Dacă vrei să cultivi ceapa acasă, există câteva metode foarte simple de care trebuie să ții cont. Nu este o legumă greu de îngrijit, dar e important să respecți recomandările grădinarilor cu experiență.
Pentru ca ceapa să crească în mod corespunzător, are nevoie de o îngrijire adecvată. Aceasta are nevoie de vreme răcoroasă, dar fără umiditate și ploaie.
Cultivarea bulbului se poate face în orice spațiu deschis, dar și într-un container, însă e important ca solul să fie fertil și poros. Plantarea cepei de primăvară se face în martie.
Dacă ai de gând să cultivi această legumă, ai nevoie de semințe de ceapă, achiziționate de la o pepinieră sau online, tavă, saci de cultură, îngrășăminte organice, bălegar de vacă și apă.
Primul pas contră în pregătirea semințelor. Acestea se înmoaie în apă, timp de o zi, după care se scurg și se țin în aer liber pentru următoarele 2 – 3 zile.
Semințele se scurg, apoi se țin în aer liber pentru încă 2 – 3 zile. După aceea, trebuie semănate semințele în pământ, într-o tavă. Răsărirea semințelor durează aproximativ 6 – 8 săptămâni.
Între timp, se pregătește locul unde ai de gând să semeni puieții, care poate fi curtea din spate, un sac de cultură sau chiar balconul. Pentru a hrăni planta, ai nevoie de îngrășăminte.
Se udă în mod regulat pentru a te asigura că solul e umed. După ce încolțesc lăstarii din tavă, care trebuie monitorizați, aceștia se plantează în spațiul delimitat.
Trebuie să te asiguri că puieții sunt semănați în rânduri, iar acestea ar trebui să fie la o distanță de 15 cm. În acest fel, bulbii bor avea suficient spațiu pentru a crește și nu se vor împiedica reciproc.
În 4 – 5 luni, cultura va fi gata de recoltare. Atunci când vârfurile cepei vor fi vizibile deasupra solului, înseamnă că planta este gata. Poți scoate bulbii din sol atunci când frunzele încep să ofilească.
Odată ce sunt recoltate, se îngrămădesc cepele recoltate cu frunzele. Se lasă timp de trei zile, după care frunzele se taie la un centimetru de bulbi, notează thebetterindia.com.
O altă metodă presupune cultivarea cepei noi din bulbii vechi. Primul pas este să selectezi un recipient cu o adâncime de 15 cm. Lățimea trebuie să fie în funcție de câte cepe vrei să cultivi.
Recipientul se umple cu pământ bogat în gunoi de grajd și compost. În partea de sus se lasă un spațiu de aproximativ 2,5 cm.
Se folosește bulbul de ceapă de pornire din resturile de la gătit, adică partea de rădăcină a cepei. Se păstrează această parte pentru a o folosi la crescut ceapă.
Bulbul de ceapă se plantează la aproximativ 5 cm adâncime în sol. După aceea, bulbul se acoperă cu pământ. Se adaugă apă până când pământul este umed.
Recipientul se amplasează într-un loc unde poate primi, zilnic, 6 – 7 ore de lumină solară. Trebuie să te asiguri că solul rămâne tot timpul umed și să adaugi apă atunci când se usucă.
Ceapa poate fi recoltată atunci când mugurii au 7,6 cm înălțime. Se poate aștepta mai mult pentru a putea permite bulbului să crească mai mare. Odată ce ajunge la 5 cm, poți săpa și curăța ceapa.
Dacă nu ai suficient spațiu pentru a cultiva ceapa în grădină, o poți face și în sticle/containere de plastic, în casă sau pe terasă.
Ai nevoie de o sticlă de plastic de 5 litri, foarfece, bulbi de ceapă de primăvară și pământ. Se taie gâtul sticlei și se fac găuri pe corpul acesteia, care trebuie să fie suficient de mari.
Găurile de pe sticlă trebuie să fie la o distanță de 5 cm, întrucât un bulb de ceapă are nevoie de aproximativ 5 cm pentru a crește corespunzător.
Se pregătește solul, apoi se adaugă în sticlă, până când ajunge la primul strat de găuri perforate. Solul adăugat trebuie să conțină o cantitate mare de gunoi de grajd sau compost. Dacă e nevoie, mai poți adăuga îngrășăminte organice.
Se adaugă bulbii de ceapă de primăvară. Aceștia se pun la gura găurilor, dar trebuie să te asiguri că vârful din care cresc frunzele este orientat spre exterior, pentru ca partea verde a cepei să răsară printr-o deschidere.
După ce termini cu primul strat, se mai adaugă pământ până când ajungi la următorul. Continuă să adaugi bulbi la niveluri diferite. Se repetă modelul până când pământul ajunge în vârf, iar sticla este plină. Gâtul sticlei se lipește cu bandă adezivă.
În fiecare zi, sticla are nevoie de 6 – 8 ore de lumină solară. Se monitorizează umiditatea din sol, care nu trebuie să se usuce.
Atunci când verdele începe să crească, se recoltează prin tăierea tulpinii la 3 cm deasupra rădăcinii. În decurs de o săptămână, va crește din nou.