News

Ministerul Sănătății, schimbare de strategie: centrele de testare pentru Covid-19, deschise doar în weekend

Centrele de testare pentru Covid-19 vor fi deschise, începând de săptămâna viitoare, doar în weekend. Schimbarea de strategie, anunțată joi de Ministerul Sănătății.
27.01.2022 | 20:48
Ministerul Sanatatii schimbare de strategie centrele de testare pentru Covid19 deschise doar in weekend
ADVERTISEMENT

Ministerul Sănătății schimbă din mers strategia în privința funcționării centrelor de testare pentru infecția Covid-19.

Marți, pe site-ul instituției se anunța că aceste unități vor fi deschise zilnic între orele 10.00 – 20.00. Joi, ministrul Alexandru Rafila a venit cu o informație care dă totul peste cap.

ADVERTISEMENT

Oficialul a anunțat că, începând de săptămâna viitoare, centrele de recoltare a probelor pentru teste vor funcţiona doar în weekend.

Centrele de testare pentru Covid-19 vor funcționa doar în weekend. Anunțul și explicațiile ministrului Rafila

Ministrul sănătății a explicat că persoanele care au suspiciuni de infectare cu Covid-19 și care astfel se încadrează în definiția de caz a INSP se vor putea testa doar la medicul de familie pe parcursul săptămânii. E vorba de acele cabinete care au încheiat contracte cu CNAS pentru testare, adică circa o treime din total.

ADVERTISEMENT

”O să extindem, în weekend, centrele de recoltare a probelor, pe care le-am început în București în weekendul trecut. O să le extindem la nivelul întregii țări, încât pacienții, în weekend, când nu au medici de familie, să se poată duce la spitale, unde să li se preleveze probe.

E vorba doar de pacienții simptomatici, care se înscriu pe platforma direcțiilor de sănătate publică. La București deja am ajuns la circa 4.000 de probe pe zi, care s-au recoltat în aceste centre, iar ele vor funcționa, începând de săptămâna viitoare, doar în weekend.

ADVERTISEMENT

În timpul săptămânii avem cele 4.000 de cabinete, aproape, de medici de familie, care pot să facă testarea fără niciun fel de problemă”, a spus Rafila

Mii de pacienți înscriși pentru recoltare de probe în București

Ministrul Rafila spune că activitatea acestor centre de testare a decurs bine până acum, deși au existat ”anumite aglomerații”.  În Capitală s-a ajuns la circa 4.000 de probe pe zi.

ADVERTISEMENT

”Lucrurile au mers bine la Bucureşti, chiar dacă au fost anumite aglomeraţii, poate temporare sau oameni care voiau să plece în vacanţă şi voiau să-şi facă test la DSP. Eu înţeleg că toată lumea vrea să meargă gratis în vacanţă, dar era un abuz care, din păcate, a fost speculat de unele posturi de televiziune.

La Bucureşti, deja am ajuns la circa 4.000 de probe pe zi care s-au recoltat în aceste centre, iar ele vor funcţiona, începând de săptămâna viitoare, doar în weekend. În timpul săptămânii avem cabinetele, cele 4.000 de cabinete aproape de medici de familie, care pot să facă testarea fără niciun fel de problemă”, a adăugat ministrul Sănătăţii.

În prezent, în Capitală sunt deschise 28 de astfel de centre. ”La solicitarea ministrului Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila au fost deschise un număr de 28 centre de recoltare a probelor biologice în mai multe spitale bucureștene pentru reducerea timpului de așteptare și asigurarea accesului mai rapid la servicii medicale pentru pacienții Covid-19”, se arată pe site-ul Ministerului.

ADVERTISEMENT