News

Centralele termice din România sunt montate ilegal de două decenii. Cum este încălcată legea

16.02.2021 | 20:57
Centralele termice din Romania sunt montate ilegal de doua decenii Cum este incalcata legea
ADVERTISEMENT

Centralele termice din România sunt montate ilegal de două decenii. Legea este încălcată prin modul în care se evacuează gazele, în majoritatea cazurilor neexistând coșuri lungi, până deasupra clădirii, cum prevede legea.

Dioxidul de carbon trebuie evacuat la înălțime, pentru a reduce poluarea la nivelul orașelor. În România, s-a înjumătățit numărul locuințelor racordate la sistemul centralizat de încălzire.

ADVERTISEMENT

Centralele individuale, pe gaz, sunr montate de firme specializate. Acestea  întocmesc un proiect, avizat de un verificator atestat de ANRE. După autorizarea respectivului proiect, firma respectivă execută instalaţia. În cele mai multe cazuri hornul pleacă din centrală şi iese din locuinţa pe la bucătărie, potrivit Știrile ProTV.

Centralele termice din România sunt montate ilegal de două decenii. Cum este încălcată legea

Astfel, legislaţia ar fi încălcată în cazul acestor proiecte. Inginerul de instalaţii Dumitru Chisăliţă, care este şi expert judiciar, spune că nu se respectă un ordin al Ministerului Sănătăţii din 2001 şi o ordonanţă a Ministerului Dezvoltării, din 2002.

ADVERTISEMENT

„În cazul instalării microcentralelor termice cu putere instalată de până la 25 kW în locuinţe tip apartament din blocurile de locuinţe cu mai multe niveluri, proiectantul şi beneficiarul sunt obligaţi să asigure evacuarea gazelor arse printr-un coş colector vertical, a cărui înălţime să depăşească aticul blocului”, se arată în Ordinul nr. 862 din 27 noiembrie 2001.

„În situaţia în care debranşarea se face cu intenţia înlocuirii sistemului de încălzire centralizat cu un sistem de încălzire individual pe bază de gaze naturale sau gaze lichefiate, suplimentar se vor îndeplini următoarele condiţii: a) evacuarea gazelor arse se va face printr-un coş care va depăşi nivelul aticului imobilului”, stipulează Ordonanţa nr. 73 din 29 august 2002.

ADVERTISEMENT

Blocurile bucureștene mai vechi dețin astfel de hornuri. Problema ar putea fi rezolvată destul de ușor în cazul clădirilor aflate în stadiul de proiectare, prin includerea unui astfel de coș în proiect.

„Trebuie să existe acest coș înalt, deasupra de bloc, prin umiditate se afectează şi faţadele clădirilor”, a explicat Ioan Căldare, unul dintre verificatorii proiectelor. Și decanul Facultăţii de Instalaţii din Capitală a precizat că marea problemă este poluarea, fără să existe riscul vreunei explozii.

ADVERTISEMENT

Asociaţia Energia Inteligentă a anunțat că centralele termice de apartament care au coșuri individuale nu vor mai fi avizate de verificatorii de proiecte pentru a fi montate: „este necesar,în cazul blocurilor, la care se doreşte instalarea de cazane murale în fiecare apartament,  să devină obligatorie utilizarea cazanelor cu tiraj forţat în configuraţia C4 care să fie racordate fie la sisteme de coşuri concentrice tip LAS care deservesc mai multe aparate de încălzire, fie la sisteme de conducte separate”, anunță Adevărul.

ADVERTISEMENT