News

Centrala nucleară din Zaporojie, fără alimentare electrică în urma unui nou bombardament

Agenția nucleară ucraineană Energoatom a anunțat sâmbătă că centrala nucleară din Zaporojie şi-a pierdut conexiunea la alimentarea electrică externă
08.10.2022 | 14:33
Centrala nucleara din Zaporojie fara alimentare electrica in urma unui nou bombardament
Cea mai mare centrală nucleară din Europa, foarte aproape de linia frontului. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Agenția nucleară ucraineană, Energoatom, a anunțat sâmbătă că centrala din Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa, este complet deconectată de la alimentarea electrică externă în urma unui nou bombardament al trupelor ruse.

Centrala din Zaporojie, fără alimentare electrică

Agenția nucleară ucraineană Energoatom a precizat că centrala din Zaporojie este dependentă în acest moment de generatoarele diesel pentru a-și obține necesarul de electricitate pentru funcționare.

ADVERTISEMENT

„Generatoarele diesel s-au activat automat. Rezervele de carburant diesel disponibile pentru funcţionarea lor în acest mod vor fi suficiente pentru zece zile”, se arată într-un mesaj postat pe contul de Telegram al Energoatom, citat de Reuters. Agenția de stat ucraineană subliniază că este necesară repararea și restabilirea liniilor electrice ale uzinei astfel încât centrala nucleară să fie reconectată la sistemul energetic.

Acest ultim episod vine în contextul în care joi, la Kiev, a fost prezent Rafael Grossi, directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), care a declarat că intenţionează să discute cu Rusia, în cadrul unei apropiate vizite, despre un posibil acord de creare a unei zone de protecţie în jurul centralei pentru a se evita un accident nuclear, catalogat a fi „o posibilitate foarte, foarte clară”.

ADVERTISEMENT

Oficialul AIEA a precizat că centrala de la Zaporojie, confiscată de Rusia, rămâne o întreprindere ucraineană.

Centrala, ocupată de armata rusă, a fost operată în continuare de către personalul ucrainean, însă miercurea trecută președintele rus, Vladimir Putin, a semnat un decret prin care statul rus ar urma să preia controlul total al centralei nucleare, aflată în apropierea liniei frontului.

ADVERTISEMENT

Rușii, acuzați că au bombardat liniile de alimentare

Cei de la Energoatom susțin că deconectarea centralei nucleare de la sistemul energetic a survenit în urma unui nou bombardament al trupelor ruse, care au ocupat centrala încă din luna martie.

„În această noapte, la ora (locală) 00:59, din cauza unui nou bombardament al trupelor ruse, ultima linie de alimentare cu energie electrică – linia Dniprovska de 750 de kilowaţi – a fost avariată şi deconectată de la sistemul de alimentare”, a mai transmis Energoatom pe canalul său de Telegram, precizând că în prezent centrala este deconectată complet. „În consecinţă, centrala nucleară din Zaporojie a fost deconectată complet”, a subliniat agenția atomică din Ucraina.

ADVERTISEMENT

Specialiștii Energoatom au precizat că nu pot fi făcute planuri pentru reconectarea centralei nucleare și repararea tuturor avariilor la liniile de alimentare în condiții de bombardament.

ADVERTISEMENT