News

Cele mai scumpe orașe din lume pentru 2022. Metropola care rămâne pe primul loc pentru al treilea an consecutiv

Hong Kong este cel mai scump oraș din lume, potrivit topului întocmit de ECA International, care analizează prețul mediu al produselor de uz casnic, chiria, utilitățile, transportul public sau puterea monedei locale.
19.06.2022 | 08:30
Cele mai scumpe orase din lume pentru 2022 Metropola care ramane pe primul loc pentru al treilea an consecutiv
Hong Kong rămâne cel mai scump oraș din lume pentru al treilea an consecutiv Foto: hepta
ADVERTISEMENT

Compania globală de mobilitate ECA International a lansat lista anuală a celor mai scumpe orașe din lume în care să locuiești. Este al treilea an consecutiv în care Hong Kong-ul își revendică ”onoarea” de a fi cel mai scump oraș din lume pe indexul ECA. Indicele se concentrează în mod special pe lucrătorii străini și pe expații în clasamentele lor.

Cele mai scumpe orașe din lume pentru 2022

Asia este cel mai scump continent, cu cinci orașe – Hong Kong, Tokyo, Shanghai, Guangzhou și Seul – în top 10.

ADVERTISEMENT

Unele autorități de reglementare includ Orientul Mijlociu în Asia. În acest caz, Tel Aviv – care se află pe locul șase – i-ar oferi Asiei 6 din primele 10 locuri.

Asia își revendică, de asemenea, onoarea de a fi casă pentru orașul cu cea mai rapidă creștere pe lista generală. Aceasta ar fi Colombo, principala metropolă din Sri Lanka, care a urcat cu 23 de locuri de pe 162 pe poziția 149.

ADVERTISEMENT

Hong Kong își continuă dominația ca cea mai scumpă locație din lume

Hong Kong și-a menținut poziția de cea mai scumpă locație din lume, susținut de prețuri mai mari și o monedă mai puternică în ultimul an.

Multe orașe din China continentală au continuat să urce în clasament, patru orașe fiind acum incluse în cele 15 cele mai scumpe orașe la nivel global, în timp ce Shanghai este acum al treilea cel mai scump oraș din Asia după Hong Kong și Tokyo.

ADVERTISEMENT

O poveste similară are și Taiwan, toate orașele analizate urcând în clasament, în mare parte datorită puterii stabile a dolarului taiwanez în raport cu alte valute, care a reflectat economia dinamică.

Poziția Singapore în clasament a rămas neschimbată în 2022, în ciuda creșterilor semnificative ale prețurilor din ultimele 12 luni, costurile de închiriere a locuințelor, utilitățile și prețurile la benzină înregistrând o creștere deosebită.

ADVERTISEMENT

Locațiile japoneze au scăzut toate în cele mai recente clasamente, deoarece puterea yenului a slăbit din cauza inflației neașteptat de ridicate, alături de ratele dobânzilor negative. Tokyo a coborât trei locuri pe locul cinci în clasamentul global, în timp ce alte orașe japoneze prezentate în clasament au scăzut și ele.

Orașele care au coborât în top

Cele mai multe locații din UE au înregistrat scăderi în clasament după o perioadă instabilă pentru moneda euro, Parisul ieșind din top 30 la nivel global și orașe precum Madrid, Bruxelles și Roma coborând și ele.

Moscova a coborât și ea cu un loc până pe locul 62 în clasament, în timp ce Sankt Petersburg a rămas pe locul 147.

„La momentul sondajului, rubla a scăzut în valoare, deoarece sancțiunile economice împotriva Rusiei pentru invadarea Ucrainei au zdruncinat încrederea în economie.

Sancțiunile și moneda mai slabă au contribuit la creșterea inflației, ceea ce a contracarat pierderile cursului de schimb, lăsând țara stabilă în clasamentul general”, a declarat Lee Quane, Director Regional Asia la ECA International.

Cel mai scump oraș din Europa este Geneva, Elveția, care se afla pe locul trei după Hong Kong și New York City. Elveția folosește francul elvețian în loc de euro.

Londra urcă un loc în clasamentul celor mai scumpe orașe din lume, depășind Tokyo pentru a ajunge pe locul 4.

În timp ce criza costului vieții a dominat titlurile de știri în Marea Britanie, raportul ECA dezvăluie modul în care costurile din Regatul Unit se compară cu țările din întreaga lume, afectate de creșterea inflației pe scară largă.

Londra și New York au înregistrat cele mai semnificative creșteri ale prețurilor în topul celor mai scumpe zece orașe, în principal din cauza creșterii costurilor de închiriere a locuințelor – cu o creștere alarmantă de 20% în Londra și 12% în New York.

De fapt, locațiile din Marea Britanie incluse în studiu au crescut în clasamentul costului vieții cu o medie de șase locuri, Edinburgh pe locul 83, Manchester pe 84, Birmingham intrând în top 100 (99), Cardiff pe 101 și Belfast pe 106.

Cele mai scumpe orașe din lume

1. Hong Kong
2. New York
3. Geneva
4. Londra
5. Tokyo
6. Tel Aviv
7. Zurich
8. Shanghai
9. Guangzhou
10. Seul

ECA International analizează costurile bunurilor și serviciilor de consum în peste 490 de locații din întreaga lume și costurile de închiriere în peste 420 – dintre care 207 orașe din 120 de țări sunt clasate în ultimul lor raport.

ECA și-a raportat clasamentul privind costul vieții semestrial din 2005, ajutând companiile să se asigure că puterea de cheltuieli a angajaților lor este menținută atunci când sunt trimiși în misiuni internaționale.

Indicii costului vieții sunt calculați folosind un coș de bunuri și servicii de zi cu zi achiziționate în mod obișnuit. În ultimul său raport, prețurile la benzină și ulei de gătit au suferit unele dintre cele mai mari creșteri față de anul trecut dintre toate articolele din coș.

ADVERTISEMENT