.
Ți s-a făcut poftă? Îți mai spunem doar că această rețetă nu este doar gustoasă, ci și extrem de sănătoasă. Da, ai auzit bine. Va înnobila friptura și îți va aduce vitaminele de care ai nevoie în această perioadă.
Pentru început, se aleg castraveţi de mărime potrivită, se spală și se pun într-un vas cu apă rece peste care se presară aproximativ o mână de sare. După 24 de ore se aruncă zeama lăsată şi se pun cu grijă în borcan pentru iarnă.
Din grădină se aduc câteva frunze de vişin, frunze de ţelină, un morcov sau mai mulţi, în funcție de numărul borcanelor cu castraveţi, un strugure sau doi necopţi, hrean proaspăt, usturoi, cimbru, mărar, un măr, pătrunjel rădăcină, foi de dafin şi piper.
Se pun toate în borcan printre castraveţi, iar deasupra crenguţe de cimbru şi mărar, după care se încălzeşte apa, iar la un litru se pun două linguri de sare şi o lingură de zahăr.
Se toarnă compoziţia în borcanele lăsate descoperite, fără capac sau celofan 10 zile, timp în care se aruncă periodic spuma formată deasupra castraveţilor, în urma fermentaţiei.
După 10 zile, când compoziţia se limpezeşte, borcanele se leagă la gură şi se păstrează fără probleme chiar şi doi ani.
În cazul în care se pune oţet în loc de apă, în compoziţie se adaugă două linguri de zahăr şi una de sare, foi de dafin şi piper, iar deasupra borcanului fire de hrean, fără alte condimente. Reţetele sunt valabile şi pentru cei care preferă gogonelele în detrimentul castraveților.