News

Celebra lunetistă ucraineană Olena Bilozerska este vie, deși rușii i-au anunțat moartea. „Ocupanții s-au comportat ca niște proști”

Olena Bilozerska este de profesie jurnalist, dar din 2014 luptă în armata ucraineană. Deși rușii au anunțat de mai multe ori uciderea ei, Bilozerska este vie și a acodat recent un interviu unei publicații poloneze.
03.07.2022 | 15:19
Celebra lunetista ucraineana Olena Bilozerska este vie desi rusii iau anuntat moartea Ocupantii sau comportat ca niste prosti
Olena Bilozerska luptă de mai mulți ani în armata ucraineană/ Foto: Facebook - Olena Bilozerska
ADVERTISEMENT

Odată cu izbucnirea războiului din Donbas dintre Ucraina și republicile separatiste Donețk și Lugansk în 2014, jurnalista Olena Bilozerska s-a înrolat ca voluntar.

Rușii au anunțat de mai multe ori moartea lunetistei

De atunci, Bilozerska a devenit cel mai cunoscut lunetist din armata ucraineană, ea continuând să lupte și după invazia rusă începută în februarie 2022.

ADVERTISEMENT

Rușii au anunțat de mai multe ori că Bilozerska ar fi fost eliminată, însă această este vie, nevătămată și a acordat recent un interviu publicației poloneze Onet, scrie Libertatea.

Ultima dată când rușii i-au anunțat moartea, au publicat o fotografie cu cadavrul unei femei civile, însă Olena s-a obișnuit deja ca inamicii ei să o „îngroape” periodic.

ADVERTISEMENT

Cunoscută încă din vremea în care trupele ucrainene luptau cu separatiștii din Donbas, Belozerska a relatat impresiile legate de primele zile ale invaziei ruse.

Tactica s-a schimbat mult de la începutul războiului. Inițial, rușii nu s-au așteptat deloc la rezistență, au mers în coloane, ca într-o paradă, luându-și uniforma cu ei pentru a sărbători victoria de la Kiev. Aparent, subalternii lui Putin i-au oferit informații complet neadevărate despre starea de spirit din Ucraina. În primele zile și săptămâni după invazie, ocupanții s-au comportat ca niște proști și au fost ținte ușoare chiar și pentru luptătorii de apărare teritorială slab pregătiți”, a spus ucraineanca.

ADVERTISEMENT

„Rușii ne depășesc numeric”

Însă odată cu prelungirea războiului, rușii compensează prin număr ceea ce le lipsește calitativ, mai ales că Ucraina nu dispune de armament suficient.

Rușii, deși au arme vechi, ne depășesc cu mult numeric. Vorbim de artilerie, vehicule blindate, avioane. Ritmul reînarmării Ucrainei de către Occident este prea lent. Echipamentul se livrează în cantități mici, ciclic. Se pare că epuizează doar temporar armata rusă și nu ne aduce mai aproape de victorie. Desigur, ucrainenii sunt recunoscători aliaților pentru orice ajutor, dar am dori să-l primim din ce în ce mai repede”, a mai spus Olena Bilozerska.

ADVERTISEMENT

Olena Bilozerska are 42 de ani și are cel puțin 10 ucideri confirmate în tranșeele din Donbas. A început ca luptătoare voluntară, apoi s-a alăturat Corpului Marin al Ucrainei.

ADVERTISEMENT