News

Centrul Vechi din Capitală, distrus în cazul unui cutremur puternic. Mii de oameni şi-ar pierde viaţa

09.02.2021 | 14:44
Centrul Vechi din Capitala distrus in cazul unui cutremur puternic Mii de oameni siar pierde viata
În Centrul Vechi există mai multe case de pe care cade tencuiala. Sursa foto - Fanatik
ADVERTISEMENT

FANATIK îți spune cum a ajuns Centrul Vechi, cartierul „Atenție, cade tencuiala”. Concret, în mijlocul orașului, în „buricul târgului”, așa cum spune o vorbă veche din popor, cel mai mare oraș al țării are și cele mai multe probleme. Centrul Istoric a fost uitat ani de zile de autorități și rezultatul este unul pe măsură. 

Aproape că nu există străduță pe care să poți merge fără să nu întâmpini o situație aparte. Numeroase clădiri sunt în paragină, multe dintre ele abandonate, prea puține în consolidare. Plăcuțele cu avertismente ferme la adresa trecătorilor reprezintă un fapt la ordinea zilei și oamenii aproape că nici nu le mai bagă în seamă.

ADVERTISEMENT

De altfel, discutăm despre două lumi paralele, lumi care, undeva la lăsarea serii, trebuie să trăiască în concubinaj. Pe de o parte avem cluburi de fițe, cluburi unde dansatoarele nu ezită să te invite înăuntru și să-ți prezinte meniul, semn că pandemia nu a șters pofta românilor de distracție.

Cum a devenit Centrul Vechi cartierul „Atenție, cade tencuiala”

De altfel, la puțin timp după ridicarea măsurilor de restricție, terasele, pub-urile și toate localurile din Centrul Vechi au ridicat obloanele și au încercat să reia viața ca și când nimic nu s-ar fi întâmplat.

ADVERTISEMENT

Tinerii n-au ezitat o clipă și au luat cu asalt Centrul Vechi. Zeci de mii de lei au fost cheltuiți în ultimul weekend pe băutură și mâncare în această zonă a orașului, o zonă căreia mulți i-au dus dorul.

Sursa foto – Fanatik

Și totuși, la revenire, prea puține schimbări. Pentru că, de partea cealaltă a baricadei stau clădiri care pun în pericol chiar viețile trecătorilor, clădiri de care autoritățile au uitat definitiv. Deși o parte dintre ele sunt considerate monumente istorice și, în mod normal, trebuie protejate, deocamdată, nimeni nu se ocupă de reabilitarea lor.

ADVERTISEMENT

Mai mult de atât, nu este singulară situația în care oameni ai străzii și-au găsit adăpostul tocmai în aceste ruine. De remarcat că o parte dintre aceste clădiri sunt proprietate privată. Pentru că au simțit mirosul unei adevărate afaceri, oamenii au ținut însă cu dinții de preț, deși n-au avut nicio clipă intenția investițiilor.

De ce au ajuns unele case din Centrul Vechi adevărate ruine

Casele au devenit adevărate focare și din cauza condițiilor precare există un risc imens să cadă tencuiala și cineva să fie rănit în fiecare clipă. Astfel, pe lângă șantiere, multe dintre clădirile statului fiind, într-adevăr, în lucrări, restul s-au mulțumit, în cel mai bun caz, să tragă o sfoară.

ADVERTISEMENT

Interesant este că potrivit  Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, proprietarii au obligația să îngrijească aceste clădiri. Mai mult de atât, Ministerul Culturii și Primăria Capitalei au posibilitatea să exercite dreptul de preemțiune.

Concret, cele două instituții sunt întrebate înaintea oricărui posibil cumpărător dacă doresc să achiziționeze imobilul salvând în acest fel un monument aflat în stare avansată de degradare.

„Există aici o situație aparte cu cei care dețin astfel de clădiri. Dacă s-ar apuca să le restaureze, consolideze, prețul ar fi unul uriaș la cum se prezintă ele acum. Discutăm despre sute de mii de euro, poate chiar în jurul a un milion, în cazul imobilelor mari.

Și atunci s-a ajuns la ceea ce se întâmplă acum. Oamenii nu pot dărâma, vor să scape de clădiri ca să construiască unele noi sau să vândă terenul pe bani frumoși. Și se așteaptă inevitabilul, degradarea până la capăt”, a explicat pentru FANATIK arhitectul Berinde Stefan.

Ce spune legea fațadelor și ce obligații au proprietarii

Autoritățile au reacționat prompt. Începând cu luna noiembrie a anului trecut a fost adoptată Legea Fațadelor, una conform căreia proprietarii de clădiri, indiferent dacă sunt instituţii publice, persoane fizice sau juridice, au obligaţia, prin lege, de a întreţine în stare corespunzătoare clădirile din proprietate, precum şi anexele acestora.

Proprietarii trebuie să cureţe faţadele locuinţelor şi construcţiilor aflate la stradă, să le tencuiască ori să le zugrăvească periodic şi să asigure inclusiv repararea sau spălarea geamurilor ori a vitrinelor imobilelor din proprietate

Dacă aceste obligaţii nu sunt respectate în termenele notificate de primar, de 30 de zile, sau de persoanele împuternicite de acesta, primarul poate aproba executarea de către autoritatea administraţiei publice locale a acţiunilor de curăţare şi igienizare, dar pe cheltuiala proprietarilor notificaţi.

Ce s-ar întâmpla cu Centrul Vechi în cazul unui cutremur mare

Vă reamintim că au existat în trecut mai multe exerciții organizate în Bucureşti de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. IGSU a semnalat faptul că, cel puţin zona Centrului Vechi, este una expusă dezastrelor în cazul unui cutremur serios.

În mod evident, principalul motiv este chiar cel care ține de structura acestor clădiri şi de faptul că imobilele de aici nu au mai fost reabilitate de ani de zile. Ar fi o adevărată tragedie în cazul unui seism uriaș și tinerii care petrec în localurile din zonă ar ajunge victime.

“Situaţia acolo o cunoaştem, sunt puţine clădiri care au fost consolidate, sunt foarte multe clădiri cu risc de prăbuşire. Scenariul nu va fi deloc unul bun clar. Normal că ar exista victime dacă s-ar întâmpla cutremurul în cursul nopţii de exemplu sau sâmbătă, duminică noaptea când este plin acolo.
 
Deci normal că ar exista victime în cazul în care Centrul Vechi este plin de oameni şi sunt clădiri neconsolidate care oricând pot să se prăbuşească. Sunt câteva clădiri acolo care au fost consolidate dar în mare parte sunt clădiri care nu sunt consolidate.
 
Nu am o cifră a populaţiei acolo pentru că variază, dar acolo în Centrul Vechi problema este că numărul populaţiei fluctuează după perioadă şi zile, mai ales în weekend. Ştiţi că Centrul Vechi în mare parte este plin de turişti, sunt cluburi, restaurante”, spunea pentru Mediafax, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

Avertisment erm de la Gheorghe Mărmureanu. Ce spune despre situația din Centrul Vechi directorul onorific INFP

De altfel, Gheorghe Mărmureanu nu a ezitat nici el și a tras un semnal de alarmă. Acesta a explicat că în cazul Centrului Vechi suntem doar norocoși că nu se pune, deocamdată, problema unui cutremur mare. Un seism puternic ar putea însemna o adevărată tragedie în această zonă.

„Suntem norocoși că nu se pune problema unui cutremur catastrofal în următoarea perioadă. De multe ori am fost de părere că este mai bine să dărâmi tot decât să consolidezi. Ar fi și clădirile în siguranță, dar ar costa cu 15-20% mai puțin. Și aici, cel mai bun exemplu este Tribunalul București care a costat 38 de milioane de euro, dar putea fi reconstruit cu 15 milioane de euro”, a spus Gheorghe Mărmureanu.

Directorul onorific al INFP a mai spus că multe dintre casele din Centrul Vechi au fost ridicate începând cu 1850-1880, când au fost construite și cu beton. „Casele acelea trebuie date jos și refăcute pentru că nu rezistă la cutremur nici măcar dacă le consolidezi. Mulți nu știu că în București nu ai voie să proiectezi clădiri din oțel pentru că acesta este un material foarte flexibil, iar Bucureștiul se comportă ca o trestie în cazul unui cutremur”, a mai zis profesorul.

Centrul Vechi, contre între stânga și dreapta politică

Un alt motiv pentru care Centrul Vechi a ajuns să aibă atât de multe case de pe care cade tencuiala și imobile în ruină se află și în lupta politică. Cei doi poli de putere n-au ezitat să se acuze reciproc în ultimii ani de zile și să arunce vina de la unul la celălalt.

Ultima oară s-a întâmplat chiar în plină pandemie atunci când premierul de atunci, Ludovic Orban a mers în Centrul Istoric pentru a savura o bere, la puțin timp după ridicarea resticțiilor. Gabriela Firea, primar al Capitalei la acea vreme nu a ratat momentul.

Sursa foto – colaj Fanatik

„Dacă se ducea acum 5 ani, când primar general interimar era un coleg de-al sau de la PNL, ar fi constatat că centrul vechi arată jalnic. Clădiri dărăpănate, faţade care se desprindeau şi cădeau peste vizitatori, mizerie, maşini peste tot, încurcând circulaţia pietonală. În 20 de ani, s-au condolidat doar 20 de clădiri cu bulină”, a scris Gabriela Firea pe pagina sa de Facebook.

Fostul edil al Bucureștiului a ținut să aducă aminte că în timpul mandatului său au avut loc mai multe lucrări în Centrul Vechi. „În ultimii doi ani, 10 imobile risc seismic I au fost consolidate din punct de vedere tehnic, de catre echipa mea, 3 imobile au fost deja predate proprietarilor – două în mai puțin de un an -, 10 imobile sunt în curs de consolidare si zeci de fatade au fost reparate complet, nu doar zugravite. Peste 1.500 de persoane su fost relocate din imobile risc seismic 1”,  a continuat aceasta.

Sursa foto – colaj Fanatik

În același timp, Nicușor Dan a atacat-o puternic pe Firea în campania electorală tocmai pe subiectul Centrului Vechi. Acesta a transmis că există câteva probleme serioase în zonă, probleme cărora reprezentantul PSD-ului nu le-a găsit soluție.

Prima era reprezentată chiar de riscul unui seism, risc pe care Nicușor Dan îl vedea rezolvat în trei etape și tot atâția ani. De asemenea, aspectul arhitectural al fațadelor a fost arătat cu degetul de cel care avea să câștige alegerile locale și să devină primar al Bucureștiului pentru următorii 4 ani de zile.

ADVERTISEMENT