Un bărbat din Cluj-Napoca a reușit să sustragă 2.200 de euro, în câteva secunde, de la o persoană necunoscută. Prin tehnica folosită, nici măcar păgubitul nu și-a dat seama imediat de cele întâmplate.
Un bărbat în vârstă de 57 de ani a fost arestat după ce a dat lovitura prin metoda „șmen”. Acesta a analizat persoanele din jur și și-a ales cu atenție victima. Păgubitul tocmai ce ridicase suma de 13.500 de euro de la o casă de schimb din cartierul Mărășești.
După ce inculpatul l-a observat, a ales să-l urmărească și să intre în vorbă cu acesta. În tot acest timp, bărbatul a pretins că ar fi pierdut o sumă de bani și așa și-a convins victima să-i dea banii pentru a-i număra. În câteva secunde a furat 2.200 de euro, chiar de sub ochii păgubitului.
„În fapt, la data de 31 august a.c. Poliția municipiului Cluj-Napoca – Secția 2 Poliție a fost sesizată de către un bărbat cu privire la faptul că, în aceeași zi, în jurul orei 10.30, după ce a ridicat 13.500 de euro la o casă de schimb din cartierul Mărăști a fost urmărit și înșelat de către un necunoscut care a pretins că a pierdut bani pe stradă.
Persoana respectivă a convins victima să îi înmâneze banii pentru a fi renumărați, moment în care i-ar fi sustras suma de 2.200 de euro. În urma investigațiilor efectuate, persoana banuită a fost identificată ca fiind un bărbat de 57 de ani. Astfel, în baza probatoriului administrat, acesta a fost reținut pentru 24 de ore, urmând ca în cursul zilei de 6 septembrie a.c. să fie prezentat magistraților pentru dispunerea unei alte măsuri preventive”, a transmis IPJ Cluj.
Această înșelăciune denumită „șmen” este tehnica prin care păgubiții sunt induși în eroare. Autorul înșelăciunii solicita schimbarea unor bancnote sau efectuarea unui schimb valutar, după care se răzgândește și solicită banii înapoi, potrivit reprezentanților IPJ Vaslui.
„Prin distragerea atenţiei victimei, subtiliează o parte din banii primiţi în schimb şi returnează doar o parte din aceştia. Totul se petrece, repede, sub ochii victimelor, care nu au timp să realizeze că au fost victimele unei înşelăciuni, de cele mai multe ori aceştia nu mai numără banii primiţi”, adaugă aceștia.
Autoritățile recomandă evitarea schimburilor de bancnote de la persoane neautorizate. Banii pot fi falși sau contrafăcuți. Polițiștii vasluieni precizează faptul că acești infractori operează, de obicei, în zonele în care există case de schimb valutar.
„Pentru a nu deveni victime ale unor astfel de infracţiuni, poliţiştii vasluieni vă recomandă să evitaţi schimburile de bancnote efectuate clandestin, de către persoane suspecte. Nu cumpăraţi valută de la persoane neautorizate! Aceasta poate fi falsă sau contrafăcută. Acest tip de infractori acţionează în zona unor case de schimb valutar autorizate şi riscaţi să cădeţi victimă pentru un cîştig nesemnificativ”, au arătat reprezentanții IPJ Vaslui.