Românii nu au dat dovadă de creativitate în 2024, setându-și aceleași parole foarte ușor de spart la cele mai importante aplicații pe care le au pe telefoanele mobile.
Experții spun că românii și-au ales cele mai simple și ușor de spart parole în 2024, astfel că cine dorește să le spargă conturile o pot face fără prea mari bătăi de cap.
În topul clasamentului întocmit de NordPass, pe primul loc se află clasica parolă „123456”. Oricine își poate pune această parolă sau una similară, la fel de simplă, ca „12345” sau „123456789”. Alte parole simple și ușor de spart din top mai sunt cuvântul „parolă” cu timp de spargere de o secundă, numele posesorului, tot cu timp de spargere mic, de până în 15-20 de secunde sau „steaua”, cod ce poate fi spart tot într-o singură secundă.
Experții recomandă alegerea unei parole puternice, formate din litere mari, litere mici, cifre și simboluri pe care nu le-ar reține aproape nicio persoană în afară de posesorul contului. În alte cazuri se recomandă chiar și utilizarea unui manager de parole care poate ține evidența parolelor folosite, în cazul în care sunt prea multe sau uitate de posesor, dar reținute de aplicații.
„De regulă, recomandăm utilizarea unui manager de parole. Dacă nu se vrea folosirea acestuia, o parolă puternică ar trebui să conțină caractere speciale, majuscule, litere mici, numere. Totodată, ar trebui să se evite utilizarea datelor de naștere, numerelor norocoase. Parola trebuie să fie cât mai complexă. Cu cât este mai complexă, cu atât mai greu de spart”, a declarat Cezar Bărbuceanu, expert în securitate cibernetică la Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC), potrivit Libertatea.
Cele mai mari riscuri când vine vorba de parole slabe și ușor de spart sunt la nivelul rețelelor de socializare. Cu siguranță că nimeni nu ar vrea ca o persoană străină să posteze conținut nepotrivit sau să trimită mesaje neobișnuite cunoscuților de pe o rețea socială.
Există, desigur, și pericolul constituit de spargerea unei aplicații bancare. Dacă din perspectiva rețelelor de socializare se mai poate remedia prejudiciul, în cazul banilor lucrurile se complică, iar returnarea banilor poate fi imposibilă. Nu puține au fost cazurile în care persoane neautorizate au retras bani din contul victimelor sau chiar au făcut cumpărături și accesat credite în numele acestora.
„Trebuie să folosim parole lungi și complexe, pentru că atunci atacatorii se dezarmează să mai încerce să le mai spargă. Dacă acestea sunt simple, se sparg în câteva minute. Este foarte important ca oamenii să aibă grijă la ce parole pun, pentru că se protejează pe ei înșiși, dar și pe cei din jur”, a mai explicat expertul.
Siguranța din punct de vedere al parolelor folosite nu este mai mare nici la nivel global. Topul celor mai des utilizate parole este: