Life

Cele mai mari țări din lume care au dat faliment. Sunt singurele care au ajuns în acest stadiu economic

Cele mai mari țări care s-au confruntat cu probleme economice de-a lungului timpului. Câte dintre ele și-au revenit după ce au dat faliment.
05.12.2024 | 17:55
Cele mai mari tari din lume care au dat faliment Sunt singurele care au ajuns in acest stadiu economic
Care sunt cele mai mari țări care, la un moment dat, au dat faliment. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Falimentul este un stadiu economic pe care nu și-l dorește nicio țară. Din păcate, unele dintre ele au ajuns acolo. Câte dintre ele au reușit să depășească acest colaps economic și cum s-au repus pe picioare.

Ce se înțelege prin conceptul de faliment în cazul unor țări

Fără doar și poate, banii fac lumea să se învârtă. Prosperitatea unei țări este dată și de sectorul economic. Cu cât este mai bogată financiar, cu atât traiul de viață este mai bun.

ADVERTISEMENT

De multe ori, se întâmplă ca economia unei țări să traverseze diverse perioade. Fie că vorbim de prosperitate sau de menținerea pe linia de plutire, acestea sunt cele mai agreate scenarii.

Totuși, există și cazuri în care unele țări ajung să se prăbușească din punct de vedere economic și să intre în colaps financiar. În cazul lor, falimentul este descris ca fiind incapacitatea de a plăti datoriile externe sau pe cele interne.

ADVERTISEMENT

Poate că pare greu de crezut, dar chiar și unele dintre cele mai mari țări din lume s-au confruntat, la un moment dat, cu falimentul. Unele dintre ele și-au revenit, în timp ce altele încearcă din greu să se repună pe picioare.

Țările care, la un moment dat, s-au confruntat cu colapsul financiar

Una dintre cele mai cunoscute țări care s-a confruntat cu un faliment total este Argentina. În 2001, a început declinul economic al acestei țări care, la un moment dat, a dus la faliment. Din cauză că țara nu a mai putut să plătească o datorie externă, s-a instalat colapsul economic.

ADVERTISEMENT

Din păcate, acela nu a fost singurul episod dificil din punct de vedere financiar pentru Argentina. Chiar și în 2020 a mai trecut printr-o situație similară, fapt ce nu a reprezentat deloc un plus pentru această țară.

Grecia este o altă țară care a fost la un pas de a se confrunta cu un colaps economic. În 2015, aceasta nu a mai putut plăti datoria pe care o avea față de Fondul Monetar Internațional. Datoria, dar și alte probleme deja existente au afectat atât economia, cât și populația Greciei. Din fericire, colapsul total a fost evitat cu ajutorul Uniunii Europene și al Fondului Monetar Internațional.

ADVERTISEMENT

În 1998, Rusia s-a confruntat și ea cu o criză economică. Din cauza crizei financiare globale deja existente, prețul petrolului a scăzut, iar guvernul s-a văzut nevoit să devalorizeze rubla. Acest context financiar sensibil nu a făcut decât să ducă la instabilitate economică.

Nici Germania nu a fost ferită de faliment. Imediat după al Doilea Război Mondial, prin Tratatul de la Versailles, acestei țări i s-au impus datorii enorme. Pentru că s-a aflat în incapacitate de plată, Germania a fost nevoită să se confrunte cu hiperinflație.

Acestea nu sunt singurele țări care au avut probleme financiare. De-a lungul timpului, Spania, Mexic sau Portugalia s-au confruntat și ele cu falimentul.

ADVERTISEMENT
Tags: