Sport

Cele mai spectaculoase 5 finale din UEFA Europa League. Sevilla, finalista din acest sezon, în prim plan. Video

UEFA Europa League se apropie de finalul celei de-a 52-a ediții, iar FANATIK vă prezintă cinci dintre cele mai spectaculoase finale din a doua competiție europeană.
30.05.2023 | 23:48
Cele mai spectaculoase 5 finale din UEFA Europa League Sevilla finalista din acest sezon in prim plan Video
Cele mai spectaculoase finale Cupa UEFA și Europa League. Foto: hepta.ro.
ADVERTISEMENT

În sezonul 2022/2023, UEFA Europa League a ajuns la cea de-a 52-a ediție. Denumită în trecut Cupa UEFA, cea de-a doua competiție europeană a aliniat întotdeauna la start echipe de tradiție care au produs spectacol. În finala din acest sezon, Sevilla, cea mai titrată echipă din Europa League și AS Roma, pregătită de Jose Mourinho, se vor înfrunta pe Puskas Arena din Budapesta, miercuri, 31 mai, ora 22:00.

Cele mai spectaculoase 5 finale din UEFA Europa League

În acest sezon, competiția organizată de UEFA a ajuns la a 14-a ediție de când a fost redenumită UEFA Europa League. Începând din 1998, finala Europa League s-a desfășurat într-o singură manșă. Din cele 24 de finale disputate de-atunci și până în prezent nouă s-au decis în prelungiri, iar alte cinci la loviturile de departajare.

ADVERTISEMENT

În cele 24 de partide s-au marcat 77 de goluri, rezultând o medie spectaculoasă de 3.2 goluri pe meci. FANATIK trece în revistă cinci dintre cele mai spectaculoase finale UEFA Europa League din momentul în care ultimul act s-a decis într-o singură manșă.

1998: Lazio – Inter 0-3

Finala Cupei UEFA din 1998 a fost o afacere italienească între Lazio și Inter. Cele două formații din Peninsulă s-au înfruntat în ultimul act pe Parc des Princes la Paris. Ambele echipe au contribuit la o premieră în Cupa UEFA, fiind prima finală care se dispută într-o singură manșă.

ADVERTISEMENT

Finala din 1998 a fost o reeditare a ultimului act din 1991. Partida s-a încheiat cu victoria lui Inter, scor 3-0 împotriva lui Lazio, ceea ce a echivalat cu cel de-al treilea trofeu al „nerazzurrilor” în Cupa UEFA într-un singur deceniu. Ivan Zamorano a deschis scorul pentru Inter în minutul 5, în timp ce avantajul a fost dublat de Javier Zanetti înainte de pauză. Scorul final a fost stabilit de brazilianul Ronaldo, în vârstă de 21 de ani la vremea aceea.

2001: Liverpool – Alaves 5-4 după prelungiri

O altă finală spectacol din Cupa UEFA a avut loc în 2001. Liverpool și Alaves s-au înfruntat cu trofeul pe masă, iar cei ce s-au bucurat la final au fost „cormoranii”, grație unui autogol. În același sezon, echipa de pe Anfield și-a trecut în palmares Cupa Ligii și Cupa Angliei. A fost prima ediția a Cupei UEFA la care ia parte o echipă de fotbal din San Marino.

ADVERTISEMENT

La partida de pe Westfalenstadion din Dortmund au asistat 48.050 de spectatori. La finalul timpului regulamentar cele două echipe au terminat la egalitate, scor 4-4. Legendarul Johan Cruyff a marcat în minutul 88 pentru Alaves golul egalizator. Finala s-a terminat de coșmar pentru Geli care a înscris în minutul 116 în propria poartă, iar trofeul a mers în ograda „cormoranilor”.

Celtic – Porto 2-3, finală spectacol în Cupa UEFA în 2003

Pe 21 mai 2003, Celtic și Porto au fost protagonistele Cupei UEFA desfășurate pe Estadio Olimpico din Sevilla. Portughezii au câștigat cu 3-2 după prelungiri, golul victorios fiind marcat de Derlei. Pe banca portughezilor nu se afla nimeni altul decât Jose Mourinho. Larsson a marcat o „dublă” pentru scoțieni, însă Alenichev și Derlei, cu o „dublă” au dus trofeul în Portugalia.

ADVERTISEMENT

La partida de la Sevilla au asistat un număr oficial de 52.972 de spectatori. Următoarea confruntare de pe listă le-a pus față în față pe rivalele din Spania Espanyol și Sevilla. Finala Cupei UEFA din 2007 s-a jucat pe Hampden Park din Glasgow.

Stadionul din Scoția a fost gazda succesului „andaluzilor” care se impuneau în finala cu Espanyol după loviturile de departajare, scor 3-1. Jesus Navas, fundașul dreapta al Sevillei, care va fi prezent și la finala cu AS Roma din 2023, a fost rezervă la finala din 2007 cu Espanyol și a intrat în minutul 46.

Sevilla a devenit a doua echipă care a apărat Cupa UEFA, după succesele lui Real Madrid din 1985 și 1986. „Portarul de la Sevilla, un jucător remarcabil, a făcut diferența”, spunea antrenorul lui Espanyol, Ernesto Valverde.

2016: Liverpool – Sevilla 1-3

Sevilla și Liverpool au fost protagonistele unei finale nebune a UEFA Europa League în 2016. „Andaluzii” ținteau al cincilea trofeu în a doua competiție europeană, în timp ce „cormoranii” voiau să cucerească trofeul cu numărul 4 din istorie în Europa League.

Daniel Sturridge a deschis scorul, însă formația antrenată pe atunci de Unai Emery a înscris de trei ori până la final prin Gameiro și Coke cu o „dublă”. „Ne place această competiție, este competiția noastră”, spunea Unai Emery, actualmente antrenorul lui Aston Villa.


  • 2.80 este cota oferită de WINNER pentru pronosticul „1 solist” la meciul Sevilla – AS Roma, finala Europa League

ADVERTISEMENT