News

Centrala nucleară de la Zaporojie va fi integrată în sistemul energetic rus. Lovitură grea primită de Ucraina

Rusia lasă Ucraina fără centrala de la Zaporojie. În 15 zile, cel mai mare producător de energie nucleară din Europa va trece sub jurisdicția Moscovei.
03.11.2022 | 11:41
Centrala nucleara de la Zaporojie va fi integrata in sistemul energetic rus Lovitura grea primita de Ucraina
Centrala nucleară de la Zaporojie va fi integrată în sistemul energetic rus Foto: Unian
ADVERTISEMENT

Oficialii ruși au anunțat că au început integrarea în sistemul energetic rus a centralei nucleare de la Zaporojie, cea mai mare din Europa. Centrala a fost deconectată de la rețeaua electrică miercuri seara, după ce bombardamentele rusești au deteriorat liniile rămase, iar în prezent sunt în funcțiune doar generatoarele diesel.

Mai este motorină doar pentru 15 zile de funcționare

Renat Karchaa, consilier al directorului general al Rosenergoatom, a declarat că tranziția va avea loc după ce centrala va epuiza toate rezervele disponibile de combustibil, adică după aproximativ 15 zile.

ADVERTISEMENT

Practic, integrarea centralei electrice și a personalului acesteia în jurisdicția Rosenergoatom a început, a declarat pentru Ukraina.ru și Alexander Volga, șeful instalat de ruși peste administrația orașului Energodar. “După sosirea operatorilor din Federația Rusă, au început lucrările de integrare a centralei și a personalului, în jurisdicția concernului Rosenergoatom. Oamenii care au rămas să lucreze au hotărât deja cu privire la țara în care vor locui. Ei au ales Rusia ca loc de reședință și ca loc de muncă. Zaporojie este deja o parte integrantă a Rusiei“, a adăugat el.

Miercuri seara, la ora 23.05, centrala nucleară a fost deconectată de la rețeaua electrică, după ce bombardamentele rusești au deteriorat liniile rămase a confirmat primarul din Energodar, Dmitro Orlov. Acesta a scris pe aplicația Telegram că toate cele 20 de generatoare au fost pornite.

ADVERTISEMENT

Numărătoarea inversă a început. Există motorină pentru 15 zile de funcționare“, a scris Orlov, adăugând că posibilitățile de menținere a centralei în aceste condiții sunt semnificativ limitate.

Integrarea acestei centrale în sistemul energetic rus ar fi o lovitură grea dată Ucrainei, iar Energoatom, operatorul de stat al centralei nucleare, a transmis alarmat, joi dimineață, că “ocupanții ruși vor încerca să conecteze centrala nucleară Zaporojie la Crimeea și Donbasul ocupate temporar“.

ADVERTISEMENT

Ucraina are patru centrale nucleare cu un total de 15 unități. Ele produc între 50 și 60% din energia electrică din rețeaua ucraineană, potrivit companiei energetice de stat Ukrenergo.

Centrala de la Zaporojie este cea mai mare din Europa și a treia ca mărime din lume, având șase unități de putere, cu o capacitate totală de 6.000 MW.

ADVERTISEMENT

Pe 4 martie, rușii au ocupat-o împreună cu orașul său satelit, Energodar, iar de atunci Rusia a refuzat în mod constant să creeze o zonă demilitarizată în jurul centralei. Mai mult, au bombardat periodic centrala nucleară și zona din apropierea acesteia.

La începutul lunii septembrie o misiune a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică a fost în vizită la Zaporojie,  iar pe baza raportului s-a subliniat că există „necesitatea imediată de luarea de măsuri temporare” pentru evitarea unui accident.

Pe 23 octombrie, țările G7 i-au  cerut Rusiei să îi redea imediat Ucrainei controlul deplin asupra centralei  și să-și retragă personalul și trupele din inetrior.

ADVERTISEMENT
Adriana a spus secretul intim ținut pe durata căsătoriei cu vedeta internațională: „N-am...
Adriana a spus secretul intim ținut pe durata căsătoriei cu vedeta internațională: „N-am vrut să-l supăr”
De unde poate obține România un munte de bani în loc să crească...
De unde poate obține România un munte de bani în loc să crească taxe și impozite. Expert: „Ne-am permite tot ce avem nevoie”
BREAKING NEWS! Simona Halep nu va participa la Jocurile Olimpice de la Paris!...
BREAKING NEWS! Simona Halep nu va participa la Jocurile Olimpice de la Paris! Ghinioanele nu se mai termină pentru tenismenă
Trucul prin care Roxana cumpără bilete de avion mai ieftine:
Trucul prin care Roxana cumpără bilete de avion mai ieftine: "Evit, pentru că sunt mult mai scumpe"
Mă răsfaţă! Iubita cu 24 de ani mai tânără a lui Arpad Paszkany,...
Mă răsfaţă! Iubita cu 24 de ani mai tânără a lui Arpad Paszkany, viaţă de lux! Destinaţia de vis în care îşi va petrece vara
Ilinca Vandici, mesaj neașteptat pentru Bianca Drăgușanu:
Ilinca Vandici, mesaj neașteptat pentru Bianca Drăgușanu: "Nu te mai posta cu abundență, lux. Ține-le pentru tine". Ce a dezvăluit Teo Trandafir despre Gabi Bădălău
PENSIONARII avantajați în SEPTEMBRIE. Cum se aplică MAJORĂRILE
PENSIONARII avantajați în SEPTEMBRIE. Cum se aplică MAJORĂRILE
Cine este tinerica pentru Bebe Cotimanis și-a părăsit soția
Cine este tinerica pentru Bebe Cotimanis și-a părăsit soția
Mihaela Rădulescu rivală cu Ileana Badiu. Cele două au împărțit același bărbat
Mihaela Rădulescu rivală cu Ileana Badiu. Cele două au împărțit același bărbat
Fosta soție a lui Bordea, mesaj halucinant pe Internet, la un an de...
Fosta soție a lui Bordea, mesaj halucinant pe Internet, la un an de la divorț: „Câteodată îți vine să mori”
Cauza morții Raisei, fetiţa de doi ani găsită fără viață pe câmp, a...
Cauza morții Raisei, fetiţa de doi ani găsită fără viață pe câmp, a fost stabilită. Detalii cu puternic impact emoțional
Cine a fost românca pe care Michael Jackson și-a dorit să o viziteze...
Cine a fost românca pe care Michael Jackson și-a dorit să o viziteze atunci când a venit în România. Înainte de concert, superstarul a mers să o vadă la azil