Cele mai solicitate locații din România pentru anul 2024, conform preferințelor utilizatorilor de pe platforma Travelminit.ro, includ zonele montane și orașe mari precum Brașov, București, Cluj-Napoca, Sibiu și Sinaia. Comparativ cu anul trecut, costul mediu pe noapte pentru cazare a crescut cu circa 8%.
După această creștere. sectorul SPA a înregistrat o majorare semnificativă de 16%. Pentru un cuplu, un sejur de două nopți a avut un cost mediu de 811 lei, reprezentând o creștere de 6,5% față de anul precedent.
În ceea ce privește călătoriile în familie de patru nopți, acestea au înregistrat o creștere generală de 8,7% față de 2023, cu creșteri semnificative în stațiunile montane (2.038 lei), destinațiile SPA (2.183 lei) și orașe (1.832 lei).
„În ciuda provocărilor, sectorul turismului intern din România a demonstrat stabilitate şi capacitate de adaptare, cu o cerere masivă atât pentru destinaţiile de litoral, cât şi pentru cele din interiorul ţării. De asemenea, există semne pozitive pentru viitor: investiţiile continue în sectorul ospitalităţii din România şi programe precum „cardul de vacanţă” contribuie la dezvoltarea turismului local, transformând România într-o destinaţie competitivă atât pentru turiştii interni, cât şi pentru cei internaţionali”, arată datele furnizate de Travelminit şi Litoralulromanesc.ro.
Analiza efectuată la finalul lunii septembrie arată că, deși turismul intern a stagnat în comparație cu aceeași perioadă din 2023, litoralul românesc a rămas destinația preferată pentru vacanțele de vară ale românilor, costurile medii pentru pachetele de vacanță fiind similare cu cele din sezonul anterior. Totodată, prețul mediu pentru o noapte de cazare în România a crescut cu aproximativ 8%, cu o creștere semnificativă de 16% în sectorul balnear și SPA.
Destinațiile cele mai frecventate, conform preferințelor utilizatorilor Travelminit.ro, sunt regiunile montane și orașele importante, precum Brașov, București, Cluj-Napoca, Sibiu și Sinaia. Costul mediu pe noapte a crescut cu 8% față de anul precedent, iar în sectorul SPA majorarea a fost de 16%. În stațiunile montane, prețul a crescut cu 10%, iar în orașe cu 8%. Astfel, o noapte de cazare pentru o persoană costă în medie 169 lei în zonele montane, 191 lei în destinațiile SPA și 161 lei în orașe.
Pentru cupluri, un sejur de două nopți a avut un cost mediu de 811 lei, înregistrând o creștere de 6,5% față de anul trecut. Detaliat, un sejur de două nopți pentru două persoane a costat în medie 775 lei în zonele montane, 694 lei în orașe și 908 lei în locațiile SPA. Vacanțele de familie, pentru patru nopți, au înregistrat o creștere generală de 8,7% față de anul 2023, cu creșteri semnificative în destinațiile montane (2.038 lei), SPA (2.183 lei) și orașe (1.832 lei). Cele mai aglomerate perioade de călătorie din acest an au fost weekendul imediat după începerea vacanței școlare, începând cu 21 iunie, weekendul prelungit de Sfânta Maria, în luna august, și ultimele două weekenduri din iulie.
Pe durata sezonului estival, litoralul românesc a rămas alegerea principală pentru vacanțele românilor, deși anul 2024 a venit cu provocări generate de inflație și bugete mai reduse pentru vacanțe. Drept răspuns, mulți turiști au ales să își petreacă vacanța la mare la începutul sau finalul sezonului. Chiar și în aceste condiții, Litoralulromanesc.ro a înregistrat o creștere de aproximativ 20% față de anul precedent, cu vânzări de peste 270 milioane lei, comparativ cu 224 milioane lei în sezonul anterior. Volumul de turiști a crescut cu aproximativ 14%, depășind 265.000 de persoane care și-au rezervat vacanțele prin intermediul agenției, dintre care 38% au plătit cu vouchere de vacanță.
Românii au preferat să stea la hoteluri de 3 și 4 stele, cele mai populare fiind pachetele all-inclusive și cele care includeau cazare cu mic dejun și alte facilități, precum accesul la piscină, plajă privată și locuri de joacă pentru copii.
Durata medie a sejurului la mare a fost de 4,6 nopți, iar costul mediu al pachetului pentru două persoane a rămas la aproximativ 544 euro, același ca în 2023. În topul stațiunilor preferate, Eforie Nord și Mamaia ocupă primele locuri, cu Mamaia înregistrând o creștere mai mare a numărului de rezervări comparativ cu anul trecut. Neptun-Olimp se află pe poziția a treia.