Life

Cele șapte condimente recomandate de medici. Îmbunătățesc digestia, reduc inflamația și previn anumite boli

Acestea sunt cele șapte condimente pe care le recomandă medicii. Au numeroase beneficii pentru sănătate și pot preveni diverse boli.
18.03.2025 | 15:02
Cele sapte condimente recomandate de medici Imbunatatesc digestia reduc inflamatia si previn anumite boli
Șapte condimente recomandate de medici. Sursa foto: Freepik
ADVERTISEMENT

Cele șapte condimente recomandate de medici pot fi consumate regulat și au beneficii importante. Unele dintre ele pot ajuta la prevenirea unor afecțiuni serioase.

Care sunt cele șapte condimente recomandate de medici

Alex Yáñez, doctor în Științele Activității Fizice și nutriționist, a vorbit despre cum poți îmbunătăți digestia cu unele suplimente alimentare, care au mai multe beneficii pentru organism.

ADVERTISEMENT

Pe pagina sa de Instagram, specialistul a distribuit un clip video din cadrul podcastului Realfooding, acolo unde a vorbit despre aceste suplimente. Unele dintre ele sunt condimente consumate în viața de zi cu zi.

Unul dintre ele este ghimbirul care, sub formă de supliment, are aceeași rată de absorbție în capsule, dar și în varianta naturală, consumat ca infuzie sau rădăcină. Este unul dintre puținele suplimente cu acest beneficiu.

ADVERTISEMENT

Cel mai cunoscut beneficiu al acestui condiment este faptul că reglează temperatura corporală. Este recomandat în special femeilor care au probleme circulatorii la nivelul extremităților, cum ar fi mâinile, picioarele și tălpile, notează adevarul.ro.

Totodată, are și proprietăți antiemetice, adică previne senzația de greață și vărsăturile. Ghimbirul este recunoscut și pentru efecte antiinflamatoare, fiind de mare ajutor în ameliorarea mai multor tipuri de dureri, precum cele menstruale.

ADVERTISEMENT

În plus, Alex Yáñez a vorbit și despre beneficiile pe care le are scorțișoara, pe care o pot consuma inclusiv persoanele care se confruntă cu diabet. Acest condiment ajută la reglarea glicemiei, îmbunătățind sensibilitatea și rezistența la insulină.

ADVERTISEMENT

Specialistul recomandă consumul de scorțișoară în ceai astfel încât să se evite utilizarea blocatorilor de carbohidrați. De asemenea, chiar și o cantitate mică de scorțișoară poate să furnizeze mai mult fier decât un pumn de linte. Acest condimente se numără printre alimentele care au conținutul de fier cel mai ridicat, în doze reduse.

Alte condimente și ierburi pot fi consumate datorită beneficiilor pe care le au pentru sănătate. Acestea conțin mai multe substanțe benefice, absorbite în organism chiar și în cantități mici.

Ce alte condimente trebuie consumate regulat. Au beneficii importante

Turmericul este cunoscut pentru gustul distinct, fiind principalul ingredient din mai multe preparate curry. De multe ori, este combinat cu ardamom sau chimen, dar și cu alte condimente, întrucât are o aromă amară.

Condimentul are proprietăți antiinflamatoare și ajută în tratarea unor afecțiuni provocate de inflamații excesive. Are efecte imunostimulatoare și antioxidante și contribuie la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ. Mai mult, ajută la calmarea sistemului digestiv și ar putea avea proprietăți anticancerigene, după cum arată studiile recente.

Busuiocul proaspăt se află pe lista condimentelor cu numeroase beneficii pentru sănătate. Se folosește în diverse rețete și conține multe vitamine și minerale. Este recomandat deoarece protejează celulele și are proprietăți antiinflamatoare. Acest condiment are și un efect antibacterian, motiv pentru care este recomandată introducerea lui în alimentația zilnică.

Și rozmarinul este recomandat datorită efectelor digestive și balsamice. Are un gust asemănător cu cel al pinului, cu o notă mentolată, fiind utilizat mai ales în gastronomia mediteraneeană. Rozmarinul susține și întărește sistemul imunitar, îmbunătățește circulația sanguină și combate diverse afecțiuni asociate cu aceasta.

Utilizat în mai multe bucătării, precum cea indiană, marocană, spaniolă sau mexicană, chimenul are un gust aromat, fiind și foarte sănătos. Sprijină sănătatea digestivă, ajută la îmbunătățirea absorbției nutrienților esențiali, cum ar fi fosforul, tiamina și potasiul, compuși necesari pentru o bună funcționare a organismului.

Condimentul cu gust dulce care elimină toxinele din organism

Un condiment cu gust dulce și exotic, dar și ușor picant, adorat de multe persoane, este nucșoara. Are proprietăți detoxifiante și contribuie la stimularea funcției rinichilor și ficatului. Este un condiment care ajută la eliminarea toxinelor din organism.

Mai mult, susține somnul odihnitor și poate reduce stările de greață. Nucșoara poate ameliora diferite probleme digestive. Este, cu siguranță, un ingredient care poate fi consumat regulat datorită efectelor pozitive pe care le are.

Și alte ierburi și condimente sunt benefice pentru organism și pot fi consumate cu regularitate. Printre ele se numără șofranul, cardamomul, ginsengul sau mixul de curry.