Fotbal international

Cele mai șocante momente din finalele Campionatului Mondial! Gestul lui Zizou! Video

14.07.2018 | 16:30
Zidane a oferit unul dintre cele mai şocante momente din finalele Campionatului Mondial

Cele mai şocante momente din finalele Campionatului Mondial. De-a lungul timpului, ultimul act al celei mai importante competiţii internaţionale din fotbal a oferite multe clipe care au rămas bine întipărite în memoria microbiştilor.

Fie că este vorba de golul-fantomă înscris de Geoff Hurst, “Minunea de la Berna” din 1954, când Ungaria a fost învinsă de Germania de Vest, sau lovitura aplicată de Zinedine Zidane lui Marco Materazzi, toate aceste momente au şocat lumea fotbalului.

Brazilienii, dramă pe “Maracana”, primul moment şocant din finalele Campionatului Mondial

Campionatul Mondial din 1950 nu a avut o finală în adevăratul sens al cuvântului. Cele mai bune patru echipe de la turneul final din Brazilia s-au duelat într-o grupă finală, iar trofeul a fost decernat la capătul ultimului meci, Uruguay – Brazilia. Gazdele aveau nevoie de o remiză pentru a cuceri “Zeiţa de Aur”, astfel că brazilienii erau siguri de victoria finală. Calculele hârtiei au fost date peste cap în faţa a peste 199.000 de spectatori care au asistat la meci pe stadionul “Maracana”. Friaca a deschis scorul în minutul 47 pentru Brazilia, însă Uruguayul a dat lovitura în ultima jumătate de oră. Juan Alberto Schiaffino şi Alcides Ghiggia au înscris, iar Brazilia pierdea trofeul. După meci, câteva sute de suporteri s-au sinucis, neputând să digere prea uşor înfrângerea. Uruguayul devenea campioană mondială pentru a doua oară în istorie, după succesul din 1930.

“Minunea de la Berna”, eşecul total al maghiarilor

În 1954, Ungaria era văzută de întreaga lume drept principala favorită la câştigărea Campionatului Mondial. Maghiarii erau neînvinşi în ultimii patru ani, iar generaţia lui Ferenc Puşkaş, Sandor Kocsis, Nandor Hidegkuti sau Zoltan Czibor dădea fiori tuturor. Pe 4 iulie, Ungaria întâlnea Germania de Vest în finala de la Berna. Cele două selecţionate se întâlniseră şi în faza grupelor, iar maghiarii obţinuseră victoria, scor 8-3. În ultimul act, jucat pe o ploaie torenţială, Puşkaş şi Czibor au marcat în primele zece minute, însă nemţii au reuşit să eglaze până în minutul 18 prin Max Morlock şi Helmut Rahn. Ungaria a ratat câteva ocazii uriaşe, iar Germania de Vest a dat lovitura pe final, în minutul 84, prin Rahn, şi punea capăt unei serii de invincibilitate de 31 de meciuri.

Golul fantomă din 1966

Finala Campionatului Mondial din 1966 va fi amintită mereu pentru golul marcat de Geoff Hurst în minutul 101, când Anglia şi Germania de Vest se aflau la egalitate, scor 2-2. Atacantul lui West Ham United a şutat din interiorul careului, mingea a lovit bara transversală şi a căzut pe linia porţii. Gottfried Dienst, arbitrul central al finalei, s-a îndreptat spre Tofiq Bahramov, tuşierul aflat pe acea partă. Sovieticul i-a transmis că mingea a depăşit linia porţii, cu toate că nici până în ziua de astăzi nu se poate spune cu siguranţă dacă s-a întâmplat astfel. Pe finalul celei de-a doua reprize de prelungiri, Geoff Hurst a marcat al treilea gol al lui din finală, iar Anglia a câştigat trofeul.

Roberto Baggio a omorât visul Italiei

Brazilia – Italia a fost finala Campionatului Mondial 1994, iar cele 120 de minute au fost terne, meciul ajungând la loviturile de departajare. Marcio Santos şi Franco Baresi au ratat primele penalty-uri. Şutul lui Daniele Massaro a fost apărat de Claudio Taffarel, în timp ce Dunga a transformat perfect, scorul ajungând la 3-2 în favoarea Braziliei. Roberto Baggio era jucătorul care trebuia să ţină în viaţă speranţa Italiei, însă fotbalistul lui Juventus a tras mult peste poarta sud-americanilor, iar selecţionata pregătită de Carlos Alberto Parreira a cucerit trofeul.

Enigma Ronaldo la finala din 1998

Finala Campionatului Mondial 1998 a fost marcată de enigma Ronaldo. Înaintea meciului Franţa – Brazilia, fotbalistul lui Inter a fost la un pas de moarte. Brazilianul a leşinat în camera de hotel, intrând apoi în convulsii. Transportat la spital, inima fotbalistului avea 18 bătăi pe minut. După ce i-au fost administrate mai multe medicamente, Ronaldo a putut să intre pe teren în finală, cu toate că în primă fază nu era inclus în echipa de start. Franţa a învins Brazilia, scor 3-0, iar brazilianul a părut moleşit şi apatic, fără poftă să joace. După meci, presa din întreaga lume a speculat faptul că Nike, sponsorul fotbalistului, l-a obligat să intre pe teren, cu toate că fusese la un pas de moarte cu doar câteva ore înainte.

Eliminarea lui Zinedine Zidane, cel mai şocant moment din finalele Campionatului Mondial

Italia – Franţa a fost finala Campionatului Mondial 2006 şi ultimul meci din carieră pentru Zinedine Zidane. Speranţele francezilor erau puse în fotbalistul de 34 de ani, iar acesta a deschis scorul, în minutul şapte, din penalty. Marco Materazzi a egalat, iar meciul a intrat în prelungiri. Minutul 110 al finalei a produs cel mai şocant moment din finalele Campionatului Mondial. La o fază banală, Zinedine Zidane a intrat în conflict cu Marco Materazzi, căruia i-a aplicat o lovitură de cap în piept. Horacio Elizondo, arbitrul partidei, i-a arătat cartonaşul roşu, iar Zizou părăsea fotbalul pe uşa din dos. Italienii au cucerit trofeul, la loviturile de departajare, unde David Trezeguet a fost singurul care a ratat.