News

Cele mai mari mistere din viaţa lui Iisus Hristos. Ce L-a înfricoşat cel mai tare pe fiul lui Dumnezeu

17.04.2020 | 10:56
Cele mai mari mistere din viata lui Iisus Hristos Ce La infricosat cel mai tare pe fiul lui Dumnezeu
Povestea de viață a Mântuitorului Iisus Hristos continuă să fie învăluită în mister. Sursa foto: doxologia.ro
ADVERTISEMENT

Chiar dacă omenirea a încercat secole de-a rândul să o descopere, întreaga poveste de viață a Mântuitorului Iisus Hristos continuă chiar și în zilele noastre să fie învăluită în mister. Oameni de știință sau simpli credincioși, cu toții au căzut, însă, de acord asupra unui aspect: existența fiului lui Dumnezeu, precum și sacrificiul suprem pe care acesta l-a făcut în numele tuturor credincioșilor nu pot fi puse la îndoială.

Misterele din viața Mântuitorului Iisus Hristos

Totodată, dincolo de binecunoscutul text pe care îl regăsim în Biblie, de-a lungul timpului au apărut nenumărate variante și interpretări privind identitatea și viața lui Hristos, fiecare dintre acestea părând să aibă câte un sâmbure de adevăr. Ridică, în schimb, întrebări la care nu am aflat până acum răspunsuri concrete și este foarte probabil ca lucrurile să rămână așa pentru totdeauna.

ADVERTISEMENT

Vă propunem, totuși, o incursiune prin toate ipotezele demne de luat în seamă pe marginea acestui subiect extrem de delicat, fie ele emise pe baza unor cercetări științifice sau, pur și simplu, din rațiuni ce țin mai degrabă de dimensiunea sa religioasă. Și vom porni chiar de la cartea de căpătâi a milioane de oameni care viețuiesc pe acest Pământ.

Din Biblie am aflat faptul că fiul lui Dumnezeu a fost tâmplar, deprinzând tainele meseriei de la Iosif, partenerul de viață al Fecioarei Maria. O traducere mai exactă a textului ne sugerează, însă, că, timp de aproape 18 ani, de la vârsta de 12 și până la 30 de ani, lemnul nu era singura preocupare a tânărului Iisus Hristos. Acesta obișnuia să lucreze inclusiv cu piatra, din dorința de a-i ajuta pe sătenii aflați la nevoie, cărora le construia locuințe.

ADVERTISEMENT

Pe baza celor relatate în Cartea Cărților, specialiștii au ajuns la concluzia că fiul lui Dumnezeu era un bărbat puternic, obișnuit cu munca grea încă de la o vârstă fragedă. Considerat cel mai mare Învățător din întreaga existență a Pământului, acesta a dobândit un bagaj de-a dreptul impresionant de cunoștințe în doar 33 de ani de viață.

Pentru că, deși poate părea surpinzător, Mântuitorul nu s-a născut Atotștiutor, ci a deprins toate învățămintele chiar de la oamenii pe care îi întâlnea, lucru care ne este dezvăluit și în Evanghelia după Marcu. Călătoria făcută împreună cu ucenicii Săi în ținutul Tirului și Sidonului a fost marcată de minunea vindecării fiicei unei femei păgâne, de origine siro-feniciană. Este, de altfel, singura minune săvârșită de Hristos în acea călătorie.

ADVERTISEMENT

Si Iisus i-a zis femeii: “Lasă să se sature mai întâi copiii, pentru că nu este bine să iei pâinea copiilor și să o arunci la căței” ( Marcu 7,27 ). Disperată, femeia îl imploră să o ajute, spunându-i „Da, Doamne, dar și cățeii mănâncă firimiturile care cad de la masă stăpânilor lor, iar răspunsul său l-a făcut pe Iisus să tresară, luând decizia de a-i vindeca fiica aflată pe patul de moarte.

 „Sunt atât de trist când știu că trebuie să mor”

Cât despre sfârșitul său tragic, răstignit pe cruce chiar de semenii în care avea cea mai mare încredere, fiul lui Dumnezeu a știut că un astfel de moment avea să vină și nu s-a temut nicio clipă, ba dimpotrivă. A înțeles că trebuie să înfăptuiască sacrificiul suprem, pentru ca noi, credincioșii de pretutindeni, să învățăm cea mai importantă lecție.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, Biblia ne relatează că nu și-a dorit să aibă parte de un astfel de deznodământ, lucru dovedit chiar de ultimele sale cuvinte, înainte de a-și da ultima suflare din cauza trădării lui Iuda, cel care îi fusese ucenic. „Sufletul mi-e trist până la moarte. Sunt atât de trist când știu că trebuie să mor”, spunea Mântuitorul. Și-a înfruntat, însă, cu mare curaj propriul destin, iar sacrificiul său este cinstit în fiecare an, de Sfintele Paști, cea mai veche și importantă sărbătoare a creștinității.

ADVERTISEMENT