Masa de Revelion este prilejul pentru a te revedea cu toți cei dragi și a depăna amintirile de peste an. Dar nu trebuie să uităm nici de preparatele delicioase care ne îmbie cu mirosurile lor apetisante. Iată ce nu trebuie să lipsească sub nicio formă din meniu în noaptea dintre ani.
Dacă vrei să-ți impresionezi invitații la masa de Revelion, trebuie să pregătești niște preparate delicioase și ingenioase, care să le încânte papilele gustative și să creeze o atmosferă de neuitat. Cu puțină inspirație și atenție la detalii, poți crea o varietate de feluri de mâncare care nu doar că vor arăta spectaculos, dar vor avea și un gust deosebit.
Încearcă să incluzi ingrediente proaspete și combinații neobișnuite care să aducă un plus de originalitate meniului. Poți adăuga și un strop de creativitate în prezentarea preparatelor, astfel încât fiecare farfurie să fie o mică operă de artă culinară.
De pildă, pentru aperitiv poți pregăti ouă umplute cu somon, numai bune pentru masa de sărbătoare. Pentru această rețetă, ai nevoie de următoarele ingrediente: 7 ouă de găină, 3 linguri de maioneză, 1 linguriță de muștar, iute sau mediu, în funcție de preferințe, o jumătate de ardei roșu dulce, copt, decojit de coajă și semințe, 30 grame de somon afumat și sare după gust. Iar pentru decor, îți mai trebuie fulgi de ardei chilli uscat, precum și mărar.
Fierbe ouăle timp de 10 minute, apoi răcește-le sub un jet de apă rece. Decojește-le, taie-le în jumătate și scoate gălbenușurile. Pune gălbenușurile într-un blender, adaugă ardeiul copt, muștarul, maioneza și sare, apoi mixează până obții o compoziție omogenă. Umple un șpriț cu amestecul și decorează ouăle, adăugând fâșii de somon, mărar și fulgi de chilli.
Cum de pe masa de Revelion nu trebuie să lipsească tortul, anul acesta poți renunța la sortimentele clasice și să încerci o rețetă inedită. Se numește Cușma lui Guguță și este absolut delicios, fiind cu blat de clătite.
Îți trebuie, 3 ouă, 600 ml de lapte, 240 gr de făină, 2 linguri de lapte condensat, 1 lingură de ulei de floarea soarelui și 1 linguriță de esență de vanilie. Iar pentru cremă, necesare sunt 100 ml de smântână grasă de casă, 200 ml de smântână dulce 35%, 100 gr de zahăr pudră și coaja rasă de la o portocală. Pentru decor, poți folosi ciocolată neagră.
Bate ouăle într-un bol mare și adaugă esența de vanilie, laptele condensat, uleiul de floarea soarelui și două treimi din cantitatea de făină. Amestecă bine cu un tel până obții o compoziție mai groasă. Adaugă un sfert din cantitatea de lapte, amestecă, apoi încorporează restul de făină. Continuă să toarni laptele treptat, amestecând constant.
Încălzește o tigaie de 25 cm, specială pentru clătite sau una neaderentă, și unge-o cu puțin ulei. Toarnă o jumătate de polonic de aluat și rotește tigaia pentru a distribui uniform aluatul. Când marginile clătitei se desprind, întoarce-o pe cealaltă parte și las-o 10 secunde. Transferă clătitele pe o farfurie și lasă-le să se răcească complet.
Pentru cremă, amestecă într-un bol smântâna dulce, smântâna de casă, zahărul pudră și jumătate din coaja de portocală. Pe fiecare clătită, aranjează în linie vișinele scurse de suc și ruleaz-o. Este momentul să asamblezi tortul pentru Revelion.
Pune cinci clătite, apoi un strat de cremă, continuând tot așa, punând pe fiecare rând cu o clătită mai puțin, pentru a obține o formă piramidală. Decorează tortul cu ciocolată neagră și lasă-l la frigider pentru 6-8 ore.
Pe de altă parte, există superstiții care spun ce alimente nu trebuie să lipsească de pe masa de Revelion. Conform superstiției, la miezul nopții, trebuie să consumăm 12 boabe de struguri albi pentru a asigura prosperitate în fiecare dintre lunile care urmează.
De asemenea, fructele rotunde ar trebui să fie prezente pe masa de sărbătoare, simbolizând sănătatea pentru anul ce va veni. Pe de altă parte, trebuie să mâncăm pește pentru depăși problemele din noul an cu aceeași ușurință cu care acesta înoată.