News

Cele mai periculoase orașe din România în caz de cutremur major! Unde ești în siguranță

Au fost dezvăluite cele mai periculoase orașe din România în cazul unui cutremur major!
26.05.2021 | 18:06
Cele mai periculoase orase din Romania in caz de cutremur major Unde esti in siguranta
Un cutremur major ar putea afecta mai multe zone din România. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului a anunțat în timpul nopții un cutremur cu magnitudinea 4,5 seism produs în judeţul Buzău. De remarcat că acesta s-a resimţit şi în unele zone din Bucureşti.

„Atenţie! În urmă cu puţin timp s-a produs un cutremur. Păstraţi-vă calmul, pot urma replici ale cutremurului. În acest moment efectuăm recunoaşteri în teren pentru a identifica posibile pagube”, a fost mesajul transmis de ISU Bucureşti-Ilfov la doar câteva clipe după încheierea cutremurului.

ADVERTISEMENT

Cele mai periculoase orașe din România în cazul unui cutremur major!

Se știe acum că seismul a avut loc la 73 de km est de Brașov, 81 km nord est de Ploiesti și 131 km nord de Bucuresti. Suficient de departe de Capitală și nu prea.

De altfel, de-a lungul timpului, în urma a mii de cutremure care au avut loc pe teritoriul țării noastre, specialiștii au conceput un ghid al celor mai periculoase zone.

ADVERTISEMENT

Concret, dacă vorbim despre siguranță în cazul unui seism major atunci principala zonă care trebuie evitată este cea a Vrancei. Aici au loc cele mai multe și cele mai puternice seisme din România.

Interesant este că, aproape toate cutremurele care se petrec în Vrancea, au loc la o adâncime mare. Lucrul acesta vine la pachet cu două certitudini. Prima ar fi că efectele seismelor pot fi simțite pe o suprafață largă din jurul epicentrului. A doua nu scoate din ecuație efectele pe direcția de propagare.

ADVERTISEMENT

Zonele în care un cutremur mare ar însemna probleme

De departe, cele mai periculoase zone pentru oameni, în cazul unui seism important, sunt câteva orașe care au trecut deja prin amintiri nu tocmai plăcute legate de cutremure.

Discutăm despre București, Ploiești, Buzău, Focșani sau Iași, dar, atenție, și despre toate zonele care sunt cuprinse între aceste orașe.

ADVERTISEMENT

De asemenea, într-un top al intensității cutremurelor au intrat și orașele Roman, Bacău, Pitești, Giurgiu și, evident, toate zonele din acest perimetru. În zonele cu risc intermediar se mai află și Cernavodă.

Toate orașele enumerate mai sus ar putea avea probleme serioase dacă România va fi zguduită de un cutremur major în următorii ani de zile.

Care sunt județele „safe” în cazul unui seism

Există și vești bune pentru câțiva oameni. Conform istoricului seismografic din România, județele Timiș, Caraș Severin, Satu Mare și Constanța sunt cele mai sigure locuri.

De asemenea, în cazul unui cutremur și granița dintre județele Suceava și Maramureș ar putea fi una scutită de emoții. Aproape la fel de sigure sunt zonele cuprinse între Oradea, Cluj, Deva și Bistrița

Cum a ajuns Bucureștiul „zona zero”

În primul rând de vină ar fi contrele politice. Cei doi poli s-au războit, dar au uitat să repare. Problemele Capitalei au crescut de la an la an și s-au acutizat în ultima perioadă.

Este adevărat că, în trecut, au avut loc mai multe exerciții organizate de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. IGSU nu a ezitat o clipă și a semnalat faptul că, cel puţin zona Centrului Vechi, este una expusă dezastrelor în cazul unui cutremur serios.

Structura acestor clădiri şi faptul că imobilele de aici nu au mai fost reabilitate de ani de zile ar putea transforma totul într-o adevărată tragedie în cazul unui seism uriaș.

“Situaţia acolo o cunoaştem, sunt puţine clădiri care au fost consolidate, sunt foarte multe clădiri cu risc de prăbuşire. Scenariul nu va fi deloc unul bun clar.

Normal că ar exista victime dacă s-ar întâmpla cutremurul în cursul nopţii de exemplu sau sâmbătă, duminică noaptea când este plin acolo.
 
Deci normal că ar exista victime în cazul în care Centrul Vechi este plin de oameni şi sunt clădiri neconsolidate care oricând pot să se prăbuşească. 
 
Acolo în Centrul Vechi problema este că numărul populaţiei fluctuează după perioadă şi zile, mai ales în weekend. Ştiţi că Centrul Vechi în mare parte este plin de turişti, sunt cluburi, restaurante”, spunea şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

Gheorghe Mărmureanu, avertisment ferm despre București

Directorul onorific INFP, Gheorghe Mărmureanu nu a ezitat nici el. Acesta a explicat că în cazul Centrului Vechi din București suntem doar norocoși. Un seism puternic aici ar putea însemna sute de victime

„Casele acelea trebuie date jos și refăcute pentru că nu rezistă la cutremur nici măcar dacă le consolidezi. Mulți nu știu că în București nu ai voie să proiectezi clădiri din oțel pentru că acesta este un material foarte flexibil, iar Bucureștiul se comportă ca o trestie în cazul unui cutremur”, a zis profesorul.

Contactat de FANATIK, Gheorghe Mărmureanu, președintele onorific INFP, a spus și care sunt celelalte cartiere din București care ar putea avea probleme în cazul unui seism.

Astfel, de departe cea mai afectată zonă a Bucureștiului este partea de nord a orașului, una în care se află Pipera. De asemenea, cei din Otopeni, Aviației și Pantelimon sunt la fel de expuși pericolului fiind într-o adevărată zonă roșie a Capitalei.

„Zona de-a lungul Dâmboviţei este periculoasă pentru că sunt regiuni cu teren nisipos. Acolo pot apărea fenomene de lichefiere a solului în cazul unui cutremur, o „curgere” a nisipului, iar clădirile se pot înclina. În Bucureşti nu ai voie să proiectezi structuri din oţel, pentru că sunt foarte flexibile”, a precizat Gheorghe Mărmureanu.

Când va avea loc un cutremur mare în România!

Directorul onorific al Institutului Național pentru Fizica Pământului a mai adăugat că România se apropie cu pași repezi de un cutremur important. Mărmureanu are o teorie proprie a ciclicității seismelor.

„În jur de 2040 este posibil să avem în România un cutremur foarte mare. E greu să spui cu exactitate, să vorbești despre o ciclicitate.

Trebuie să vorbești despre săptămâna, ziua, ora și anul. Nimeni nu este capabil să spună lucrul acesta cu exactitate. Noi în România am avut niște cutremure mari.

Am studiat prin biserici, pe unde am găsit date. Și avem o gamă de cutremure care se desfășoară după un anumit tipic, cele foarte puternice care sunt așa. La 1738, apoi 1838. A venit 1940, deci, ce urmează, 2040. Următorul ar trebui să fie în 2040, a mai zis Mărmureanu, pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT