News

Cele mai periculoase locuri pentru sănătatea ta. Zonele cu risc foarte mare de infectare pe care trebuie să le eviți

19.05.2020 | 07:47
Cele mai periculoase locuri pentru sanatatea ta Zonele cu risc foarte mare de infectare pe care trebuie sa le eviti
ADVERTISEMENT

Care sunt cele mai periculoase locuri pentru sănătatea ta în această perioadă de pandemie? Iată o întrebare la care specialiștii oferă un răspuns extrem de valoros în vremuri în care boala pare că pândește la fiecare pas.

Cele mai periculoase locuri pentru sănătatea ta. Zonele cu risc foarte mare de infectare pe care trebuie să le eviți

Din 15 mai, în România a intrat în vigoare starea de alertă și, odată cu ea, autoritățile au impus purtarea obligatorie a măștii de protecție în spațiile închise aglomerate.

ADVERTISEMENT

Aceste spații aglomerate sunt considerat de către specialiștii din domeniul sănătății a fi cele mai periculoase pentru sănătatea noastră în această perioadă. În această categorie vorbim de mijloacele de transport în comun, clădirile de birouri sau spatiile comerciale slab ventilate.

Toate cele enumerate mai sus reprezintă principalele zone de risc în ceea ce privește probabilitatea de infecţie cu noul coronavirus, susţin specialiştii epidemiologi, conform Adevărul.

ADVERTISEMENT

În prima etapă de relaxare prevăzută în starea de alertă este subliniată importanţa respectării distanţării sociale şi purtarea măştii de protecţie tocmai în aceste spaţii închise.

Riscul de îmbolnăvire crește proporțional cu numărul de persoane dintr-un spațiu închis

În această perioadă, una în care relaxarea măsurilor de izolare a ridicat considerabil numărul persoanelor prezente în zonele publice, riscurile cele mai mari de infectare cu COVID-19 apar în spaţiile închise, şi ele cresc proporţional atât cu numărul de persoane prezente, dar şi în funcţie de măsura în care aceste persoane respectă măsurile de protecţie.

ADVERTISEMENT

”Atunci când vorbim de un risc ridicat de infectare cu acest virus, avem în vedere spaţiile închise, în special unde avem o densitate mare de oameni, şi spaţii ce nu sunt aerisite. Bineînţeles, contează suprafaţa, e clar că riscul este mare în lift, riscul este mare într-o încăpere mică unde sunt mulţi oameni, riscul e mare în biserică.

Dacă ne referim la spaţiile deschise, cred că un factor important îl joacă şi poluarea, pentru că nu-i totuna să mergem în parc şi să nu purtăm mască şi să fim undeva în trafic, la un semafor, unde avem multă poluare, multe maşini care ridică praful. Este un risc mult mai mare ca acest virus să ajungă în căile respiratorii în această situaţie”, a explicat Adrian Marinescu, medic specialist în cadrul Institutului ”Matei Balş” din Capitală, pentru sursa citată.

ADVERTISEMENT

Sălile de sport și întâlnirile cu prieteni, cu risc în transmiterea noului coronavirus

Mulți oameni iau parte la activități sportive în sălile de specialitate sau în cele de fitness. Tocmai aceste locuri pot reprezenta surse ale infectării, mai anunță specialiștii.

În aceste locuri mulți nu vor purta mască, vor comunica, se vor intersecta la vestiare, vor sta destul de aproape unul de celălalt, iar boala poate să se extindă destul de rapid.

De asemenea, dat fiind faptul că terasele și restaurantele sunt încă închise, foarte mulți sunt tentați tentați să participe la întâlniri cu prietenii apropiați la mese organizate în propriile locuințe.

Avertismentul în această privință e unul clar. Medicii spun că riscurile nu sunt deloc mici, chiar dacă vorbim doar de două, trei persoane apropiate, pentru că sunt genul de activități unde măsurile de distanțare fizică nu pot fi respectate cu strictețe.

ADVERTISEMENT