News

Celebrul film ”Pe aripile vântului”, cu 10 premii Oscar, a fost retras de pe platformele HBO și Netflix. Motivul: tensiunile rasiale din SUA

10.06.2020 | 13:00
Celebrul film Pe aripile vantului cu 10 premii Oscar a fost retras de pe platformele HBO si Netflix Motivul tensiunile rasiale din SUA
Celebrul film ”Pe aripile vântului”, cu 10 premii Oscar, a fost retras de pe platformele HBO și Netflix. Motivul: tensiunile rasiale din SUA. Foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Capodopera cinematografică ”Pe aripile vântului”, film artistic care are nu mai puțin de 10 premii Oscar câștigate, a fost retras de pe platformele HBO și Netflix. Decizia vine pe fondul tensiunilor din SUA.

Celebrul film ”Pe aripile vântului”, cu 10 premii Oscar, a fost retras de pe platformele HBO și Netflix

Celebrul film ”Pe aripile vântului”, ecranizat în 1939, a fost retras temporar din serviciile mai multor furnizori de platforme media din lume, printre care HBO Max, Netflix și BBC. Decizia acestora vine după ce mai multe critici legate de o așa numită romantizarea a sclaviei a apărut în spațiul public.

ADVERTISEMENT

Un lungmetraj de aproape patru ore, această creație regizată de Victor Fleming este considerată de numeroși profesori universitari drept cel mai ambițios şi eficient instrument de revizionism sudist.

Filmul, care expune povestea de dragoste a lui Scarlett O’Hara (Vivien Leigh) și Rhett Butler (Clark Gable) în timpul războiului civil american, este considerat de mulți drept un clasic cinematografic și este unul dintre cele mai populare filme realizate vreodată.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, capodopera este, de asemenea, scena multor controverse. Imaginea filmului despre sclavie, afro-americani și războiul civil din sud a fost primit mult mai critic în deceniile care au urmat de la lansarea sa.

Un purtător de cuvânt al HBO a declarat pentru CNN Business că ”Pe aripile vântului” este ”un produs al timpului său și înfățișează unele dintre prejudecățile etnice și rasiale care, din păcate, au fost obișnuite în societatea americană .“

ADVERTISEMENT

”Aceste reprezentări rasiste sunt greșite atunci și sunt greșite și astăzi, iar noi am considerat că a menține acest film în derulare ar fi iresponsabil”, a spus purtătorul de cuvânt.

Purtătorul de cuvânt a adăugat că, atunci când filmul va reveni la HBO Max, acesta “va reveni cu o discuție a contextului său istoric și cu o explicare a acelor imagini” și va fi prezentat “așa cum a fost creat inițial”.

ADVERTISEMENT

”Pe aripile vântului”, în fruntea clasamentului filmelor cu cele mai mari încasări

Filmul “Pe aripile vântului”, o ecranizare a romanului cu același nume semnat de Margaret Mitchell, a avut premiera în 1939, iar în 29 februarie 1940 a câştigat 10 premii la ceremonia de acordare a trofeelor Oscar.

Totodată, acest film rămâne în fruntea clasamentului filmelor cu cele mai mari încasări, cu 3,44 miliarde de dolari.

ADVERTISEMENT