Life

Cele mai mari mistere din istorie. Structurile enigmatice pe care nimeni nu a putut să le descifreze până în prezent

Care sunt cele mai dificile puzzle-urile din istorie. Momentan, nimeni nu a reușit să le rezolve și să afle adevărul din spatele structurilor misterioase.
27.03.2025 | 20:06
Cele mai mari mistere din istorie Structurile enigmatice pe care nimeni nu a putut sa le descifreze pana in prezent
Construcțiile misterioase care nu au fost descifrate de nimeni. Sursa foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Care sunt considerate unele dintre cele mai mari mistere ale istoriei. În ciuda tuturor mijloacelor tehnologice din prezent, nimeni nu a reușit să le descifreze. Cât timp va mai trece până la rezolvarea lor, nu se știe.

Vechile civilizații au lăsat în urma lor multe mistere

Istoria este extrem de importantă pentru fiecare popor. Trecutul a lăsat multe moșteniri umanității, printre care și unele structuri de-a dreptul uimitoare. Vorbim despre acele construcții ridicate de vechile civilizații care, în prezent, sunt considerate adevărate mistere.

ADVERTISEMENT

De mai bine un secol, oamenii de știință se chinuie să descifreze adevărul din spatele acestor construcții. Puzzle-urile fascinante de pe vremea marilor civilizații agrare sau neolitice ridică multe semne de întrebare și se pare că asta le ajută să își păstreze unicitatea.

Situl de la Gobleki Tepe, un puzzle greu de rezolvat

De departe, unul dintre cele mai misterioase locuri lăsate moștenire de civilizațiile din trecut este situl de la Gobleki Tepe. În sud-estul Anatoliei, structura de piatră se înălță mândră pe o creastă montană. Potrivit istoricilor, aceasta ar avea în jur 11.000 de ani.

ADVERTISEMENT

Construcția reprezintă 20 de cercuri din piatră, în jurul cărora se află alți stâlpi, în forma literei T. Aceștia au reprezentate diverse forme zoomorfe și creaturi fantastice. În mijloc se află doi megaliți care stau față în față.

Nici până în prezent, nu se știe care a fost scopul acestei construcții misterioase. Totuși, se crede că oamenii care au ridicat-o erau foarte organizați și tindeau spre realizarea lucrurilor mărețe.

ADVERTISEMENT

Complexul de pe insula Gozo, care seamănă cu Stonehenge și care continuă să fie un mister

Tot din perioada paleolitică vine și misterul ”Turnului Gigantului”, situat pe insula Gozo. Complexul vechi de peste 6.000 de ani este asemănător cu faimosul Stonehenge. Este realizat exclusiv din piatră și poartă numele de Ggantija, care se traduce ”făcut de uriași”.

ADVERTISEMENT

Misteriosul complex are mai multe camere din piatră, care sunt legate de un coridor lung. Încăperile sunt semicirculare, iar în jurul lor de află un mare zid de piatră. Accesul către aceste camere se face pe o poartă gigantică, iar cei care au intrat aici, au descoperit multe oase de animale și altare.

În prezent, nimeni nu a descifrat funcționalitatea fortăreței. Nu au fost găsite dovezi care să ateste că a fost vorba fie de un templu, de un altar de sacrificiu sau de o simplă așezare. Toate aceste întrebări încă mai așteaptă răspunsuri.

Misterul complexului din Scoția care a fost scos la iveală de o furtună

O altă așezare misterioasă se află pe teritoriul Scoției. Este vorba despre complexul de la Skara Brae, un sat aflat aproape în totalitate sub pământ. Acesta a fost descoperit în 1850, atunci când o furtună l-a scos la iveală, după ce a înlăturat un strat generos de nisip.

Arheologii au realizat mai mult cercetări și au descoperit că este vorba despre șase case din piatră legate de un coridor. Existau și o a șaptea și a opta casă, dar care nu erau conectate cu restul. În fiecare casă a fost descoperit cât un cufăr de piatră, dar și multe simboluri ciudate și pandantive din oase de balenă.

Experții sunt de părere că în aceste case au locuit șamanii, însă, totul este doar o ipoteză. Până acum, nu au fost găsite dovezi concrete care să ateste scopul acestui sat înconjurat de un zid de piatră.

Misterul unui complex de peșteri, descoperit din întâmplare de localnicii din China, așteaptă să fie rezolvat

Pe lista puzzle-urilor misterioase se înscrie și complexul de peșteri antropice din China, din provincia Zhejiang. Acestea au fost descoperite din întâmplare de niște localnici, în timp ce drenau iazurile din zonă. Se crede că aceste peșteri fără fund au fost create de mâna omului.

Localnicii au drenat iazurile din zonă timp de 17 zile, iar la final, au descoperit 36 de peșteri. Fiecare peșteră avea o adâncime de 30 de metri și forma unor încăperi. Toate erau interconectate prin intermediul unor poduri, iar pe pereții lor erau desenate ornamente ciudate.

Specialiștii au ajuns la concluzia că aceste peșteri au fost create în perioada 206-23 î. Hr. nici până acum nu se știe cine sau de ce le-a realizat și care a fost scopul căruia i-au servit.