News

Cele trei centre de mari arși, finalizate abia în 2025. Guvernul va pierde o parte din finanțarea de la BIRD

România va putea trata în mod adecvat pacienții cu arsuri grave abia după 2025, la mai bine de un deceniu de la incendiul din Colectiv.
17.02.2023 | 18:52
Cele trei centre de mari arsi finalizate abia in 2025 Guvernul va pierde o parte din finantarea de la BIRD
Centrele de mari arși vor fi gata la un deceniu după Colectiv Colaj Fanatik/Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

În 2014, statul român încheia un acord cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD) privind împrumutul a 250.000.000 euro pentru construirea  a trei centre de mari arși în România, acord completat în 2021 cu o finanțare adițională de încă 150.000.000 de euro, banii trebuind cheltuiți până la finele lui 2024. Impotența și incompetența guvernelor succesive a făcut ca acești bani să nu fie cheltuiți, iar cel actual s-a resemnat ca centrele respective să le termine cu bani de la buget, în cel mai fericit caz până la finele anului 2025.

Amânări succesive ale termenului de finalizare

Un proiect de ordonanță de urgență pus în dezbatere publică de către Ministerul Sănătății prevede alocarea de a bugetul de stat a 343.000.000 lei pentru finalizarea a celor trei centre de mari arși, banii urmând să fie cheltuiți de-a lungul anului 2025. Urgența actului normativ este dată de faptul că, fără finanțarea asigurată dincolo de data de 1 ianuarie 2025, BIRD nu ar aproba nici măcar accesarea fondurilor pe care le-a rezervat deja în acest scop.

ADVERTISEMENT

Este vorba de trei centre de mari arși care ar fi trebuit finalizate până pe 31 decembrie 2024 la Spitalul Județean Urgență „Pius Brînzeu” din Timișoara, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din Timișoara, respectiv Spitalul Județean de Urgență din Târgu Mureș, proiecte pentru care întârzierea se apropie de 2 ani. În luna mai a anului trecut, MS anunța oficial că termenele inițiale nu vor fi respectate, dar centrele ar fi fost terminate până la finele lui 2024. Proiectul de OUG amână cu încă un an realizarea proiectului, ceea ce înseamnă și pierderea unor bani de la BIRD.

Până în acest moment s-au acumulat 22 luni de întârziere faţă de termenele stabilite şi agreate cu Banca Mondială pentru finalizarea tuturor activităţilor din Proiectul privind Reforma Sectorului Sanitar – Îmbunătăţirea Calităţii şi Eficienţei Sistemului Sanitar şi anume până la data de 31.12.2024. Aceste întârzieri se datorează în principal următoarelor aspecte: slaba mobilizare a proiectanţilor pe parcursul derulării etapelor de proiectare, faptului că aprobarea fiecărei etape de proiectare s-a realizat cu întârziere de către o comisie de specialişti (medici chirurgi, anestezie – terapie – intensivă, urgenţă, microchirurgie reparatorie, personal din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică) din cadrul fiecărei unităţi spitaliceşti, pandemiei COVID 19, lipsei capacităţii tehnice din UMPBM în ceea ce priveşte existenţa unui compartiment tehnic dedicat derulării, implementării, monitorizării investiţiilor aferente celor 3 centre de arşi”, se spune în nota de fundamentare a actului normativ, care echivalează cu un autodenunț al ineptitudinii angajaților statului român în a-și face treaba.

ADVERTISEMENT

Finanțarea de la BIRD va fi oprită la finele lui 2024

Astfel, lucrările la cele trei centre vor fi finanțate din împrumutul de la BIRD până la data de 31 decembrie 2014. Partea din cei 500.000.000 euro care nu va fi utilizată până atunci va fi pierdută, urmând ca statul să asigure de la buget continuarea lucrărilor. „Finanţarea activităților cuprinse în cadrul Acordului de Împrumut (…) se asigură, în condițiile în care sumele împrumuturilor menționate sunt insuficiente și/sau nu mai sunt disponibile, inclusiv după finalizarea perioadei de implementare ale acordurilor de împrumut, din sume alocate anual cu această destinaţie de la bugetul de stat, în bugetul Ministerului Sănătății și/sau din alte surse legal constituite”, prevede articolul 1 al proiectului de OUG.

În lipsa unei astfel de reglementări există riscul ca finanțatorul să nu acorde “no-objection” în vederea semnării contractelor de execuție aferente celor 3 obiective de investiții și astfel pe de-o parte vor fi înregistrate întârzieri semnificative în demararea lucrărilor de execuție/finalizarea acestora (fiind necesară anularea actualelor proceduri de achiziție și reluarea acestora pe baza legislației naționale) și pe de altă parte anularea sumelor respective din împrumut, cu impact mai mare asupra bugetului de stat”, precizează Ministerul Sănătății.

ADVERTISEMENT

Guvernul nici măcar nu mai încearcă să ascundă faptul că termenele stabilite inițial nu vor fi respectate și că o parte din banii de la BIRD nu vor mai putea fi folosiți. Contractele pentru lucrările de execuție sunt abia în curs de adjudecare, semnarea lor fiind planificată pentru martie-iulie 2023, iar perioada de execuție estimată de minister este de 24-26 luni. Asta nu înseamnă automat că centrele respective vor fi operaționale în a doua jumătate a anului 2025, întrucât achiziţia de echipamente medicale şi dotări cu furnituri se va realiza de fiecare unitate spitalicească din alte fonduri. De asemenea, estimările inițiale ale costurilor sunt depășite întrucât, până să iasă instituțiile implicate din apatie, prețurile materialelor de construcție au crescut, astfel că se va realiza mai puțin cu mai mulți bani cheltuiți.

Dificultăți la traducere

De exemplu, în cazul centrului de la Spitalul „Pius Brînzeu” din Timișoara, s-a început elaborarea proiectării în septembrie 2018, însă hotărârea de guvern pentru aprobarea caracteristicilor principale și indicatorilor tehnico-economici a fost aprobată abia pe 9 iulie 2020, iar procedura a decurs în același hal și în anii următori. Astfel, întârzierea este justificată de MS inclusiv prin faptul că a trebuit tradusă în limba engleză documentația tehnică pentru licitația internațională.

ADVERTISEMENT

Acest lucru a condus la întârzierea lansării procedurii de licitaţie pentru acest obiectiv. Anunţul pentru procedura de licitaţie a fost publicat pe pagina web a Ministerului Sănătăţii la secţiunea UMP/ Achiziţii în data de 21.01.2022 dar şi în UNDB, Jurnalul Oficial al Băncii Mondiale. Termenul de depunere a ofertelor a fost iniţial stabilit pentru data de 27.03.2022 dar, pe parcursul procesului de ofertare au fost transmise mai multe cereri de clarificări asupra aspectelor tehnice din proiect, dar şi solicitări din partea potenţialilor ofertanţi privind extinderea datei limită de depunere a ofertelor. Depunerea ofertelor pentru această procedură de licitaţie a avut loc în data de 07.06.2022 la sediul ministerului. În prezent, procedura se află în etapa de evaluare a ofertelor”, precizează, în nota de fundamentare, Ministerul Sănătății, care promite că odiseea proiectului va intra în ultima fază în această lună sau, eventual, în martie, când va fi semnat contractul de lucrări.

La fel de exasperante au fost și întârzierile în cazul celorlalte două centre. Pentru Spitalul „Grigore Alexandrescu”, studiul de fezabilitate a fost aprobat de MS în aprilie 2020, însă Executivul a aprobat HG-ul subsecvent abia în decembrie 2020. Hotărârea cu indicatorii tehnico-economici prevedea atunci un cost total de 371,2 milioane de lei pentru ca valoarea actualizată a investiției pentru luna noiembrie 2022 să fie de 450,3 milioane lei. Trebuie spus că Primăria Sectorului 1 a întârziat proiectul cu alte șase luni prin refuzul emiterii autorizațiilor de demolare și construcție necesare, pe care ar fi trebuit să le elibereze în 30 de zile. Ca și la Timișoara, documentația de licitație nu a fost suficient de clară, astfel că potențialii ofertanți au cerut unele clarificări care au dus la întârzieri suplimentare. Nici la Târgu Mureș lucrurile nu au mers cu mult mai bine, astfel că lansarea procedurii de licitație se va face în perioada februarie 2023 – martie 2023, iar semnarea contractului se estimează pentru luna iunie 2023.

ADVERTISEMENT