Sporturi

Cele mai mari contracte din istoria sportului! Cine sunt sportivii care încasează salarii astronomice

26.11.2018 | 13:49
Cele mai mari contracte din istoria sportului Cine sunt sportivii care incaseaza salarii astronomice
ADVERTISEMENT

Cele mai mari contracte din istoria sportului provin din sportul nord-american. Acolo se învârt sume imense de bani și contractele se încheie pe perioade lungi de timp. Malaxorul industriei sportive din campionatele profesioniste ale ligilor americane, precum și cel ale boxerilor sau luptătorilor înghite sume greu de imaginat, dar totul e bine gândit, nimic nu se face la voia întâmplării, în sensul în care cluburile au deja bine conturate planurile prin care nu doar să își recupereze investițiile, ci să facă și profit important.

Pe locul 1 în topul mega-contractelor se află de puțină vreme pugilistul mexican Canelo Alvarez. Mai precis din 17 octombrie anul acesta, când și-a pus semnătura pe un contract de cinci ani cu platforma de streaming DAZN. Boxerul în vârstă de 28 de ani va trebui să dispute în această perioadă de 15 ani 11 meciuri, pentru care va primi colosala sumă de 365 milioane dolari.

ADVERTISEMENT

Cele mai mari contracte din istoria sportului sunt aproape toate din baseball

“Mi-a plăcut întotdeauna orice provocare și asta este una nouă în cariera mea. Fiind o parte dintr-o înțelegere istorică mă obligă să mă pregătesc și mai bine și să ofer fanilor performanțe și mai mari. În același timp mă simt responsabil să deschid această nouă viziune asupra boxului, care cu siguranță va fi și în folosul celor care vor să mă vadă”. Platforma de streaming DAZN s-a lansat recent în SUA și pentru a avea acces la evenimentele sportive oferite trebuie să plătești lunar suma de 9,99 dolari.

Pe locul secund, după Canelo Alvarez, se află jucătorul de baseball Giancarlo Stanton de la echipa New York Yankees, cel care a fost declarat în 2017 MVP-ul Ligii de baseball. Acesta s-a transferat recent de la Miami Marlins la gruparea new-yorkeză. Valoarea contractului este de 325 milioane dolari. Progresia salariilor lui Stanton este uimitoare.

ADVERTISEMENT

Giancarlo Stanton este recordmanul din Liga de baseball

În 2015 avea 6,5 milioane dolari, de la an la an crescând până în 2017 la 14,5 milioane dolari. Dar prin noul contract, cu New York Yankees primul salariu va fi de 25 milioane, dar în perioada 2023-2025 va urca până la 32 milioane, urmând apoi a scădea, pentru că în 2020 jucătorul va împlini 30 de ani, iar în 2025 va avea 35. Contractul său se întinde pe durata a zece ani, până în 2028.

Giancarlo Stanton este deținătorul celui mai mare contract din istoria ligii de baseball din SUA. 325 milioane dolari cu New York Yankees
Giancarlo Stanton este deținătorul celui mai mare contract din istoria ligii de baseball din SUA

Pe poziția a treia se situează un alt component al echipei de baseball New York Yankees, Alex Rodriguez. Acesta a semnat în 2008 un contract cu echipa la care joacă și în prezent, un contract tot pe un deceniu, pentru suma de 275 milioane dolari, care a depășit cu 23 de milioane dolari precedentul contract al aceluiași jucător avut cu Texas Rangers și care este al patrulea contract ca valoare din istoria sportului. Acesta a fost semnat în anul 2000.

ADVERTISEMENT

Albert Pujols a semnat numai după ce i s-a trecut în contract cazarea în hotel de cinci stele

Locul 5 aparține tot unui sportiv din lumea baseball-ului, Miguel Cabrera de la Detroit Tigers. Acesta a venit în urmă cu șapte ani la echipă, fiind ambiția patronului clubului, Mike Ilitch, iar în 2014 a venit propunerea de prelungire a contractului cu alți opt ani, acceptată de Cabrera, care s-a ales cu 242 milioane dolari în urma noii înțelegeri, în condițiile în care în 2022 va împlini nu mai puțin de 40 de ani!

Locurile 6-7 sunt ocupate, cu aceeași sumă, de alți doi jucători de baseball. Este vorba de Robinson Cano, care a semnat în 2014 pentru 10 ani cu Seattle Mariners, ceea ce înseamnă că acolo își va încheia cariera și de Albert Pujols de la Los Angeles Angels, contract 2012-2021, ambii pentru suma de 240 de milioane dolari. Pujol a cerut și o serie de alte favoruri să îi fie trecute în înțelegere, cum ar cazarea la orice deplasare numai într-un hotel de cinci stele.

ADVERTISEMENT

James Harden, recordmanul contractelor din NBA

Pe poziția a opta avem un star din NBA. Este vorba de uriașul James Harden, care în 2017 a semnat o nouă înțelegere cu Houston Rockets, valabilă până în 2023 și pe baza căreia în conturile jucătorului va intra frumoasa sumă de 228 milioane dolari.

Cele mai mari contracte din istoria sportului. James Harden e recordmanul din NBA, 228 milioane dolari cu Houston Rockets
Cele mai mari contracte din istoria sportului. James Harden e recordmanul din NBA

Acesta este cel mai mare contract din istoria NBA, dar patronul lui Rockets, miliardarul Leslie Alexander, a ținut să precizeze că și-a dorit mult ca Harden, care este un exemplu și din punct de vedere etic, nu numai sportiv să rămână în proiectul lui Houston și acest lucru a devenit acum o realitate.

Joey Votto va juca la Cincinnati până la 41 de ani

Pe locul nouă ne întoarcem la baseball, cu canadianul Joey Votto, acceptând în 2014 un contract pe zece ani cu Cincinnati Reds, pentru suma de 225 milioane dolari. El are și drept de opțiune pentru încă un sezon, în 2024, atunci când va ajunge la vârsta de 41 de ani. Canadianul a declarat că a avut mai multe variante, însă a ales continuitatea la Cincinnati, unde s-a simțit bine și unde tot ce i s-a promis a fost respectat cu strictețe.

Joey Votto este al nouălea sportiv la marile contracte. Joacă baseball la Cincinnati Reds
Joey Votto este al nouălea sportiv la marile contracte.

Pe locul zece al celor mai mari contracte din istoria sportului figurează David Price, și el, se putea altfel, tot jucător în Major League Baseball, care în 2016 a semnat cu Boston Red Sox până în vara lui 2022 un contract în valoare de 217 milioane dolari, dar deja proprietarii francizei au început discuțiile pentru prelungirea înțelegerii cu alți patru ani, dar suma oferită nu a fost încă dezvăluită.

ADVERTISEMENT