News

Celulele cheie din nas, identificate ca sursă inițială de infecție cu coronavirus

25.04.2020 | 11:53
Celulele cheie din nas identificate ca sursa initiala de infectie cu coronavirus
ADVERTISEMENT

Celulele cheie din nas au fost identificate de specialiști ca fiind o probabilă sursă inițială de infecție cu coronavirus. Prin această zonă a corpului pătrunde în primă fază acest virus extrem de periculos.

Celulele cheie din nas, identificate ca sursă inițială de infecție cu coronavirus

În această perioadă, cercători și oamenii de știință renumiți din întreaga lume fac eforturi uriașe pentru a înțelege cum ajunge în corpul uman virusul care provoacă Covid-19.

ADVERTISEMENT

Recent, un studiu întreprins de o echipă internațională de cercetători şi citat de site-ul Science Daily, relevă faptul că oamenii de știință au raportat o descoperire extrem de importantă.

Astfel, aceștia au ajuns la concluzia că două celule din cavitatea nazală,  Goblet (celulele care secretă mucus) şi celulele ciliate, prezentau niveluri ridicate ale proteinelor de intrare pe care SARS-CoV-2 le foloseşte pentru a ajunge în corpul uman, ceea ce ar putea explica rata mare de transmitere a Covid-19.

ADVERTISEMENT

”Am descoperit că proteina receptor ACE2 şi proteaza TMPRSS2, care pot activa intrarea SARS-CoV-2, sunt exprimate în celule din diferite organe, inclusiv în celulele de pe mucoasa internă a nasului.

Apoi am dezvăluit că celulele Goblet, producătoare de mucus, şi celulele ciliate din nas aveau cel mai ridicat nivel al ambelor proteine ​virale ale Covid-19, dintre toate celulele din căile respiratorii.

ADVERTISEMENT

Acest lucru face ca aceste celule să fie cea mai probabilă cale iniţială de infecţie pentru virus”, a afirmat doctorul Waradon Sungnak, autor principal al studiului, de la Wellcome Sanger Institute, citat de Science Daily.

Ochii, o altă cale de intrare a infecției în organismul uman

Conform studiului citat, și o serie din celulele ochilor şi unele din alte organe pot conține proteine ​​de intrare virală. Cercetătorii au arătat şi cum o proteină cheie de intrare a virusului este reglată cu alte gene ale sistemului imunitar, dezvăluind potențiale ţinte pentru dezvoltarea unor tratamente care să limiteze răspândirea Covid-19.

ADVERTISEMENT

Noul coronavirus afectează grav plămânii și căile respiratorii. Simptomele bolnavilor pot fi asemănătoare gripei, incluzând febră, tuse și dureri în gât, în timp ce unele persoane pot să nu prezinte simptome, dar au încă virus transmisibil.

Virusul provoacă pneumonie care poate duce la moarte în cele din urmă. Se crede că virusul este răspândit prin picături respiratorii produse atunci când o persoană infectată tuse sau strănut, și pare să fie transmisă ușor în zonele afectate. Până în prezent, virusul s-a răspândit în mai mult de 184 de țări și a răpus aproape 200.000 de vieți.

ADVERTISEMENT