Cauți un loc perfect pentru vacanța de iarnă? Află care sunt cele mai populare stațiuni montane din România.
România are o mulțime de locuri frumoase la munte unde te poți bucura de magia iernii, fiecare cu farmecul și atracțiile ei. Cele mai cunoscute sunt pe Valea Prahovei, dar mai există câteva zone din Carpați care atrag tot mai mulți turiști în ultimii ani.
Dacă ești pasionat de schi, ai la dispoziție peste 200 de kilometri de pârtii în toată țara. De asemenea, multe stațiuni sunt perfecte și pentru relaxare sau expediții pe munte. Unele dintre ele sunt cunoscute încă de la începutul secolului XX, pe când altele s-au dezvoltat în timpul comunismului, odată cu construcția hidrocentralelor și a drumurilor noi care au deschis accesul spre creste.
Astfel, după 1990, vechile cabane montane s-au transformat treptat în stațiuni moderne, cu facilități pentru toate gusturile și buzunarele.
Dintre cele 40 de stațiuni montane existente în România, iată care sunt cele mai căutate de turiști, odată cu venirea iernii, potrivit adevarul.ro.
Stațiunea se află lângă Brașov, la peste 1.000 de metri înălțime, și are 12 pârtii de schi. Primii turiști au venit aici să schieze încă de acum 100 de ani. În zonă mai sunt și alte stațiuni populare ca Bran (cunoscut pentru castel), Moeciu, Râșnov și Timișu de Sus.
A devenit populară după amenajarea primului teleferic Poiana – Postăvaru, iar astăzi, accesul se face dinspre Brașov sau Râșnov.
Valea Prahovei este una dintre cele mai căutate destinații. Totul a început cu Sinaia, care a devenit populară după ce s-a construit Castelul Peleș în 1883. De-a lungul văii s-au dezvoltat apoi Predeal, Bușteni, Azuga și alte stațiuni mai mici.
Pentru cei care nu sunt iubitori de sporturi de iarnă, Valea Prahovei oferă o mulțime de atracții istorice și naturale. Poți vizita Sfinxul și Babele, Crucea Caraimanului, Pelișor, Cantacuzino, mănăstiri, peșteri și lacuri.
În Masivul Parâng găsești unele dintre cele mai înalte stațiuni din țară. Rânca, de exemplu, s-a dezvoltat mult după ce s-a asfaltat Transalpina, drumul spectaculos care urcă la peste 2.100 metri.
În zonă mai e și stațiunea Voineasa, lângă lacul Vidra, și domeniul schiabil Șureanu din Alba, în vecinătatea Lacului de acumulare Oașa de pe Valea Sebeșului.
Pe Valea Jiului se găsește stațiunea Straja din Hunedoara, aflată la peste 1.400 metri altitudine, faimoasă pentru pârtiile sale largi și accesibile. Zona s-a dezvoltat mult în ultimii 20 de ani, când s-a încercat revigorarea fostei regiuni miniere.
Stațiunea se mândrește cu pârtii moderne echipate cu sisteme de înzăpezire artificială, care asigură condiții excelente pentru schi chiar și atunci când natura nu e darnică cu zăpada naturală
Aici găsești peste 200 de pensiuni și case de vacanță, iar prețurile sunt mai mici decât în Poiana Brașov sau pe Valea Prahovei.
În Munții Apuseni, stațiunile Vârtop și Arieșeni sunt perfecte atât pentru schi, cât și pentru drumeții. Sunt aproape de Parcul Național Apuseni, care are o mulțime de peșteri și alte minunății ale naturii. Tot în Apuseni e și Stâna de Vale, o stațiune aflată la circa 1.100 metri altitudine.
Mai sunt multe alte stațiuni frumoase în țară, menționează sursa citată, precum: Bâlea Lac în Făgăraș, Muntele Mic, Semenic, Văliug, Borșa, Cavnic, Păltiniș, Soveja, Horezu, Durău, Lacu Roșu, Miercurea Ciuc, Praid. De asemenea, avem și stațiunile din Bucovina precum Vatra Dornei, Gura Humorului și Câmpulung Moldovenesc.