News

Reportaj. În centrul de vaccinare de la Romexpo bate vântul! Campania națională de imunizare, în impas

Centrul de vaccinare de la Romexpo a devenit sediul național al plictiselii după ce campania de vaccinare pare că a ajuns într-un punct mort
23.06.2021 | 17:38
Reportaj In centrul de vaccinare de la Romexpo bate vantul Campania nationala de imunizare in impas
Centrul de vaccinare romexpo este mai mult gol. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Miercuri, jumătatea săptămânii de lucru, poate prima zi serioasă de vară. Oamenii se reobișnuiesc cu soarele și caută deja fiecare bucată de pământ umbrită. „Parcă nu sunau prea rău ploile din weekend”, vorbesc două doamne în stația tramvaiului 41. Ele nu merg la centrul de vaccinare Romexpo, dar mijlocul de transport în comun o face. De altfel, nu mică ne-a fost mirarea atunci când am observat că mai nimeni nu se duce spre secțiile de imunizare.

Cele două turnuri gemene sunt populate serios, semn că economia a pornit, așa cum a solicitat premierul Florin Cîțu. Companiile și-au rechemat angajații la birouri, însă cam aici se opresc ordinele date de șeful Executivului și ascultate de patroni.

ADVERTISEMENT

Cum a ajuns centrul de vaccinare de la Romexpo un sediu al plictiselii!

Dacă ne raportăm la dorința acestuia legată de campania de vaccinare se poate observa cum situația a stagnat. Culmea, Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 anunță în continuare zeci de mii de imunizări, dar realitatea din teren pare a fi cu totul alta. Cozile de altădată sunt istorie și la cel mai mare centru abia dacă erau câțiva oameni.

CNCAV spune că aproape 24.000 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore, majoritatea primind doza de rapel. 16.500 dintre ele au primit serul Pfizer, 1.160 pe cel de la Moderna, 838 pe cel produs de AstraZeneca şi 5.252 pe cel de la Johnson & Johnson.

ADVERTISEMENT

De remarcat că numărul total al persoanelor vaccinate a ajuns la 4.650.160. Cele mai multe, 3.595.609 au fost vaccinate cu Pfizer. Suntem încă departe de ținta de cinci milioane, țintă anunțată încă din aprilie de Florin Cîțu și care trebuia să cadă la 1 iunie.

“Vreau să le mulţumesc tuturor românilor care au mers să se vaccineze la centrele drive-thru din toată ţara. Cu maşina personală, cu motocicleta, cu bicicleta, cu taxi-ul. La centrul din Piaţa Constituţiei s-a vaccinat un pacient pe minut. Accelerăm campania.

ADVERTISEMENT

Pe lângă programare pe platformă, avem centre drive-thru, vaccinare la medicul de familie, maratoane de vaccinare. Avem toate condiţiile să ajungem la 5 milioane de persoane vaccinate până la 1 iunie. Singura soluţie este vaccinul! România, hai că se poate! Împreună revenim la normalitate!”, scria Florin Cîţu în luna aprilie pe pagina sa de Facebook.

Romexpo, doi oameni în 30 de minute

Doar că vremurile în care oamenii se vaccinau „cu maşina personală, cu motocicleta, cu bicicleta, cu taxi-ul” au apus. Reporterii FANATIK au mers la Centrul de la Romexpo și au găsit numai câțiva oameni. De altfel, preț de 30 de minute au trecut strict două persoane. Între timp, rampa de acces în pavilionul principal a fost transformată în pistă de antrenament pentru câțiva bicicliști.

ADVERTISEMENT

Puștii se distrează pe cinste, se tachinează la fiecare nereușită și spun că au găsit locul perfect. „Nu ne-a spus nimeni nimic. Cine? Nu trece nimeni pe aici. Am venit și ieri, o să mai venim. E super fun, e ca lumea. Te dai bine, nu sunt mașini”, a zis rapid unul dintre adolescenți.

„Aici s-au vaccinat ai mei. Mama, tata și sora mea. N-au avut nimic, au făcut Pfizer ca să mergem în concediu. Mai trec niște oameni, dar azi nu pare ziua vaccinării”, a transmis prietenul acestuia.

Și, într-adevăr, cu cât ne apropiem de centrul de vaccinare, nici țipenie de om. Intrăm prima oară pe ușa rezervată celor care au făcut deja vaccinul. Numărăm doi oameni. Atât și nimic mai mult. „Am venit să-mi fac rapelul, e ceva normal”, a explicat o domnișoară.

„Fără poze, vă rog! Fără poze”

În interiorul centrul de vaccinare situația e cam la fel. Un bodyguard care ne ia repede în primire la vederea aparatului foto, mai multe asistente enervate și ele de cele două poze nevinovate și de restul tăcere. Din când în când se mai iese la o țigară, poate o altă cafea.

O mașină de Poliție este și ea în zonă, dar agenții sunt și ei la fel de plictisiți. Soarele este din ce în ce mai puternic și campania de vaccinare pare a fi pusă pe „hold”. Între timp, medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19 a transmis că la acest moment ne aflăm într-o perioadă de acalmie, între valurile pandemiei de coronavirus.

”Pe de o parte, trebuie să recunoaştem, este evoluţia naturală, firească a pandemiei de a reduce nivelul circulaţiei virusului în această perioadă. Este perioadă de acalmie dintre valuri.

Pe de altă parte, avem, totuşi, un număr important, 4.650.000 de persoane, care au primit cel puţin o doză de vaccin, aproape 4,4 milioane de persoane sunt complet imunizate în acest moment şi, sigur, avem cu precădere persoane imunizate în mediul urban, acolo unde interacţiunea fizică dintre oameni este mai mare, mult mai mare comparativ cu ce se întâmplă în rural.

Caracteristicile demografice ale populaţiei noastre, peste 50% populaţie, în mediul rural, care este răspândită pe o arie geografică mare, care nu interacţionează foarte mult, are o mobilitate redusă, toate aceste lucruri fac şi au făcut posibil ca, asigurând un procent de vaccinare de 30%, 35%, chiar 40% şi peste, cum e în Municipiul Bucureşti, să avem un control bun din punct de vedere epidemiologic acolo unde se generau marea majoritate a cazurilor”, a mai declarat Valeriu Gheorghiţă.

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare a mai vorbit şi de tulpina Delta a noului coronavirus despre care a spus că este o variantă adaptată. ”Din păcate, lucrurile sunt cât se poate de clare. Tulpina Delta, această variantă indiană, este una dintre cele mai adaptate din toate variantele circulante până la acest moment, are o capacitate de a se transmite cu uşurinţă de la o persoană, la alta, are o rată de atac crescut în ceea ce priveşte procentul celor care se îmbolnăvesc. E o variantă adaptată, evoluată”, a mai zis Gheorghiţă.

ADVERTISEMENT