Există trei legume pe care nu este recomandat să le consumi crude din cauza anumitor riscuri. Dacă mănânci aceste legume crude, poți avea mai multe probleme de sănătate. Află în continuare despre ce e vorba.
În căutarea unei alimentații sănătoase, legumele crude sau gătite sunt adesea lăudate pentru beneficiile lor nutritive. Cu toate acestea, există unele excepții în ceea ce privește modul în care trebuie să le consumăm. Descoperă trei legume pe care nu e bine să le mănânci crude.
Conform medicilor, unele legume crude pot fi periculoase pentru organism, provocând tot felul de alergii și alte afecțiuni de sănătate.
De aceea, este recomandat ca aceste legume să fie fierte, prăjite, gătite la cuptor sau pe grătat pentru a nu afecta corpul în mod negativ. Care sunt cele trei legume pe care nu ar trebui niciodată să le mănânci crude?
Fasolea roșie poate fi dăunătoare pentru oameni din cauza unei substanțe numite fitohemaglutinină. Aceasta devine o sursă sănătoasă de proteine și fibre numai după ce este preparată termic.
Când aceste legume sunt consumate fără să fie gătite pot crește riscul de intoxicație alimentară. Persoanele au simptome precum greață, vomă și pot ajunge să fie internați la spital
Broccoli poate duce la probleme digestive dacă este consumat în stare crudă, datorită conținutului său de fibre și enzime care sunt dificil de digerat în cantități mari. Medicii recomandă gătirea acestei legume pentru a facilita descompunerea componentelor și pentru a reduce riscul de disconfort abdominal și alte probleme digestive.
Conopida produce un gaz urât mirositor datorită conținutului său bogat în sulf. Astfel, consumul de conopidă poate provoca reacții alergice precum mâncărimea pielii, umflături și dificultăți de respirație, potrivit evz.ro. Pentru a evita aceste proble și chiar disconfortul gastrointestinal este recomandat să o gătim înainte de consum.
În afară de aceste legume, există și altele care pot cauza probleme de sănătate dacă sunt consumate crude: cartofii, varza de Bruxelles, mazărea, precum și unele varietăți mai exotice ale cruciferelor cum ar fi bok choy și kale.
De exemplu, cartofii conțin solanină, o substanță chimică toxică care poate cauza greață, vărsături și diaree. Nivelurile de solanină din cartofi scad numai când aceștia sunt fierți sau prăjiți.