Iarna aproape că și-a intrat în drepturi, iar mulți români încep să se confrunte cu o problemă serioasă. Dacă și tu ai de-a face cu stratul de condens pe geamurile termopane, iată cele mai simple metode care te pot scăpa eficient de el.
Mult a fost, puțin a mai rămas până când va veni prima lună de iarnă. Odată cu ea apar și primele probleme pentru români. Din cauza diferențelor mari de temperatură, începe să apară condensul pe geamurile locuințelor.
Cei care se confruntă cu o astfel de problemă, știu foarte bine că nu poate fi eliminată în totalitate. Însă, există metode care ajută la controlul ei, iar unele dintre ele sunt foarte simplu de pus în practică.
De obicei, condensul apare în sezonul rece, atunci când diferența de temperatură dintre aer și sticla geamurilor este mare. Condensul mai poate apărea și atunci când există un nivel ridicat de umiditate în aer.
Aceștia nu sunt singurii factori care duc la apariția condensului pe geamuri. Inclusiv unele activități pe care le faci zilnic pot duce la crearea unui mediu favorabil pentru apariția condensului.
Trebuie să știi că este imposibil să scapi complet de condens. În schimb, poți să ții sub control acest fenomen cu ajutor mai multor metode. Prima și poate cea mai la îndemâna tuturor este folosirea unei hote ori de câte ori gătești. Dacă nu ai hotă, este important să ții deschis geamul.
În cazul în care nu ții cont de acești pași, trebuie să știi că există un risc crescut de extindere a condensului. În momentul în care acesta ajunge pe pervaz, este foarte posibil să apară mucegaiul.
Condensul se formează și atunci când faci duș. Tocmai de aceea, este recomandat să lași deschisă ușa de la baie. Dacă ai amplasat un ventilator sau un dezumidificator, cu atât mai bine.
Un alt detaliu care te poate ajuta să scapi de problema condensului de pe geamuri este amplasarea perdelelor sau a draperiilor. Este recomandat ca acestea să stea la o distanță de 15 cm față de geam. De asemenea, ai face bine să nu pui plantele aproape de fereastră și să nu uiți să aerisești zilnic.
O altă soluție la fel de eficientă împotriva condensului este încălzirea locuinței. Poți să ajustezi temperatura astfel încât să nu mai existe diferențe mari între interior și exterior.
Este important să sesizezi la timp apariția condensului pentru a-l putea elimina. Dacă nu îi acorzi atenție, acesta poate afecta de la piesele de mobilier prezente în încăpere până la haine. De asemenea, condensul poate provoca și probleme de sănătate.