News

Centrele sociale din România, complice la traficarea a mii de copii orfani. Raportul Comisiei de anchetă

24.11.2020 | 19:23
Centrele sociale din Romania complice la traficarea a mii de copii orfani Raportul Comisiei de ancheta
Mii de copii orfani sunt dopați și „livrați” traficanților chiar de centrele sociale. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Cei mai mulți dintre copiii orfani care devin victime ale traficului de carne vie sunt dopați și predați traficanților chiar de centrele sociale care ar trebui să le asigure protecție deplină. Este concluzia înfiorătoare la care a ajuns comisia parlamentară privind cazurile minorilor dispăruţi, în urma audierii autorităților și reprezentanților unor organizații non-guvernamentale din țara noastră.

Totodată, s-a constatat că un procent de 40% din totalul cazurilor de acest gen raportate în fiecare an provin din centre de plasament sau centre destinate de copii cu dizabilități. De regulă, fetele sunt duse peste hotare cu complicitatea DGASPC-urilor și „scoase la produs” de traficanți.

ADVERTISEMENT

România ocupă primul loc la traficul de persoane în Europa, statistică dovedită atât de raportul de progres al Comisiei Europene din 20 octombrie 2020, cât și de alte rapoarte cu privire la combaterea acestui fenomen extrem de periculos, având în vedere că rețelele sunt conectate politic și juridic cu multe dintre centrele sociale.

Descoperire înfiorătoare. Mii de copii orfani sunt traficați cu complicitatea centrelor sociale

În cadrul primei audieri a Comisiei ce a avut loc în data de 2 iulie 2020, domnul Chestor Eduard Mirițescu, împuternicit adjunct al Inspectorului General al Poliției Române, a declarat că, în urma statisticilor efectuate de această instituție, 40% din cazurile de minori dispăruți provin din centrele de protecție (centre de zi, centrele de plasament în regim rezidențial și/ sau centre de plasament în regim de urgență, centre de copii cu dizabilități, precum și în cazul copiilor aflați în plasament la asistenți maternali profesioniști sau aflați în plasament la rude/familii), toate acestea aflându-se în subordinea Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului”, se arată în raportul întocmit de comisia parlamentară privind cazurile minorilor dispăruţi.

ADVERTISEMENT

În cadrul audierilor din data de 15.07.2020 au fost invitate și două reprezentante ale unor ONG-uri care au ca obiect de activitate combaterea fenomenului traficului de copii, respectiv Iana Matei, președintele Fundației Reaching Out Romania și Monica Boseff, președintele Fundației Ușa Deschisă.

Acestea au susținut că fetele minore „ies din țară cu documente false sau declarații la un notar plătit”, fiind „învoite” de reprezentanții din conducerea DGASPC-urilor și „scoase la produs de traficanți”.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește motivele care stau la baza acestor orori, cele 2 reprezentante au adus în discuție „lipsa de colaborare a reprezentanților DGASPC-urilor”, precum și „încurajarea acestora pentru fetele din centru de a pleca să facă bani“, arată raportul Comisiei parlamentare de anchetă privind situaţia cazurilor copiilor dispăruţi, din Camera Deputaților.

Iana Matei a subliniat o tendință a DGASPC-urilor de a muta un copil dintr-un centru în altul (respectiv de a-l scoate din centrul fundației și a-l duce în centrul de asistență socială publică). Astfel, s-au înregistrat cazuri de copii traumatizați care s-au sinucis din cauza acestor mutări repetate. Copiii traumatizați au nevoie de stabilitate emoțională, ce nu poate fi dobândită dacă copilul este mutat.

ADVERTISEMENT

Au existat cazuri de trafic de persoane (DGASPC Constanța), iar ancheta internă a oferit documentația necesară pentru a sesiza organele de cercetare penală. În județele Călărași, Brăila și Teleorman nu sunt cunoscute reprezentanților din forurile de conducere astfel de cazuri .

Toți reprezentanții DGASPC-urilor audiați au prezentat aceeași metodă de intervenție în momentul constatării dispariției unui copil: personalul caută copilul dispărut (în locurile din centru și din afară frecventate de acesta). Ulterior sunt anunțați șeful centrului, precum și organele de poliție.

Dacă și după ce copilul a fost identificat, acesta este adus înapoi în centru și se stabilesc cauzele, soluțiile și modalitățile de intervenție. Echipa multidisciplinară de intervenție este formată din managerul de caz, educatori, asistenți sociali, asistenți medical și psihologi). De consilierea copilului se ocupă psihologul și asistentul social/ educatorul”, se mai arată în document.

ADVERTISEMENT