News

Cele trei reguli ale ISU pe care trebuie să le respecți pentru a avea un Crăciun liniștit. Amenzi uriașe la sfârșit de an

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență avertizează asupra riscului crescut de incendii în perioada Crăciunului.
22.12.2022 | 15:01
Cele trei reguli ale ISU pe care trebuie sa le respecti pentru a avea un Craciun linistit Amenzi uriase la sfarsit de an
Inspectoratul General Pentru Situații de Urgență face apel la responsabilitate, chiar și în ziua de Crăciun / Foto: Andreea Alexandru / Mediafax Foto / Hepta
ADVERTISEMENT

IGSU se pregătește de sărbătorile de iarnă cu 5.000 de pompieri pregătiți să acționeze zilnic, în cazul unor incendii. Această perioadă este considerată una cu risc crescut în ceea ce privește producerea de incendii.

Amenzi de 2,3 milioane de lei, doar în luna decembrie

Pentru că, spun cei de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, este suficient un moment de neatenție pentru ca un incendiu să cuprindă întreaga locuință.

ADVERTISEMENT

Pentru a evita aceste situații, ISU a demarat circa 1.600 de controale, doar în luna decembrie, la obiective din București și din toate județele țării.

Au fost controlate unități de turism, spații comerciale, lăcașuri de cult, ansambluri mănăstirești, târguri tematice, etc.

ADVERTISEMENT

Inspectorii au constatat 6.000 de deficiențe pe linia apărării împotriva incendiilor și au acordat amenzi în valoare de 2,3 milioane lei. De asemenea, în aproape 5.000 de cazuri, s-au dat avertismente.

Trei reguli simple care pot preveni situații tragice

IGSU a transmis un set de trei reguli simple, cu titlu de recomandare, pe care toți cetățenii trebuie să le respecte pentru a evita incidente cu urmări tragice.

ADVERTISEMENT

1.    Manifestați prudență maximă la utilizarea sobelor sau a altor echipamente folosite pentru încălzirea locuinței. Stingeți întotdeauna focul în sobă înainte de culcare și nu folosiți mijloace de încălzire (sobe, reșouri, calorifere electrice, aeroterme și altele) cu defecte sau improvizații. Nu aprindeți focul prin utilizarea lichidelor inflamabile. Orice mică improvizație poate conduce la evenimente cu pagube sau chiar cu pierderi de vieți.

2.    Ancorați bine bradul de Crăciun, NU folosiți instalații ornamentale cu improvizații, NU lăsați în funcțiune instalațiile electrice atunci când plecați de acasă, NU aprindeți și NU amplasați artificii sau lumânări în apropierea bradului.

ADVERTISEMENT

3.    Pentru evitarea oricăror evenimente, NU permiteți jocul copiilor cu petarde și artificii. De asemenea, utilizarea lor se va realiza numai cu respectarea instrucțiunilor menționate de producător.

IGSU, pregătit să intervină în cazul unor incidente de Crăciun

În perioada de Crăciun, pompierii sunt pregătiți să intervină cu 3.700 de mijloace tehnice. Dintre acestea, 800 sunt echipaje de stingere, 136 de mașini de descarcerare și 324 de ambulanțe SMURD.

De asemenea, pot fi folosite, în caz de urgență: 31 de unități de terapie intensivă mobilă, 11 ambulanțe de terapie intensivă mobilă specializate în tratament neonatologic și 69 de autospeciale pentru transport personal și victime multiple.

ADVERTISEMENT
Tags: