ADVERTISEMENT
News

Cele mai importante bănci din România, victime ale unor noi atacuri cibernetice. Cum încearcă hackerii să lase clienții fără bani

Autor: Bogdan Solomon | 24.02.2021 | 21:30
Cele mai importante bănci din România, victime ale unor noi atacuri cibernetice. Cum încearcă hackerii să lase clienții fără bani
Clienții celor mai importante bănci din România sunt în vizorul hackerilor. Sursa foto: Colaj Fanatik

O nouă campanie de e-mail-uri frauduloase ce vizează unități bancare cunoscute pe piața românească, precum Banca Transilvania, BCR, CEC Bank, ING, Raiffeisen Bank şi UniCredit Bank, a fost descoperită recent de compania de securitate informatică Bitdefender.

ADVERTISEMENT

Potrivit specialiștilor, hackerii acționează cu scopul de a-i convinge pe clienți să acceseze diverse linkuri sau să descarce fişiere periculoase care îi pot lăsa fără bani în conturi.

Scrise fără greșeli gramaticale, semn că avem de-a face cu infractori extrem de atenți la detalii, mesajele respective mai îndeamnă la actualizarea datelor personale, descărcarea unor extrase de cont, confirmarea unor tranzacţii, deblocarea unui cont suspendat temporar sau reactivarea plăţilor online cu cardul.

ADVERTISEMENT

Clienții celor mai importante bănci din România riscă să rămână fără bani. Cum acționează hackerii

Concret, o primă metodă constă în email-uri prin care potențialelor victime li se cere să acceseze link-uri care duc către o pagină frauduloasă unde îşi vor introduce datele de acces pentru contul online corespunzător fiecărei bănci.

Practic, dând curs mesajului, nu faci altceva decât să oferi de bunăvoie informaţiile de conectare, pentru ca hackerii să poată face apoi cu ușurință transferuri din conturile tale bancare până rămâi fără bani.

ADVERTISEMENT

Mare atenție și la fişierele ataşate în diverse e-mail-uri, pentru că acestea conțin ameninţări informatice prin care infractorii pot să urmărească tot traficul de date de pe dispozitiv, inclusiv să sustragă parole şi să aibă apoi acces neîngrădit la toate conturile online.

Pentru a părea cât mai credibile, e-mail-urile nu doar că se folosesc în mod fraudulos de logo-urile şi culorile companiilor, dar sunt scrise concis şi lizibil, fără erorile gramaticale specifice odinioară acestor tipuri de înşelătorii.

ADVERTISEMENT

Evitaţi să accesaţi fişiere executabile sau link-uri venite odată cu e-mail-uri suspecte de la expeditori de la care nu aşteptaţi vreun mesaj. Folosiţi o soluţie de securitate performantă capabilă să depisteze ameninţări informatice şi să blocheze instalarea acestora pe dispozitive.

Folosiţi calculatorul de serviciu doar în scop profesional şi nu accesaţi de pe acesta aplicaţii sau programe în interes personal”, recomandă Bitdefender, companie specializată în securitate informatică.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!