News

Centrele de transfuzie, salvate de ordonanța militară. Oamenii se înghesuie să doneze sânge. Aplicația prin care vă puteți programa online

27.03.2020 | 15:00
Centrele de transfuzie salvate de ordonanta militara Oamenii se inghesuie sa doneze sange Aplicatia prin care va puteti programa online
ADVERTISEMENT

Centrele de transfuzie sunt pline în aceste zile cu oameni ce vin să doneze sânge, după ce ordonața militară le permite românilor să iasă din casă și pentru acest motiv.

Românii pot părăsi domiciliul pentru a dona sânge

Săptămâna trecută, centrele de transfuzii sanguine din România erau aproape goale, iar sistemul medical se confrunta cu o lipsă a donărilor de sânge din cauza epidemiei de coronavirus, ce i-a făcut pe oameni să stea mai mult în case.

ADVERTISEMENT

Lucrurile s-au schimbat complet odată cu aprobarea ultimei ordonanțe militare, ce le dă voie românilor să iasă din casă inclusiv pentru a dona sânge.

Astfel, dr.Doina Goșa, directorul Centrului de Transfuzii București, declară că donatorii au venit în număr tot mai mare în ultimele zile, iar vineri aceștia au așteptat destul de mult pentru a intra și a dona sânge.

ADVERTISEMENT

“De când s-a introdus în ordonanță că oamenii pot să meargă să doneze sânge avem donatori. Astăzi s-au supărat puțin pentru că au stat mult, au așteptat, iar noi trebuie să păstrăm distanța între ei, nu putem să-i preluăm ca în mod normal, pentru că trebuie să respectăm și noi o serie de reguli”, a declarat directorul Centrului de Transfuzii București, în exclusivitate pentru FANATIK.

Centrele de transfuzie, dezinfectate în permanență

Potrivit noilor măsuri de protecție, recepția centrului este dezinfectată de trei ori în cursul unei zile de primire donatori, iar înainte de intrarea în recepție donatorii trec printr-un punct de triaj, unde sunt supuși unor întrebări, termoscanați și dezinfectați pe mâini.

ADVERTISEMENT

În plus, personalul medical a fost redus la jumătate, pentru a păstra o parte din angajați ca și rezervă în cazul infectării cu coronavirus a personalului prezent la muncă.

“Practic, durează mai mult. Noi avem o parte din personal la centru, o parte acasă pentru că, dacă se contaminează personalul din centru, să avem personal de backup (rezervă).

ADVERTISEMENT

Spitale sunt mai multe și poți să duci pacienți dintr-un spital în altul, dar noi suntem singuri. Datorită acestor măsuri au stat puțin la coadă”, ne-a mai mărturisit dr Doina Goșa.

Directorul Centrului de Transfuzii București spune că este bucuroasă de faptul că românii au început să vină din nou să doneze sânge, chiar dacă poate o fac doar pentru a mai ieși din casă.

“Ori se satură să stea în casă, se plictisesc și spun ,,mă duc la donare,, sau poate chiar au răspuns mesajelor noastre, săptămâna trecută a mers foarte prost, dar de luni au început să vină.

Nouă ne-a scăzut mult numărul donatorilor săptămâna trecută, practic la jumătate, în săptămâna aceasta, după ce s-a dat ordonanța și s-a spus că se poate veni la donare, avem practic donatori cât într-o zi obișnuită”, a mai spus dr. Doina Goșa, în exclusivitate pentru FANATIK.

Aplicație online pentru programarea la doanarea de sânge

Cu toate acestea, oamenii care vin să doneze sânge trebuie să înțeleagă faptul că în această perioadă timpul de așteptare ar putea să crească, pe fondul măsurilor de protecție impuse de autorități.

“Trebuie totuși să înțeleagă că dacă așteaptă, o fac în primul rând pentru protecția lor, tocmai de aceea trebuie păstrată și distanțarea socială. În general sunt disciplinați, numai că nu le place să stea la rând”, mai spune șefa centrului de donare sanguină din București.

“Îi așteptăm în continuare și ar fi bine să se programeze pe aplicația Donorium.ro. Este o aplicație în care se pot programa donatorii”, a mai spus dr. Doin Goșa pentru FANATIK.

Cei care nu știau de această aplicație au ocazia acum de a se programa online pentru a dona sânge, mult mai simplu și mai rapid. În plus, aplicația te anunță și când este nevoie de sângele tău, pentru a merge la centrul de transfuzie să donezi.

Înainte de orice donare de sânge, reprezentanții Centrului de Transfuzie București recomandă odihna, hidratarea corespunzătoare și un mic dejun sănătos, fără grăsimi.

După donare, este indicat să ne rehidratăm și să evităm efortul fizic timp de câteva ore.

 

ADVERTISEMENT