Descoperire halucinantă în patru centre pentru copii cu dizabilități din Târgu Mureș. Zeci de minori erau ținuți în mizerie, încuiați cu zăvorul și tratați cu medicamente expirate.
Prefectul de Mureş, Ovidiu Butuc, a dispus efectuarea unor ample acțiuni de control în toate centrele rezidenţiale pentru copiii aflați în sistemul de protecție specială din judeţ.
”Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş a reacţionat în urma informaţiilor apărute în spaţiul public, convocând o şedinţă de lucru cu reprezentanţii instituţiilor implicate în coordonarea acestor centre, dar şi cele care au atribuţii de control. Am semnat astăzi ordinul de prefect care prevede acţiuni de control la toate centrele din judeţul Mureş”, a declarat prefectul județului Mureș.
IPJ Mureș a anunțat sâmbătă că în urma neregulilor semnalate în cele patru centre pentru copii cu dizabilități din Târgu Mureș s-a sesizat din oficiu și a deschis o anchetă pentru rele tratamente aplicate minorului.
”În baza informaţiilor apărute în spaţiul public, referitoare la neregulile constatate la anumite centre de plasament din judeţul Mureş, Serviciul de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş s-a sesizat din oficiu sub aspectul săvârşirii infracţiunii de
Totodată, reprezentanții instituției au menționat că toate informațiile care au apărut în spațiul public se află în atenția poliției și sunt verificate.
Rareş Achiriloaie, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA), a anunțat că trimite Corpul de Control al ANPDCA în judeţul Mureş, pentru a efectua verificări în cele patru centre unde au fost descoperiți 63 de copii cu dizabilități ținuți în condiții insalubre și tratați cu medicamente expirate.
”Lucrurile semnalate sunt de o gravitate extremă şi, în cazul în care se dovedesc a fi reale, consecinţele trebuie să fie cele legale. Dispunerea Corpului de Control în judeţul Mureş este prima dintre măsurile legale pe care noi, la nivelul Autorităţii o avem la dispoziţie”, a declarat Rareş Petru Achiriloaie.
De asemenea, președintele ANPDCA a cerut DGASPC Mureş ”să prezinte cât mai curând posibil lămuriri în acest caz, pentru că este important să comunice public şi să clarifice toate aceste situaţii care, aşa cum au fost expuse, sunt inacceptabile”.
Reprezentanții Centrului de Resurse Juridice şi cei ai Consiliului de Monitorizare au efectuat sâmbătă dimineață, verificări inopinate în patru centre din Târgu Mureș, în care sunt adăpostiți mai mulți copii cu dizabilități, unde au constatat mai multe nereguli grave.
Deși capacitatea totală a acestor centre este de 51 de locuri, inspectorii au găsit 63 de minori malnutriți, ținuți în condiții insalubre și tratați de personalul plătit să aibă grija lor cu medicamente expirate.
”În dimineaţa zilei de 11 ianuarie 2025, în intervalul orar cuprins între 5:30 şi 7:00, reprezentanţi ai Centrului de Resurse Juridice (CRJ) şi ai Consiliului de Monitorizare (Legea nr. 8/2016) au vizitat inopinat copiii plasaţi în patru centre de plasament, din subordinea DGASPC Mureş, aflate pe raza Municipiului Târgu Mureş.
În cele patru centre vizitate sunt instituţionalizaţi în total 63 de copii cu dizabilităţi (61 prezenţi în centre şi 2 internaţi în spital), deşi capacitatea pentru care iniţial a fost eliberată licenţa de funcţionare era pentru un număr de 51 de beneficiari” a transmis Centrul de Resurse Juridice, într-un comunicat de presă.
Potrivit organizației, toate cele patru centre își desfășoară activitatea ilegal încă din luna decembrie a anului trecut de când licențele de funcționare au expirat.
Mai mult, s-a constat faptul că DGASPC Mureş a încălcat legea prin faptul că mai mulți copii cu vârste cuprinse între 3 și 7 ani în loc să fie plasați în grija unor asistenți maternali profesioniști au fost închiși în aceste centre.
De asemenea, într-un centru, opt copii au fost găsiți închiși în dormitoare, cu zăvoare amplasate în interior, pentru a nu putea ieși din camere.
Atunci când inspectorii Centrului de Resurse Juridice şi cei ai Consiliului de Monitorizare le-au cerut explicații angajaților, ei au spus că au recurs la această metodă din cauza lipsei de personal.
Tot în urma verificărilor efectuate sâmbătă dimineață, în două dintre centrele din Târgu Mureș au fost găsite mai multe medicamente expirate pe care personalul de serviciu le-ar fi folosit de curând în tratamentele minorilor.
Totodată, inspectorii afirmă că în toate cele patru centre verificate condiţiile de viaţă şi îngrijire sunt inadecvate, ”nu corespund standardelor legale, fiind observaţi şi 9 copii într-un dormitor, camere fără uşi, spaţii insalubre, saltele îmbrăcate în plastic, paturi inadecvate ca mărime – toate acestea fiind de natură să pericliteze viaţa şi integritatea copiilor”.
În plus, într-unul dintre centre, a fost descoperit un focar de varicelă, după ce cinci copii au fost diagnosticaţi cu această boală. Cu toate acestea ”nu toți erau izolaţi de ceilalţi copii instituţionalizaţi”.
”Sunt copii cu dizabilităţi care nu beneficiază de servicii de kinetoterapie deşi medicii spun că lipsa recuperării le poate pune viaţa în pericol”, au mai transmis inspectorii.
Centrul de Resurse Juridice a anunțat că va sesiza Parchetul General şi va cere intervenţia tuturor autorităţilor statului în acest caz.