Dintre cele mai sigure țări din lume, în cazul izbucnirii unui Al Treilea Război Mondial, două se află în Europa. În ele se poate ajunge destul de ușor din România.
La 80 de ani de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, multe persoane se tem de posibilitatea începerii unui nou conflict planetar. În ultimii ani, invadarea Ucrainei de Către Rusia, în februarie 2022, dar și conflictul din Gaza al Israelului au alimentat aceste temeri.
Aceste lucruri au dus la îngrijorări la nivelul întregii plantele, iar oamenii se tem de un Al Treilea Război Mondial. Deși multe persoane speră că un astfel de scenariu va fi evitat, există câteva țări care ar fi sigure în contextul unui conflict militar. Două dintre aceste țări se află în Europa și sunt considerate cele mai sigure de pe continent.
De mai bine de 200 de ani, Elveția are o politică de neutralitate în cazul unui război. În cazul în care ar începe un război nuclear, în Elveția există buncăre care ar putea să găzduiască aproape toată populația din țară, formată din aproximativ 8 milioane de persoane.
Elveția are o armată redusă, însă poate bloca accesul terestru în țară, dacă ar începe un conflict armat. Tunelele, dar și multe autostrăzi sunt dotate cu tuburi de oțet care se pot ridica foarte simplu, doar printr-o apăsare de buton.
Niciun stat nu este interesat, însă, să implice această țară în război. Elveția se află în centrul Europei, iar din România se poate ajunge acolo în două ore, cu avionul.
O altă țară sigură, în cazul unui Al Treilea Război Mondial, este Islanda. Se află la patru ore de zbor cu avionul, din România. Există anumite dezavantaje, printre care și faptul că este destul de frig. Vara, temperaturile depășesc foarte rar 14 °C, iar nopțile de iarnă sunt foarte friguroase și pot ajunge până la -25 °C.
Islanda are și o poziționare geografică ce poate reprezenta un avantaj în caz de război. Insula se află la 800 km de nord-vestul Scoției, precum și la 800 de km de vestul Norvegiei.
Este un stat NATO, lucru care ar putea să o facă vulnerabilă în situația izbucnirii unui război mondial. Dintre cele 30 de țări NATO, Islanda este singura fără armată.
Pentru cei care vor să meargă mai departe, Noua Zeelandă este, în prezent, unul dintre cele mai izolate locuri de pe toată planetă. Această țară a înregistrat, în ultimii ani, o creștere economică considerabilă. Resursele naturale abundente, dar și centrele urbane au contribuit la acest lucru.
Statul are o populație de 5 milioane de locuitori, iar capitala este la Wellington. În cazul scenariului unui conflict nuclear, este unul dintre locurile cele mai sigure.
Noua Zeelandă este “relativ ferită de efectele iernii nucleare și produce un surplus de alimente, astfel încât foametea este puțin probabilă”, potrivit Daily Record.
Fiji, o țară insulară situată în sudul Oceanului Pacific, poate fi un loc sigur în caz de război. Arhipelagul Fiji este departe de multe țări, la 1.300 mile nord, adică peste 2.000 km de Noua Zeelandă, și include peste 100 de insule locuite.
Cu toate acestea, spre deosebire de alte țări, economia din Fiji poate reprezenta o problemă. Mai mult, topografia joasă, dar și schimbările climatice reprezintă o amenințare pentru Fiji, astfel că nu este o țară unde se poate locui pe termen lung.
Cu zeci de ani în urmă, locuitorii satului Vunidogoloa au fost nevoiți să se mute din cauza creșterii nivelului mării. Potrivit unui raport al Băncii Mondiale, unele sate au pierdut 15 – 20 de metri de pământ, pe măsură ce dispar mangrovele, importante pentru protecția țărmului.
Până în 2050, nivelul mării ar putea crește cu 43 de centimetri, ceea ce poate provoca mari probleme pentru populație, formată din aproape un milion de locuitori.
În cazul unui conflict mondial, Fiji este o destinație greu accesibilă pentru români, fiind situată la 16.000 de kilometri depărtare. Astfel, cele mai accesibile opțiuni rămân Elveția și Islanda.