News

Cele patru reguli de aur pentru a ne feri de varianta Delta a coronavirusului! Sfaturi medicale de la Virgil Musta

Medicul Virgil Musta a vorbit, în exclusivitate pentru FANATIK, despre regulile de aur care ne feresc de varianta Delta a coronavirusului, cea mai periculoasă mutație suferită de virusul care a făcut prăpăd în toată lumea.
09.09.2021 | 15:49
Cele patru reguli de aur pentru a ne feri de varianta Delta a coronavirusului Sfaturi medicale de la Virgil Musta
Virgil Musta a explicat cele patru reguli de aur contra coronavirusului Fotomontaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Valul al patrulea al pandemiei de coronavirus pare să fi lovit România în plin,  motiv pentru care, deja, secțiile de Terapie Intensivă ale spitalelor sunt aproape în întregime ocupate cu bolnavi de COVID-19.

Reguli de aur împotriva Covid-19

Medicul Virgil Musta a vorbit, în exclusivitate, despre regulile pe care trebuie să le respectăm dacă vrem să nu ne îmbolnăvim. Și, susține medicul, regulile despre care vorbește sunt la îndemâna oricui, indiferent de condiția socială pe care o are.

ADVERTISEMENT

”Puțină disciplină este necesară, e adevărat, dar sunt regulile pe care, sper eu, deja le-au mai auzit. Astfel, prima regulă de aur este igiena strictă. Spălat pe mâini, pe față, să încercăm să evităm contactul ochilor și nasului cu degetele. Dezinfectarea temeinică a telefonului, a obiectelor pe care le folosim în mod frecvent”, spune, pentru FANATIK, Virgil Musta.

Cea de-a doua regulă de aur este, în viziunea lui Virgil Musta, una despre care, deja, toate autoritățile vorbesc de mai bine de un an, încă de la începutul pandemiei.

ADVERTISEMENT

”Varianta Delta a coronavirusului este cea mai contagioasă de până acum, are deja transmitere comunitară. Așa că, una dintre regulile care trebuie respectate cu sfințenie este distanțarea socială. În orice condiții, trebuie să evităm locurile aglomerate și locurile închise”, a mai precizat Virgil Musta.

În plus, acum, cu începerea școlilor, lucrurile trebuie să fie și mai stricte. ”Cred că, acum, se pot organiza clasele în așa fel încât să fie aeriste cât trebuie, măcar cât ne mai permite vremea bună. Trebuie făcute circuite diferite de intrare-ieșire, acolo unde se poate, pentru a se evita aglomerarea excesivă. Și, da, e esențial să fie respectate regulile de distanțare și în clasă”, mai spune medicul pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

Masca, cheia protecției împotriva coronavirusului

Medicul Virgil Musta ne-a explicat că, și în cazul în care sunt respectate normele de igienă și de distanțare socială, purtatul măștii este unul dintre cele mai importante gesturi care te pot proteja împotriva coronavirusului.

”Trebuie, mai ales în locurile închise, să purtăm mască. Să o purtăm corect, peste nas și peste gură. Ne protejează enorm, este esențială, este prima barieră împotriva îmbolnăvirii. Oricât de bine am respecta normele de igienă, de distanțare socială, această variantă Delta, mult mai contagioasă decât cele de până acum, poate fi contractată prea ușor”, ne-a mai explicat Virgil Musta.

ADVERTISEMENT

Mai mult, chiar dacă nu este adeptul unui lock-down strict, Virgil Musta recomandă să fie respectate anumite reguli, explicând că asemenea măsuri pot fi luate doar în anumite condiții și doar dacă este depășită o limită a îmbolnăvirilor.

”Cred că ar trebui să evităm drumurile inutile, mai ales dacă implică și aglomerație. Dacă putem, ar fi recomandat să stăm acasă. Dacă nu se poate, la birou trebuie să aerisim bine și să purtăm mască”, a mai precizat pentru FANATIK, Virgil Musta.

Cea de-a patra regulă de aur: vaccinul

Vaccinul, ne-a explicat medicul Virgil Musta, este cea mai eficientă metodă prin care putem evita să ne îmbolnăvim și, chiar dacă o vom face, formele vor fi mult mai ușoare.

”Vaccinul, iar asta trebuie să înțeleagă cu toții, este măsura specifică prin care putem să ne protejăm pe noi și pe cei dragi nouă de varianta Delta a coronavirusului. Vaccinul nu înseamnă că vom avea o imunitate de 100%, dar măcar ne asigură că nu vom avea o formă severă”, ne-a explicat medicul Virgil Musta.

Mai mult, ne-a explicat medicul, statisticile din toată lumea demonstrează că vaccinul este, cu adevărat, eficient și împotriva variantei Delta a coronavirusului.

”Statisticile arată că în țările în care vaccinarea este în jurul a 60% sau peste, mortalitatea celor îmbolnăviți de coronavirus, cu varianta Delta variază între 0,10 și 0,18%. În schimb, în țările cu rate scăzute de vaccinare poate ajunge la aproape 4 %. Cred că diferența este uriașă și vorbește de la sine. Pandemia aceasta este o pandemiei care poate fi oprită doar prin vaccinare, iar noi, România, stăm foarte prost la acest capitol”, a mai spus, în exclusivitate pentru FANATIK, medicul Virgil Musta.

ADVERTISEMENT