News

Cele mai sigure țări în caz de război. De ce nu pot fi atacate și invadate militar aceste state

Cele mai sigure țări în caz de război mondial. Ce state nu pot fi atacate sau invadate militar. Lucrurile care fac diferența
18.02.2023 | 07:30
Cele mai sigure tari in caz de razboi De ce nu pot fi atacate si invadate militar aceste state
Cele mai sigure țări în caz de un nou război mondial. Sursa foto - hepta.ro
ADVERTISEMENT

Cele mai sigure țări în caz de război pot fi chiar în apropierea României. Sau, cel puțin, la un bilet de avion nu foarte scump în cazul unei noi conflagrații mondiale. De altfel, situația a rămas în continuare încinsă pe frontul din Ucraina.

Cele mai sigure țări în caz de război mondial

Presa de specialitate a alcătuit și un clasament al țărilor în care siguranța e pe primul loc și în care nimeni nu ar îndrăzni să intre militar. Sau, măcar, n-ar avea de ce să facă acest lucru.

ADVERTISEMENT

A fost luată în considerare, în primul rând,  poziționarea geografică. În mod evident, totul s-a calculat și raportat la conflictul care se petrece în momentul de față în Ucraina.

Țările cele mai sigure din acest punct de vedere sunt ușor izolate. Ceea ce face ca un al treilea război mondial să ajungă cu greu acolo, având în vedere costurile de deplasare. Mai mult decât atât, s-a luat în calcul și poziția neutră a unor țări, poziție din timpul celor două mari războaie.

ADVERTISEMENT

Așadar, avantaj din prima, Elveția și Irlanda. Culmea, deși se află în centrul Europei, ba chiar are și graniță comună cu Germania, Franța sau Italia, țara cantoanelor a rămas în continuare un loc în care să te adăpostești în cazul unui conflict armat.

Se întâmplă lucrul acesta și pentru că Elveția este protejată de Munții Alpi. Nu în ultimul rând, sute, poate chiar mii de elvețieni dispun de buncăre antiatomice. Acestea sunt împrăștiate pe teritoriul întregii țări. În mod evident, neutralitatea față de celelalte conflicte armate a avut și ea un punct greu de spus.

ADVERTISEMENT

Plecăm de pe continentul european și ne ducem departe, chiar foarte departe. Tuvalu este una dintre cele mai mici țări din lume. Are o poziție atât de izolată în Oceanul Pacific încât devine un refugiu de vis. Concret, aceasta se află la jumătatea distanței dintre Hawaii și Australia.

Tuvalu este formată din patru insule, locuri pe care ar putea ajunge mulți oameni care vor încerca să fugă din calea prăpădului armat. Vorbim despre un stat stabil, o țară care nu a fost implicată deloc în alte conflicte armate protejată și de munți.

ADVERTISEMENT

Tot în munți, dar de data aceasta în munții Himalaya poți fugi în Bhutan. Țara a aderat la ONU în anul 1971, însă nu s-a implicat niciodată în certuri și conflicte. De fiecare dată, Bhutan a adoptat o poziție neutră față de politicile globale.

Dacă te gândești la America de Sud, atunci o opțiune poate fi Chile. Are standarde bune de viață și este cât se poate de protejată de Munții Anzi.

Revenim în Europa și mergem direct în cea mai pașnică țară de pe continent. Islanda a stat mereu departe de războaie. La fel a făcut-o și Irlanda care nu a fost deloc interesată să intre în astfel de clinciuri militare.

De altfel, Irlanda a refuzat să se alăture și NATO și s-a declarat neutră din punct de vedere militar. Reprezentanții țării au transmis că nu țin partea nimănui și vor doar să fie lăsați în pace.

ADVERTISEMENT